2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişimde Olumlu Kelimelerin Gücü – Yaratıcı Düşünce
MAKALE #11736 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Kasım 2013 | 16,763 Okuyucu
Olumlu Kelimelerin Gücü – Yaratıcı Düşünce

Brooklyn köprüsünde, bir bahar günü, kör bir adam dilencilik yapıyormuş. Dizlerinin dibine bir tabela koymuş. Üzerinde “Doğuştan Kör” yazılıymış. Herkes dilencinin önünden geçip gidiyormuş. Bir adam bunu görmüş. Tabelayı almış arkasına bir şeyler yazmış, olduğu yere tekrar bırakmış. Ne olduysa olmuş. Gelip geçen ve bu tabeladaki yeni yazıyı okuyan herkes, başlamış dilencinin önündeki şapkaya sürekli para atmaya… Bir cümle yetmiş onca kişiyi etkilemeye ve dilencinin şapkasının kısa surede ağzına kadar parayla dolup taşmasına. :
“Güzel bir bahar günü... Ama ben baharı görmüyorum...”
Kelimelerdir karşımızdaki kişi ile aramızda köprüler kuran, anlaşılmamızı sağlayan ve karşımızdaki kişiyi bize anlatan. İşte bu yüzdendir, kelimelerin doğru seçilmiş olması, cümlenin içinde bizi en doğru biçimde ifade edebilecek şekilde olması.
İletişim kurmanın en temel gereksinimi konuşmaktır. Konuşmaksa doğru söz ve kelimelerle mümkündür.
İnsanların en çok zorluk çektikleri konulardan bir tanesi de anlamak ve anlaşılmaktır. Bir çok insan anlaşılmadığını düşündüğü için kendisini yalnız hisseder. Bu yalnızlığı aşmak, kalabalıklara karışmak ve çevre tarafından itibar görmek kimi zaman doğru konuşmak, kelimeleri doğru kullanmakla mümkündür. Kelimeleri doğru ifadelerle kullanarak karşımızdaki insanı etki altına alabilir, ilgisini çekebilir, iyi bir izlenim bırakabiliriz.
Kelimelerinizi Değiştirin Dünyanız Değişsin
Kelimeler farkında olduğumuzun çok daha ötesinde bir güce sahiptir. Aile ve arkadaş ilişkilerinde, sosyal çevre ile olan iletişimde, iş hayatında, konuşmayı gerektiren her yer ve durumda kelimelerin tartışmasız bir gücü vardır. Kimi zaman problem çözmek, kimi zaman hastalıklarla mücadele etmek, bilinçaltına etki etmek açısından da önem taşırlar.
Kelimelerin iyileştirici gücü olduğuna inanılır. Fakat çoğumuz negatif düşüncelere odaklı yaşadığımız için bu iyileştirici gücün etkisinin farkında olmayız. Düşüncelerimiz otomatiktir. Çoğu zamanda otomatik olarak negatif düşüncelerimiz kendisini tekrar eder. “Yapamayacağım.”, “Başaramayacağım.”, “Bir türlü mutlu olamayacağım.”gibi. Bu kelimeler bilinçaltımızın yansıması, otomatik düşüncelerimizin oluşturduğu bir dağarcıktır adeta. Hayatımızda kötü şeylerin olacağına inanır, bekleriz. Kelimelerin bu gücü ise, gerçekten başaramayacağımıza inandığımız o işi başarısız kılar, ya da bizi mutsuz. Kelimeler bu kadar güçlü etki edebiliyorsa eğer, davranışlarımızı olumlu yönde etkilemelerini sağlamakta mümkün.
Hayatımızı daha da güzelleştirmek adına, olumlu kelimelerin gücünden fayda sağlayabiliriz.
Kelimelerle düşünür, düşüncelerle duygulanırız. Duygularımız ise davranışlarımızı belirler. Davranışlarımızın etkilendiği, düşüncelerimiz kimi zaman bizi başarıya ulaştırırken, kimi zamanda kendi kendimizi üzmemize neden olur. İşte tam da bu noktada düşünceler, insan yaşamına etki eder. Bu noktada yapılması gereken ise düşünce biçimini değiştirmektir. Kolaylıkla yapılması mümkün olmayan, uzun uğraşlar ve teknik çalışmalar gerektiren düşünce değişiklikleri için ise ilk adım: olumsuz cümlelerin yerine olumlu kelimelerden oluşan olumlu cümleler kurmaktır.
Kelimeleri iki gruba ayıralım. Birinci grup kelimelerimiz: sevgi, mavi, barış, kardeşlik, pembe, cennet, aşk, mutluluk olsun.
İkinci grup kelimeler ise: kan, şeytan, ölüm, nefret, kefen, kara, olsun.
Birinci grup kelimeler, bilinçaltına olumlu şeyler düşündürür ve hissettirirken, ikinci gruptaki kelimeler ise bilinçaltına olumsuz etki ederek olumsuz şeyler düşündürür.
Seçtiğimiz kelimelerle kendi düşüncelerimizi ya da karşı tarafın düşüncelerini belirlemek örnekteki gibi mümkündür. Kurduğumuz cümlelerdeki ifadelerde, kullandığımız kelimelere özelikle dikkat ederek düşüncelerimizde değişiklikler yapmak mümkün olabilmektedir.
Yaratıcı ve Pozitif Düşünce Gücü
“John Ruskin, ünlü bir İngiliz sanat eleştirmenidir. Bir gün, Ruskin’in zengin bir arkadaşıyla akşam yemeği randevusu vardır. Arkadaşı suratı asık bir şekilde gelir. Anlaşıldığına göre, yemeğe gelirken arkadaşının göğüs cebindeki dolmakalem kırılmış ve kısa bir süre önce hediye olarak aldığı değerli bir mendilin üzerine çıkmayan Hint mürekkebi leke yapmıştı. Arkadaşı mendili çıkarıp Ruskin’e gösterir. Kumaşın ortasında çok belirgin siyah yuvarlak bir leke vardır. Adam o kadar üzülmüştür ki, yemeğine çok az dokunabilir ve eve aceleyle dönerken, mendili masanın üstünde unutur. Ruskin, çıkarken mendili yanına alır. Birkaç hafta sonra zengin arkadaşının evine bir paket teslim edilir. Açtığında, kendisini çok şaşırtan ve sevindiren bir şekilde mürekkep lekeli mendilin harika bir sanat eserine döndüğünü görür. Ruskin, biraz Hint mürekkebi almış ve yuvarlak lekeyi merkez noktası olarak kullanıp, bütün mendili kaplayan nefis bir desen çizmiştir.
Pozitif düşünce ve yaratıcı davranma gücü, olumsuzlukları birer başarıya dönüştürebilir. Tıpkı Ruskin örneğinde olduğu gibi mendilde görünen kara bir mürekkep lekesi, sanat eserine dönüşebilir. İşte bu yüzden düşünce gücünü doğru kullanmak, etkin şekilde biçimlendirmek önemlidir.
Kelimelerin gücü, düşünceleri belirler. Düşüncelerimizi değiştirdiğimizde ise yaşam biçimimiz değişir, anlam kazanır. Oysa olumsuza odaklanıp kalmanın, sadece mendilin ortasındaki o kara lekeyi görmenin bizi üzmekten başka hiçbir manası yoktur.
Olumsuz düşünce alışkanlıklarımızdan kurtulmanın, olumlu düşünme alışkanlığı kazanmanın ilk adımı ise: düşüncelerimizin farkında olmaktır. Farkına varamadığımız bir şeyi değiştiremeyiz. Farkındalık yarattıktan sonra ise değişim mümkün hale gelir. Her gün, her an düşüncelerimizi kontrol etmek mümkün olmasa da, birkaç düşüncemizi not almak, farkındalığı arttırma açısından fayda sağlayacaktır.
Pozitif Düşünerek Başarmak Mümkün Mü?
Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür.
Mahatma Gandhi

Düşüncelerimizi değiştirerek, mutlak başarıya, mutluluğa ulaşabilmek çoğu zaman mümkündür. Fakat doğru yöntemi izlemek, yönergelere uymak ve gerçekten inanmak koşuluyla. Kelimelerimizin düşünceye, düşüncelerimizinse davranışa dönüştüğünü unutmadan ilerlerken, “şimdi” ye odaklanmak gerekiyor. İsteklerimizi ertelememizin kimseye hiçbir faydası yok.
Bilinçaltımızın zamandan ve mekandan bağımsız olduğunu bilerek ilerlersek, ertelemeden yola çıkmak bizi amacımıza ulaştıracak en önemli adımdır.
Başarılı olmak için…
• İsteyin! Unutmayın ki: “İstemek başarmanın yarısıdır.”
• Sizi harekete geçirecek olan bir hayaliniz olsun. En ince ayrıntısına kadar gözünüzde canlandırın.
• Hedefinize gerçekten inanın.
• Adresi doğru belirleyin. Örneğin; “Üniversiteyi kazanmak istiyorum.”değil, “Boğaziçi üniversitesinde okumak istiyorum.”olarak tam adresi belirleyin. Bir daire satın almak, ya da bir iş kurmak istiyorsanız, en ince ayrıntısına kadar düşleyin.
• Hedefinize ulaşmak için çalışmanız gerektiğini unutmayın. Sadece hayal kurmanın yeterli olmayacağını unutmayın ve çabalayın.
• Bir engele takıldığınızda alternatif planları düşünün. Hedefinize giden farklı yolları oluşturun.
• Size hayalinizi anımsatacak bir fotoğrafı sürekli gözünüzün önünde bulundurun. Üniversiteye gitmek istiyorsanız o üniversitenin fotoğrafını, bir araba satın almak istiyorsanız o arabanın fotoğrafını her gün görebileceğiniz bir yere yerleştirin. Size motivasyon ve güç katacağını unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişimde Olumlu Kelimelerin Gücü – Yaratıcı Düşünce" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Kelimelerin Büyüsü Dr.Psk.Dnş.Azmi Bayram İLBAY
► Yaratıcı Dramanın Tanımı ve Önemi Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Yaratıcı Dramanın Tanımı ve Önemi Psk.Dnş.Hicran KAYNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İletişimde Olumlu Kelimelerin Gücü – Yaratıcı Düşünce' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:24
Top