2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Ekiminde Doğru Bilinen Yanlışlar
MAKALE #11711 © Yazan Op.Dr.Murat ATASEVEN | Yayın Kasım 2013 | 5,685 Okuyucu
Saç ektirmeyi düşünenler...Okumadan karar vermeyin

Saç ekimi ülkemizde maalesef çok içler acısı durumlara gelmiş durumdadır. Her 100 saç ekiminin yaklaşık 70 tanesi hekim dışı insanlar tarafından yapılmaktadır. Durum böyle olunca sokaklarda çim adamlar dolaşmakta, anatomik uygunluk bilinmediğinden sadece ekilen saçın tutup tutmaması sanki yeterli kriter gibi algılanmaktadır. Şimdi aşağıdaki 10 adet doğru bilinen yanlışı dikkatle inceleyin ve bunlardan biri sizi ilgilendirmiyorsa bence saç ektirmeden önce bir kez daha düşünün:)

Saç ekim uzmanı diye bir meslek var. Doğru mu?

Yanlış. Böyle bir meslek ve uzmanlık dalı yoktur. Saç ekiminde tek yetkili meslek hekimliktir. En tecrübelileri ise plastik cerrahlardır. Sadece diğer sağlık personelleri ekime yardım edebilir. (Eskiden pizzacılık yapan birisinin şimdi saç ekimi yaptığını bile duydum:))

Saç ekimi gayet basit ve riski olmayan bir işlemdir. Doğru mu?

Yanlış. Saç ekimi esnasında hastaya uygulanan lokal anestezik ve kanamayı önleyici ilaçların yan etkileri olabiliyor.Bazen dozlar üst sınırlara varabiliyor ve hastanın sıkı takibi gerekebiliyor. Kesinlikle doktorsuz ortamda uygulanmamalıdır.

Tek seansta 4000-5000 hatta 8000-10000’lere varan kök ekilebiliyormuş. Doğru mu?

Yanlış. Maalesef saç ekimindeki en büyük ticari yalandır. Her hastada alınabilecek kök sayısı farklıdır ve hastaya göre belirlenmelidir.Bu nedenledir ki bu rakamları ya da daha fazlalarını telaffuz edenlere asla itibar etmeyin.

Saç ekimi maksimum 3-4 saat sürmektedir. Doğru mu?

Yanlış.Ekilecek kök sayısı ile ilgili olmakla beraber tahmini 2500 kök ekileceği zaman ortalama süre 7-8 saati bulmaktadır. (5000-10000 kök ektiğini savunanlar için 16-24 saat ekimin sürmesi gerekliliği ortaya çıkacağından bu açıdan da yalanları ortaya çıkmaktadır:))

Her tür kellikte saç ekimi çok başarılıdır. Doğru mu?

Yanlış. Kelliğin sebebi ortaya konulmalıdır.Aktif enfeksiyon (mantar vs.) varlığında uygulanmaz.Kel alanın çok fazla olduğu durumlarda ise hastaya yapılabileceklerin kısıtlı olduğu söylenmeli ve aşırı beklentiye hasta sokulmamalıdır.

Saç alınan bölgede hiç iz kalmaz. Doğru mu?

Yanlış.Çok küçük çaplı kesicilerle (0,7 mm.)saç alınmasına rağmen iz kalır ama diğer saçlar örteceğinden bu izler görünmez. İz bırakmamak mümkün değildir tersini söyleyenlere asla inanmayın.

Saç hiç kestirilmeden de saç ekimi yapılabilir. Doğru mu?

Yanlış.Saçların kaliteli bir şekilde alınabilmesi ve nakledilebilmesi için saçların ‘0’ numara kestirilmesi lazımdır. Kimse saç kestirmeden bu işi yapamaz, aksine inanmayın, ticari bir yalandır.

PRP destekli saç ekimi çok daha etkilidir. Doğru mu?

Yanlış. Aslında saç ekiminde başarıyı artırdığına dair ispatlanmış bir durumu yoktur ama uygulanmasının da zararı yoktur. Zaten çoğunlukla uygun olmayan şekilde hazırlandığı için ek bir masrafa gerek olmadığı kanısındayım.

Ekim sonrası saçlar hemen çıkıyormuş. Doğru mu?

Yanlış. Ekimi takiben 2-4 hafta içinde saçlar dökülecektir. 2-4 ay civarında yeniden çıkmaya başlayacak ve 6.ayda %40-60, 8-9.aylarda %70-80, 1 yıl sonunda %90-95, 2 yıl sonunda ise %100’ü çıkacaktır. Sabır gerektirir. 6.ayda tüm saçlarınız çıkacak şekilde ekim yapıyoruz yalanına inanmayın. Tıbben imkansızdır.

Saç alınırken kafa dışında vücudun diğer bölgeleri de rahatlıkla kullanılabilir. Doğru mu?

Yanlış.Teorik olarak kıl olan her yerden kök alınabilir ama kılların karakterleri bulundukları bölgelere özeldir.Tamamen estetik olmayan, genelde kıvırcıklaşan ve belli bir boydan sonra asla uzamayan kılların saç ekiminde tercih edilmesi uygun değildir.

Op. Dr. Murat Ataseven
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Ekiminde Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ATASEVEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ATASEVEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ATASEVEN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ATASEVEN
İzmir
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ATASEVEN'in Yazıları
► Az Bilinen Yönleri ile Reflü Hastalığı Prof.Dr.Ahmet Kemal GÜRBÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Saç Ekiminde Doğru Bilinen Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Büyütme Ameliyatı Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:37
Top