2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sizi Asıl Etkileyen Ne
MAKALE #11725 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Kasım 2013 | 17,578 Okuyucu
SİZİ ASIL ETKİLEYEN NE

OKB, Panik atak, depresyon özellikle eğitimli kesim içinde, bilhassa da psikoloji ile ilgili konulara ilgisi yüksek ve sürekli bu konuları okuyup araştıran kişiler arasında hızla yaygınlaşıyor!

Neden?

Eğitimli kesimin serotoninleri daha fazla mı düşüyor? Elbette ki hayır...

Çünkü bu sorunların hastalık olduğunu yayan uzman sayısı ile bunları okuya okuya hastalık inancı geliştiren eğitimli birey sayısı artıyor!

İnanç dedim evet... İnanç deyince sadece dini inancı anlayanlar için bu tespitim ilk bakışta tuhaf gelebilir!

Hastalık inancı ne kadar fazla olursa bu sorunlardan etkilenme de o oranda fazla oluyor. İnanma yani "hastayım algısı" ve "bunlar sorun" koşullanmasının derecesi ne kadar fazla ise etkilenme yüzdesi de o kadar fazla oluyor! Koşullanma derecesini mevcut statüko yükseltiyor.

Sözgelimi OKB hakkında tek bildiği şey "vesvese" sözcüğü olan Ayşe teyzenin yaşadığı ızdırapla OKB hakkında hemen her şeyi bilen öğretmen Muazzez hanım arasında OKB den etkilenme noktasında çok ciddi fark var! Bu hastalıksa aynı hastalığa, hele hele de benzer belirtilere sahip kişileri aynı şekilde etkilemesi gerekmez miydi?

Yılandan niye çok korkarız da kediden hiç korkmayız?

Çünkü gerek gördüklerimiz / yaşantımız gerekse duyduklarımız neticesinde yılanı tehlikeli; kediyi de tehlikesiz bir hayvan diye kodlamışızdır zihnimize. Zihin de kodlandığı yönde duygu üretir hale gelmiştir!

İşte OKB, Panik Atak, Depresyon vb. sorunlardaki durum da aynen buradaki gibidir.

Okb, panik atak ve depresyon türü sorunlar beynimizdeki "kimya" sorunu değildir; zihnimizdeki algı ve inanç sorunudur. Mevcut depresyon, panik atak ve OKB algımız / inancımız kuvvetlendiği sürece bu sorunlar da halihazırda olduğu üzere hızla yaygınlaşmaya ve bizleri daha fazla etkilemeye devam edecek!

HASTALIK DEĞİLSE, ŞAYET İNANÇSA BİZİ NASIL ETKİLEYEBİLİR?

Evet kişileri inançları etkiler. Ve kişiler inandıkları nispette etkilenirler. İnancımızı algılarımız inşa eder! Bu konulardaki algılarımızı ise statüko kurar!

Sözgelimi dini inancınız ve günah algınız ne kadar kuvvetli olursa işlediğiniz eylem sizi o oranda müteessir eder. Günümüzde depresyon, panik atak ve OKB algımız - inancımız çok yükseldi; bu yüzden insanlar eskiye oranla daha fazla etkileniyor bu süreçlerden! Yoksa hasta oldukları için değil!

Beni OKB panik atak yahut depresyonum etkiliyor demek beni işlediğim günah etkiliyor demekle aynı şeydir.

Oysa sizi etkileyen işlediğiniz günah değildir; o davranışın günah olduğuna ilişkin algınız ve inancınızdır. Günahın günah olmadığına inanan kişileri işlenen günah etkilemez!

O halde sizi etkileyen ne depresyon, ne panik atak ne de OKB... Sadece OKB, Panik atak ve depresyon algınız ve inancınız! Öyleyse çözüm de kişilerin tek tek yıllarca tedavi edilmesinde değil; bu algının ve inancın yıkılmasında!

Yazılarımla bu inancı yıkmaya çalışıyorum. İnancınız yıkıldığı gün OKB, Panik atak ve depresyon denilen uyduruk sorunlar size uzaktan el sallayacak!

Ruhsal sağlığımızı gerek korumanın gerekse iyileştirmenin tek yolu hastalık algısı ve inancı inşa ederek sizlerin ızdırap yaşamasına yol açan, bunu ışıltılı terimler ve Antep baklavası içine sakladığı zehirle gerçekleştiren bu statüko ile yapılacak olan ilmi, fikri ve akılcı mücadeledir. Günümüzde en gerekli ruh sağlığı hizmeti budur. Tek çözüm de...

Ama değerli bir avukat dostumun da dediği gibi bunların olabilmesi için sadece bir - iki kişinin insan üstü gayreti yeterli değildir; uygun bir toplum ve insan yapısına da ihtiyaç vardır.

Psikolog
İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sizi Asıl Etkileyen Ne" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     147 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Sizi Daha Mutsuz Yapan Kim? Psk.Emir Emre DOĞAN
► Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor? ÇOK OKUNUYOR Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sizi Asıl Etkileyen Ne' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:31
Top