2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ahudu Keton Review (Raspberry Keton)
MAKALE #11676 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Kasım 2013 | 3,346 Okuyucu
Ahudu meyvesi farklı birçok vitamin, mineraller, meyve şekeri, organik asitleri içerdiği gibi kardiyovasküler hastalıkların ve kanser hücre oluşumunun engellenmesinde biyoaktif bileşenler olan flavonoidler, ellajik asit ve antosiyaninleri bulundurur. RK, ahududu meyvesinin major aromatik bileşenidir ve daha çok kosmetikte güzel koku ve gıda maddelerinde tatlandırıcı ajan olarak kullanılır. Aşırı tüketimi vücuda herhangi bir zarar vermez; sıçanlarda intragastik uygulama yapılan bir çalışmada(6) üre yoluyla 24 saat içerisinde %90’ı vücuttan dışarı atılmıştır.

Avrupa kırmızı ahududusu insanlar tarafından bilinen medikal ve beslenme amaçlı yüzyıllardır kullanılan en eski meyvelerden birisidir. Günümüzde de kullandığımız yakından popüler akrabaları çilek, böğürtlen ve yaban mersinidir.

Yapısal içeriği nedeniyle bağırsak hareketlerini hızlandırır. Ahududu her 100 g da 4 - 6 g lif içermektedir. Bu lif miktarı muz, armut ve elma gibi bir çok meyve türünden daha yüksektir. Günlük 25 gr lif alımının kolon kanseri ve kalp hastalıklarına karsı koruyucu etki yaptıkları bilinmektedir(7).

RK yapısal olarak kapsaisin ve sinefrin’ e benzer. Kapsaisin kırmızı acı bibere keskin tadı verir, bunun yanında adipoz doku ağırlığını azaltır ve bazal enerji metabolizmasını artırarak serum trigliserit seviyesini de düşürür. Sinefrin turunçgillerde bulunur ve yağ hücrelerinde yağ yıkıcı (lipolitik) aktivite gösterir.

RK’ nın biyolojik etkisi ilgili çok geniş çaplı araştırmalar bulunmamaktadır. Japon araştırmacılar tarafından RK ilk olarak böğürtlen’ de keşfedilmiştir. Bir çalışmada(5) %1 lik RK dozu, aşırı yağlı diyet ile uyarılan artmış vücut ve doku ağırlığını engellemek için yeterli olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlardan ortaya çıkan RK obeziteyi ve yüksek yağlı beslenme sonucu oluşacak yağlı karaciğeri engellemektedir.

Ahududu içerisinde bulunan bileşiklerin biyolojik etkileri üzerine yapılan çalışmalarda farklı birçok sonuç ortaya çıkmıştır. Bütün meyve ve sebzeler içerisinde en fazla kırmızı ve siyah ahudutlarında bulunan ellajik asit ile yapılan bir çalışma sonucunda(4) karaciğer, akciğer ve özafagusta tümör oluşumunu engellediği gösterilmiştir.

Ellajik asit; serumda kansere kansere sebep olan kimyasalların (mutagen) temizlenmesini saglar, hücresel DNA’da kanserojenlerin baglanmasını önler, yüksek oranda yıkıcı serbest oksijen radikallerini temizler veya baglar böylece bir antioksidan görevi görür, kanser hücreleri yok eder, yıkıcı kanser hücrelerine karsı immün sistemi uyarır(8).

Leptin adipoz doku tarafından üretilen ve vücut yağ kitlesinin kontrolünü sağlayan düzenleyici bir hormondur, besin alımını azaltır, termogenezisi arttırır, vücut ağırlığını azaltır, kısaca enerji metabolizmasının kontrolünde rol oynar. Leptinin yağ dokusundaki sentezinin bozulmasına bağlı olarak besin alımının artması, obezite oluşumunda önemli bir faktör olarak görünmektedir. Başka bir çalışmada(1), yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanların toplam vücut ağırlığını kısıtladığı, leptin direncini düzenleyerek ve insülin direncini geliştirerek ve lipit bozukluklarına aracı olarak antiobezite fonksiyonları gösterdiğini bildirmişlerdir.

Bir çalışmada(2). RK’ nın lipit bozukluklarını etkileyerek alkolik olmayan yağlı karaciğerı tedavi ettiği, leptin direncini düzelttiği, lipit preoksidasyonunu engellediği, enflamatuar yanıtı modüle ettiği ve belkide bunları (PPAR)-Gama ekspresyonunu artırarak yaptığı gösterilmiştir.

Diğer bir çalışmada(3). 40 sıçan ı 5 gruba ayırarak yaptığı bir çalışmada sıçanlar yüksek yağlı beslenseler de diyet ile birlikte artan miktarlarda ahududu ketonu alındığında serum kolesterol ve karaciğer belirteçlerinde istatistiki açıdan anlamlı azalma olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle RK alan grupların karaciğerlerindeki SOD miktarının arttığı yağ oksidasyonu belirteci olan MDA ‘da anlamlı bir azalma olması RK’ nın antioksidan özelliğinin de olduğunu göstermiştir.

Hangi Yollarla Etki Ediyor?

İncebağırsakta yağ emilimini engelliyor

Diyet ile aldığımız yağlar pankreastan salınan pankreatik lipaz ile sindirime uğrar ve incebağırsak tan emilir. Obezitenin engellenmesi ve tedavisindeki bir strateji de, diyet yağlarının incebağırsaklarda ki sindirimini ve emilimini engellemektir. Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, mısır yağı emülsiyonu uygulanmasından sonra RK %5 lik konsantrasyonda plazma triasilgliserolünün artmasını engellemiş bunun yanında daha düşük RK konsantrasyonları herhangi bir etki göstermemiştir. Bu nedenle RK 1-20mg / ml konsantrasyonlarda sıçan pankreatik lipaz aktivitesini lesitinli değerlendirme sistemi içerisinde engellemiştir. Her durumda bu sonuçlardan ortaya çıkan RK trioleolgliserol hidrolizini engelleyerek diyet ile alınan yağların emilimini incebarsaklarda baskılamaktadır.

Lipolizi artırıyor

Beyaz adipositlerin lipolizi üzerine RK nın etkileri de incelenmiş. Norepinefrin ve epinefrin gibi katekolaminler beta adrenerjik reseptör yoluyla lipolizi uyardığı bilinmektedir. Benzer şekilde sinefrinde benzer reseptörler aktive edilmesi yoluyla sıçan adipositlerinde in vitro lipolizi harekete geçirebilir. RK, snefrine benzer şekil bir metabolik yol ile ve norepinefrini uyararak lipolizi artırarak vücuttaki yağ artışını önlemektedir.

Termojenezisi artırıyor

Kapsaisin enerji metabolizmasını artırarak anti-obez aktivite göstermektedir. Bu etki sempatik sinir sisteminin uyarılması vasıtasıyla kahverengi adipoz dokularındaki termojenezisin artması nedeniyledir. RK kapsaisine benzer bir mekanizma yoluyla enerji metabolizmasını uyardığını söyleyebiliriz. Kapsaisin uygulaması sıçanlarda oksijen tüketimini artırırken RK diyet eki olarak verilmesi de oksijen tüketimini artırır ve solunum oranını kısıtlar. Yapılan bir çalışmada RK enerji metabolizması üzerine etkisi fare kahverengi adipoz hücrelerinde sitokrom c oksidaz aktivitesi ölçülerek yapılmıştır. Her iki, kendine özgü aktivite ve sitokrom c oksidaz aktivitesi RK alanlarda önemli bir şekilde artmıştır. Bu sonuçlar bize RK nın kahverengi adipoz hücresi termojenezisini aktive ettiği ve enerji metabolizmasını artırdığını da göstermektedir.

RK nın anti-obez fonksiyonu ispatlayan bir çalışmada(5), RK beyaz ve kahverengi adipoz doku metabolizmalarını uyarmış ve pankreatik lipaz aktivitesini baskılayarak diyet yağlarının ince bağırsaktan emilimini engellemiştir. Aşırı şeker ve yağ tüketimi ile oluşan obezitede engelleyici bir ajan olarak RK antiobez aktivitesini beyaz yağ hücrelerinde norepinefrin uyarımlı lipolizi ve kahverengi yağ hücrelerinde ki termojenezisi artırarak göstermektedir.

Glikoz ve fruktoz gibi diyetten gelen şekerler hepatik lipojenezi ve yağ birikimini artırdığı bilinmektedir. %1’lik RK aşırı fruktoz alımı uyarılan viseral ve subkutan adipoz dokudaki ağırlık artışını baskılamaktadır

KAYNAKLAR


1 Meng XJ, Zhou Y, Liu X, Zheng F: Experimental study on the anti-obesity action of simple obesity in rats by raspberry ketone. Food Industry 2008;1:1–3.

2 Zhou Y, Meng XJ, Liu X, Li B: Experimental study on the intervention of nonalcoholic steatohepatitis in rats by raspberry
ketone. Food Industry 2008;2:6–9.

3 Lili Wang,1,2 Xianjun Meng,1,* and Fengqing Zhang2JOURNAL OF MEDICINAL FOOD J Med Food 15 (5) 2012, 495–503

4 Ravai, M., 1996. Quality characteristics of raspberries and blackberries. Cereal Foods World 41, 773–775.

5 Morimoto C, Satoh Y, Hara M Inoue S, Tsujita T, Okuda H: Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci 2005;77:194–204 6 C.

6 Sporstol, S., Scheline, R.R., 1982. The metabolism of 4-(4-hydroxyphenyl)butan-2-one (raspberry ketone) in rats, guinea-pigs and rabbits. Xenobiotica 12, 249–257.

7 Ravai, M., 1996. Caneberries an Important Food in a Healty Diet. Nutr. Today (31) 143-147.

8 Nixon, D., 2002. Oregon Canneberries; What Research is Revealing about Red Raspberries. (www.oregon-berries.com).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ahudu Keton Review (Raspberry Keton)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ahudu Keton Review (Raspberry Keton)' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:17
Top