2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En Başta Kendisi Ölümden Korkan Panik Atağı Tedavi Edemez
MAKALE #11651 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2013 | 9,854 Okuyucu
İnsan beyni "tehlike - kaçma, tehlike yok - yakınlaşma" şeklinde bir çağrışımsal bağla kodlanmıştır.

İnsan beyni sürekli kaçtığı ve kaçındığı şeylere uzak durmayı tehlike olarak algılar! "Kaçılıyor ve kaçınılıyor; demek ki tehlike var" olarak! Korktuğunuz anda kaçmayın ve kaçınmayın; korkunuz anında azalacaktır. Beyin bu durumu anında "tehlike yok, tehlike geçti" olarak yorumlayacaktır!

Temel görevi bizi korumak olduğu için beynimiz tehlike olarak algıladığı durumlara karşı gereğinden fazla hassas hale gelir. Hassas hale gelmelidir ki en ufak bir belirtiyi daha baştan yakalayabilmeli ve gereken tepkileri zamanında üreterek bizi koruyabilmelidir.

Lakin bu hassasiyet aynı zamanda en ufak bir uyarıcıdan gereğinden fazla etkilenmeye de yol açar.

Malum günümüzde panik atak sorunu çok yaygınlaştı. Bu sorunun temelinde serotonin düşüklüğü değil; kökleri çok derinlere serpilmiş bir ölüm korkusu vardır. Panik atak yaşıyorsanız ölüm hakkındaki duygularınızı -en azından bilinçli farkındalık düzeyinde- titizlikle gözden geçirmenizi öneririm!

Ölüm gerçeğinden sürekli kaçan ve kaçınan bir zihin yapısı hassasiyeti artırdı. Artan bu hassasiyet ise ölüm olayının sadece zihindeki varlığından bile daha fazla etkilenmeyi beraberinde getirdi.

Günümüzde ölüm meselesi insanların hemen kaçtıkları ya da kaçınarak uzak durdukları, asla lafını bile edemedikleri, ya hemen tahtaya vurdukları yahut ağzını hayra aç vs diyerek konuşulmasını bile yasakladıkları (oysa bu hata duyarsızlaşmayı ve kanıksamayı önler) bir yaşantıya dönüştürülmüştür.

Yine günümüzde ölüm yaşantısına ilgi azalmış, mezarlıklara gidip gelmeler ve taziyelere katılım oranı düşmüş durumdadır. İnsan doğası bilmediğinden daha fazla korkar. (Korumak için; çünkü bilinmeyen şeylerin tehlikeli olabilme olasılığı daha fazladır. Bir yeri yapmadan beş yeri yıkmaya başlayan ilaçlar vb. gibi kul icadı değil; Allah yapısı olan insan organizması o kadar muhteşem bir fabrikadır ki asla bozulmaz ve patolojik duygular üretmez. Üretiyorsa mutlaka bir yerlerde biz bazı hatalar yapıyoruzdur; serotoninimiz falan düşüyor değildir yani).

İşte bu ölüm konusundaki eylemsel uzaklık da bu korkuyu artırıcı bir işlev görür. Zihinsel düzeydeki kaçınmacılık ve eylemsel bazlı uzaklık!

Bunlar; panik atağın yaygınlaşmasındaki iki temel görünmez nedendir diye düşünüyorum!
Dikkat edin; panik atak kadınlarda daha fazladır. Allah kadınları beyin kimyası ve serotonin dengesi noktasında erkeklere nazaran daha kusurlu mu yaratmıştır? Elbette ki hayırdır!

Çünkü kadınların ölüm düşüncesiyle ilgili çekinceleri daha fazladır; buna mukabil ölümle ilgili korku azaltıcı taziye vb. etkinliklere katılım oranları ise daha düşüktür. Kadınlar erkekler gibi hemen her taziyeye pek gidemezler. Sosyal ortamlarda lafını da ederek duyarsızlaşamazlar fazla. Haliyle bilinçaltı düzeyde ölüme ilişkin korkuları daha fazla olur!

Kaldı ki sadece katılmak değil; hangi duygu ve düşünce ile katıldığımız da çok önemlidir. Aksi halde bu katılım da katılmamak ve uzak durmak gibi ölüm korkusunu daha fazla körükleyici yönde bir işlev görebilir ki çoğu kadının bu tür aktivitelere katılması çoğu zaman böylesi bir sonuç doğurur. Çünkü kadınlar daha duygusaldırlar ve yaşanılan manzaradan daha fazla müteessir olurlar. Müteessir olma yoğunluğu arttıkça ölümle ilgili korkuları daha da kökleşir.

Bir de günah ile cehennem arasındaki bağa kadınlar daha fazla duyarlıdır. Günah duygusu da ölüm korkusunu derinleştirici bir işlev görür.

Sonuç itibariyle bu yaşantıya zihinsel ve eylemsel olarak uzak durmak (kaçınmak) yukarıda da değindiğim gibi gerek bilinçli gerekse bilinç dışı düzeyde ölüm kaygısını / korkusunu daha da artırıcı - derinleştirici bir işlev görür.

İşte zihinlerimizdeki bu hatalı "ölümden kaçma ve kaçınma" yaklaşımı ve buna yol açan çok yönlü ölüm korkusu bizleri panik atağa daha yatkın hale getiriyor.

Atakların uyandırdığı sıkıntının nedeni atakların bizatihi kendisi değildir zaten; bu ataklarla bize verildiğini zannettiğimiz ölüm mesajıdır aslında! "Ataklarım var, acaba ölecek miyim yoksa" yanlış okumasıdır! Siz bu ataklar beni öldürmeyecek deseniz de beyniniz buna inanmaz çünkü beyniniz sizin lafınıza değil; bu atakların kodlanmış manasına daha fazla itimat eder!

Bu sorundan kurtulmanın çaresi ölümü sık sık anarak duyarsızlaşmak, beynimize, "Tehlike olsaydı uzak dururdum, bak tehlike yok ki lafını - sözünü edebiliyorum rahatlıkla" mesajını bol bol vermek, sadece panik atak belirtilerini baz alan kuru - teknik yaklaşımlarla yetinmemek, ölümle ilgili algımızı ve akabinde oluşan yakınlaşma yahut kaçınma yaklaşımlarımızı doğru bir düzlemde yeniden yapılandırmaya çalışmaktır.

Son bir not: Her uzman panik atağın altında ölüm korkusunun yattığını bilir ve söyler ama hiçbirisi terapilerinde bu korkuyu yok etmek için ölüm algısını değiştirmeye çalışmaz. Ne ilginç değil mi?

Çünkü onlar da ölümden bahsetmekten pek haz etmezler; çünkü onların da çok önemli bir bölümü ölümden korkar. Bu yüzden sadece ataklar üzerinde ve bu atakların sıklığını azaltarak tedavi etme odaklı çalışırlar. Atakların azaltılması korkuyu kökünden söküp atmaz. "Ya tekrar başlarsa" kaygısını gideremez. O yüzden hep söylüyorum: Kendisi ölümden haz etmeyen ve korkan panik atağı tedavi edemez! Dahası bu statüko tedavi edemez; sadece hasta eder!

Psikolog
İzzet GÜLLÜ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En Başta Kendisi Ölümden Korkan Panik Atağı Tedavi Edemez" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     46 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Panik Atak Tedavi Edilebilir Psk.Hasan DURAN
► Panik Atak ve Tedavi Yolları Psk.Esra ALTUNSOY ADIGÜZEL
► Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'En Başta Kendisi Ölümden Korkan Panik Atağı Tedavi Edemez' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:13
Top