2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nd:Yag Lazer ile Nonablatif Cilt Bakımı
MAKALE #11671 © Yazan Dr.Füsun TÖRE | Yayın Kasım 2013 | 10,453 Okuyucu
Nd:YAG lazer ile cilt bakımı kimlere, ne amaçla yapılır?
Ergenlik başından itibaren herkese uygulanabilir.
Komedon diye adlandırılan beyaz ve siyah nokta tarzı aknelerin kurutulması için en ideal bakımı sağlar.
Tıp dilinde epidermal pigment diye geçen yüzeyel lekeleri açmada son derece yüz güldürücüdür.
Yüzdeki ince, açık renk tüyler için epilasyon yapar.
Cilt altı kollajen dokunun sıkılaşmasını tetikler. Antiaging amacıyla da uygulanabilir.

Sivilce tedavisinde Nd:YAG lazerin işlevi nedir?


Ergenlikten itibaren en sık burun, çene ve alın bölgesinde yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi ile oluşan sebum birikimi, 1064 nm Nd :YAG ışınının cilde uygulanması ile kurur ve birkaç gün içinde gözeneklerin içinden dökülmeye başlar. Gözenekler de bu sırada sıkılaşır.

O günlerde evde mekanik ovma yapılması önerilir. Banyodan sonra, tırnak değdirmeden, parmağın künt kenarı ile, gerekirse pamuk desteği ile, yüzeye çıkan içerik kolayca temizlenir. Bu basit mekanik temizleme işlemi evde, T bölgesi ve burun çevresi gibi komedonlu bölgelere haftada bir-iki kez düzenli olarak yapılabilir. Gözeneklerin içeriği derinden ve en etkili şekilde temizlenmiş olur. Böylece yoğun buhar verilip iz bırakan sıkma işlemli cilt bakımlarına gerek kalmaz.

Bu tarz aknesi olan kişiler ne sıklıkta ve ne zamana dek Nd: YAG lazer cilt bakımı yaptırmalıdır?


Kişinin yağ bezlerinin sebum üretme kapasitesine bağlı olarak başlangıçta 30-40 günde bir işlem gerekebilir. Birkaç ay sonra daha seyrek ihtiyaç duyulacaktır. Yağ bezleri bizim organımızdır ve ergenlikte faaliyete geçerler ve salgıları genellikle 35-40’lı yaşlara dek, tedricen azalarak sürer. Bu yüzden ilerleyen yıllarda üç ile dört ayda bir uygulama yeterli olacaktır.


Nd:YAG lazer seansları sürerken, ayrıca evde günlük cilt bakımının sürdürülmesi de gerekir, değil mi?


Ev bakımı olarak sabah ve akşam cildin yağlı bölgeleri uygun temizleme jeli veya köpüğü ile yıkanmalıdır. Siyah noktaların olduğu bölgeler, cilt doktorunun önereceği, yağ bezlerinin içindeki sebumu eritici olarak seçilmiş dermokozmetik ve az alkollü bir tonik, pamuğun ucuna dökülüp ovularak temizlenmelidir. Gene bu bölgelere, yağ emici özellikte, kil içeren bir maske, kişinin siyah ve beyaz noktalarının derinlik ve doluluğuna göre başlangıçta haftada üç ila beş gün, uygulanmalıdır. Su bazlı nemlendirici krem de ihmal edilmemelidir. Nd:YAG lazerden birkaç gün sonra, yüzeye çıkan kuru sebum, yukarıda söz edildiği gibi, mekanik destekle temizlenmelidir. Bu sırada komedonlu bölgeler, içinde minik partikül içeren peeling kremleri ile de ovulabilir.

Yüz tüylerinin epilasyonunda Nd:YAG lazerin yerini açıklar mısınız ?


Ergenlikle birlikte, yağ bezlerinin daha geliştiği T bölgesinde daha belirgin olmak üzere, tüyler belirmeye başlar.

Bazı kişilerde fizyolojik olarak, ayva tüyleri daha kalın, koyu ve yaygın olabilir. Hormonal sorun olmadan da cildi yağlı, dolayısı ile akneli olan kişilerde de tüyler daha fazla gelişir.
Burun üstündekiler dahil tüm ayva tüyleri Nd:YAG lazerin epilasyonundan yarar görür. İnce tüyleri daha inceltir, azaltır. Bıyık ve özellikle çene bölgesindeki tüyler başlangıçta yaklaşık on günde bir, yanaktakiler ayda bir epilasyona gelinmesini gerektirebilir. İlerleyen seanslarla, zaman aralığı artar. Bazı durumlarda diode lazer, nadiren Alexandrite lazer ve iğneli epilasyon uygulamaları kombine edilebilir.

Yüzdeki lekelerin tedavisinde kullanımından söz eder misiniz?


Yüzde güneşin neden olduğu lekelerin yüzeyel olanları için, nonablatif cilt bakım dozu ile Nd:YAG lazer uygulaması etkili olmaktadır. Ayda bir, birkaç seanslık uygulama gerekebilir.

Seans aralığı ve sayısı kişiden kişiye değişir.
Lekeler her seansta biraz daha solar. Güneş koruyucu krem düzenli kullanılırsa lekelerin tekrarlama riski ortadan kalkar.

Nonablatif cilt bakımı ne demektir? Ciltte antiaging etkisini nasıl göstermektedir?


Nonablatif, ablatif olmayan yani cilt bütünlüğünü bozmadan, ciltte soyulma, delinme olmadan yapılan bakımdır.

1064 nm dalga boylu Q-switched Nd: YAG lazer ışınları, cildin birkaç mm derinliğine, kollajen katmanlarına dek hızlıca çarpar ve nüfuz eder. Kollajen dokuyu uyarır. Düzenli yapıldığında cilt tonusunu ve elastikiyetini arttırıcı, gözenekleri sıkılaştırıcı, ince kırışıklıkları azaltıcı, düzensiz pigmentasyonu onarıcı ve diğer antiaging etkileri gözlenir.
4 ila 6 seansta yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Q-switched Nd:YAG lazer ışını, cilt bakımı dozunda yani nonablatif
modda yüze uygulandığında, bu etkilerinin hepsini aynı anda ciltte gösteriyor mu?


Evet, lazer ışığı ciltte gezdirilirken aynı anda hem epilasyon yapıyor, hem siyah ve beyaz akne komedonlarını kurutup küçültüyor, boşalmaya hazır hale getiriyor, hem yüzeydeki lekeleri açıyor, hem de cilt yenileme ve gençleştirme yapmış oluyor. Bu dört işlemi aynı anda gerçekleştiriyor.

Ancak dövme çıkarma, yüzdeki ve eldeki güneş ve yaşlılık lekelerinin ve iyi huylu ve düz bazı benlerin tedavisinde, aynı lazer cihazının değişik dalga boyları doktor tarafından ayarlanarak işlemler uygulanıyor.

Elde ve omuzlarda, başka tedavilerle çıkartılamayan lekeler için Nd:YAG lazerin etkinliğinden söz eder misiniz?


El sırtlarında görülen sütlü kahverengi lekeler güneş etkisi ile oluşur. İleri yaşlarda, ortaya çıkış oranı artar. Gene omuz ve sırtlarda, güneş yanığı sonrası benzer lekeler oluşabilir.

Bunlara lentigo denir. Lentigoların yegane tedavisi Nd:YAG lazerlerin 532 nm dalga boylu ışını ile yapılır. Bu ablatif yani cildi soyan bir ışındır. Ancak 7ila 10 günde soyulan, ince zar gibi kabuktan sonra lentigolar yok olur.
Bu tedavi sonbahar ve kış aylarında yapılabilir.

Nd:YAG nonablatif cilt bakımı her mevsim yapılabilir mi?


Her mevsim uygulanabilir. Cilt tahriş olmayacağı gibi güneşe duyarlı hale de gelmez. Gene de güneş koruyucu krem kullanma alışkanlığı sürdürülmelidir.

İşlem acılı mıdır?

Cilt bakımı modunda lazer ışığının geçtiği yerlerde o anda hissedilen ve bir-iki dakikada geçen hafif ısı hissi ve karıncalanma söz konusudur.

Yan etkisi var mıdır?


Nonablatif lazer cilt bakımında yan etki söz konusu değildir. İşlemden hemen sonra yüz cildinde oluşan pembelik 10-15 dakikada geçer. Lazer ışınları yoğunlaşmış ışık ışını demektir. Radyasyon ve zararlı ışınlar içermez.


Dövme silmede Nd:YAG lazer tedavisini kısaca özetler misiniz?


Dövme silmede oldukça etkili bir yöntemdir. Nd:YAG lazerin ablatif uygulamalarındandır. Bu yüzden tedavi sürecinde güneşten korunulmalıdır. Dövme boyaları tamamen çıktığında hiç iz kalmaz. Her renk dövme çıkartılabilir. Mavi ve siyah renk dövmeler en kolay temizlenenlerdir. Kırmızı, sarı ve yeşil renkliler için 532 nm, 585 nm, 690 nm dalga boylu başlıklar ayarlanır. Seans araları 3 ila 4 haftadır. Boyanın ciltteki derinliği, cinsi, yoğunluğu, rengi ve cildin yapısı seans sayısını belirler.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nd:Yag Lazer ile Nonablatif Cilt Bakımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Füsun TÖRE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Füsun TÖRE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun TÖRE Fotoğraf
Dr.Füsun TÖRE
Kocaeli
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Füsun TÖRE'nin Makaleleri
► Cilt Bakımı ve Güzellik Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nd:Yag Lazer ile Nonablatif Cilt Bakımı' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Bakımında Uzman Doktor Önerileri ÇOK OKUNUYOR Şubat 2010
► Akne (Sivilce) PDF Şubat 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:03
Top