2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



En Sık Rastlanan Alerji Çeşitlerinden " Ev Tozu Akarları" Nedir? Belirtileri Nelerdir?
MAKALE #11669 © Yazan Dr.Sevin KARALAR | Yayın Kasım 2013 | 50,415 Okuyucu
Allerji herhangi bir madde ile karşılaşan ve ona karşı duyarlı -hassas- hale gelen bir insanın, aynı madde ile daha sonra yeniden karşılaştığında vücudunun bu olaya aşırı tepki göstermesi durumudur.

En sık rastlanan alerjenler şunlardır:


1. Çevresel (aero) alerjenler

a. Ev tozu akarları
b. Polenler
c. Küf mantarları
d. Hayvan allerjenleri
2. Böcek allerjenleri
3. Besin allerjenleri
4. İlaç allerjenleri
5. Mesleki allerjenler.
En sık allerjik hastalıklara yol açan alerjenler çevresel alerjenlerdir.

Ev tozu akarı nedir? Mite nedir?


Mite adı da verilen akarlar gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0.1 - 0.5 mm çapında küçük canlılardır. Yaşamaları için ideal koşullar 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemdir. İnsanların dökülen deri hücreleri, saç, kıl, kepek ve diğer organik maddelerden beslenirler. Ne kadar temiz olursa olsun her evde bulunan ev tozu akarlarının en yoğun olarak üredikleri yerler insanların yatakları yastık, yorgan, halılar kumaş kaplı mobilyalardır. Bir gram ev tozu içinde yaklaşık olarak 19.000 akar bulunur.

Akarlar deriden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Akarların buralara bıraktıkları dışkıları zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve bu ince toz solunum yoluyla alınınca allerjik bünyeli kişilerde şikayetlere neden olur. Akarların en önemli alerjen kaynağı dışkılarıdır. 1 gram ev tozunda 2 mikrogramın üzerinde akar alerjeni bulunması allerji gelişimi için risk faktörü ve 10 mikrogramın üzerinde bulunması ise, astım atağı için risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
Akarların vücut proteinleri ve dışkıları allerjik özelliktedir. Akarların nemin % 50’nin altında olduğu yerlerde ve 60 derece ısının üzerinde yaşama şansları azalır. En sık ev içi allerjenleri oldukları ve her zaman ortamda bulundukları için yıl boyu alerji yaparlar. Elbette ev içinde ve kapalı ortamda geçirilen sürenin arttığı kış mevsimlerinde alerjik hastalık bulgularında artış görülür.

EV TOZU ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?


Ev tozu akalarına alerji; toz alerjisi, mite alerjisi diye de bilinir. Toplumun %9’da ev tozu akarlarına karşı duyarlılık olduğu saptanmıştır. Ev tozu akarları en çok tüylü halılar, yastık, yatak yorganlar içerisinde yaşar. Akarlar solunum yolu ile alındığında ya da deriye temas ettiğinde akar alerjisi olan insanlarda astım, alerjik nezle ve egzama belirtilerine, ya da var olan bulguların artmasına neden olur.

Ev tozu akarlarının vücut artıkları özellikle dışkıları gerçekte alerjen yapıdadır yani alerjiye yol açan maddeler özellikle dışkılarıdır. Bu alerjenlerin alerjik kişilerce temas edilmesiyle, solunmasıyla, alerjik nezlesi olanlarda gece yatınca özellikle de sabah kalkınca burun akıntısı hapşırık, tozlu bir ortama girildiğinde, halı ile kaplı ortamlarda yakınmalarda artış gözlenir. Yine alerjik astım hastalarında bu ortamlara girildiğinde öksürük, nefes darlığı, astım atağı gelişimi söz konusu olabilir. Alerjik çocuklar yerde halı üzerine oynarken öksürmeye başlayabilir, ya da tüylü oyuncaklarla oynarken yakınmaları artabilir, bu durum anne babaların dikkatini çekebilir, hekim bilgilendirilmelidir. Benzer şekilde bu ortamlarda atopik dermatit dediğimiz cilt bulgularında da artış görülebilir.

EV TOZU AKARLARI EN ÇOK NEREDE YAŞARLAR?


Toz akarları daha çok sıcak, nemli ve karanlık ortamlarda yaşarlar. Bizden ve ev hayvanlarımızdan dökülen deri döküntüleri ile beslenir. 20-30°C sıcaklık, %60-70 arası nemli ortamlarda bolca bulunurlar.

Ev tozu akarının üremesinde dış ortamın ısı ve nem oranı da önemlidir. Akarlar kuru iklimde ve yüksek rakımda daha az görülürken deniz kenarı ve yüksek nemlilik içeren bölgelerde daha sık bulunmaktadırlar. Örneğin nem oranının yüksek olduğu Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’nde alerjik astımlı hastalarda yüksek oranda akar alerjisi saptanırken, İç Anadolu’da yaşayanlarda bu oran düşmektedir. Ev tozu akarları tüm tekstil eşyalarında bulunabilmekle beraber ev içi ortamda en çok yaşadıkları yerler yatak, yorgan, nevresim takımları, çarşaf ve yastık kılıfları, battaniye ve halı gibi yünlü materyaller, perde ve kumaş kaplı mobilyalar, tüylü hayvanlar, tüylü oyuncaklardır. Akarların yastık ve yorganda yoğun bulunmasının nedeni bunlarda beslenebileceği insan deri döküntülerinin çokluğudur.

Ev tozu akarlarına karşı hangi tedbirler alınmalıdır?


İnsanlar günde ortalama 8 saat uyurlar. İnsan ömrünün yaklaşık üçte biri uykuda geçer. Bu nedenle yatak odasının akarlardan arındırılması çok önemlidir. Ev tozu akarları 55°C üzerinde 1 saat içinde ölmektedir. Bu nedenle nevresimler haftada en az bir kez, 60°C’de yıkanarak değiştirilmelidir. Akar geçirgenliğini önleyen özel koruyucu kılıfların kullanımı fayda sağlayacaktır. Yatak odasında halı kesinlikle bulundurulmamalıdır. Perdeler 60°C sıcak suda yıkanabilen sentetik kumaştan olmalıdır. Yünlü battaniye, peluş tarzı toz tutabilen oyuncak olmamalıdır. Yatak odasında fazla eşya, yüklük olmamalı, olabildiğince az eşya bulunmalıdır.

Yatak odası dışında evin diğer odalarında kadife, tüylü kumaştan mobilyalardan kaçınmalı, koltuklar deri ya da sentetik kumaştan seçilmelidir. Perdeler yıkanabilir kumaştan olmalı, ya da tümüyle sentetik silinebilir jaluzi kullanılmalıdır. Halı miktarı mümkün olan en alt düzeyde tutulmalıdır, halı yerine makinede yıkanabilir kilim tercih edilmelidir. Kumaşla kaplı yüzey olabildiğince az olmalıdır. Ev sık sık elektrik süpürgesi ile süpürülüp nemli bir bez ile silinerek havalandırılmalıdır. Bazı elektrik süpürgeleri tahliye havasıyla akar alerjenlerini tekrar ortama dağıtmaktadır. Tercih edilecek elektrik süpürgesi hepa filtreli ya da suya çeken olmalıdır. Evde nem oranı düşük tutulmalıdır.

Ev tozu alerjisi geçici midir?


Alerji, hastaların yaşam kalitesini etkileyen hastalıkların başında gelir. Alerji kronik bir rahatsızlıktır. Tamamen geçmese de kontrol altına alınabilir. Toplumun %9’da ev tozu akarlarına karşı duyarlılık söz konusudur. Akar duyarlılığı olan kişilerin bir kısmında alerjik rinit, alerjik astım, alerjik konjuktivit, ya da egzema ortaya çıkar. Akarlarla ilgili ev içinde alınması gereken tedbirler ve saydığımız durumlara yönelik tedavi uygulanması yakınmaları azaltacaktır.

Alerjik hastalıkların olağan seyrini değiştirme kapasitesine sahip tek tedavi şekli immunoterapi dediğimiz halk arasında aşı tedavisi diye bilinen tedavi şeklidir. İmmunoterapi allerjik rinit birlikteliği olan hafif astımlı hastalarda veya arı allerjisi olanlarda, hastanın duyarlı olduğu allerjenlerin gittikçe artan dozlarda enjekte edilmesi veya dil altına damlatılmasıdır. Amaç, hastanın alerjik olduğu maddelere karşı duyarlılığını azaltmak ve alerjik şikayetleri önlemektir.
İmmunoterapide kullanılan aşılar hastanın bağışıklık sistemine, duyarlı olduğu allerjenlere karşı "allerjik yanıt vermemelerini" öğretir ve böylece antijen ile doğal karşılaşma sonucu ortaya çıkan alerjik reaksiyonlara, belirtilere engel olunur. İmmunoterapi seçilmiş hastalara uygulanabilir, her hastaya uygun değildir. Hangi hastaya uygulanabileceği konunun uzmanı olan hekimin muayene ve testleri sonrası yapacağı değerlendirmeye göre belirlenecektir.


UZ. DR. SEVİN KARALAR


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"En Sık Rastlanan Alerji Çeşitlerinden " Ev Tozu Akarları" Nedir? Belirtileri Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sevin KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sevin KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevin KARALAR Fotoğraf
Dr.Sevin KARALAR
İstanbul
Doktor "Göğüs Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevin KARALAR'ın Yazıları
► Alerji Nedir Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerji Nedir Alerjen Nedir Op.Dr.Mustafa ÜZEYİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'En Sık Rastlanan Alerji Çeşitlerinden " Ev Tozu Akarları" Nedir? Belirtileri Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dünya Koah Günü Kasım 2016
► Öksürük ve Tedavisi Mayıs 2015
► Nefes Darlığı Nisan 2015
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Haziran 2014
◊ Bronşit Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:15
Top