2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke Kontrolü
MAKALE #11744 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Kasım 2013 | 5,333 Okuyucu
ÖFKE KONTROLÜ
Öfke; kaygı, korku, sevinç, üzüntü, keder gibi hayatın içinde olan, son derece doğal bir duygudur. Zaman zaman öfkemizi kontrol etmekte zorlanırız. Bu nedenle, ‘Öfke Kontrolü’ son dönemlerde, profesyonellerin çalışma alanındaki konular arasında popülerliğini korumaktadır.
Öfke, ortaya çıktığı anda yıldırım etkisi yapar. Psikolojik yapımız ve kişiler arası ilişkilerimiz açısından son derece riskli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Öfkeli olduğumuz anda, bu duygumuzun altında yatan sebepleri sorgulayamayız. Bir elektrik akımına kapılmış gibi, hırsımızı bir kişi ya da nesneye aktarabiliriz, saldırganlaşırız. İstenmeyerek, engel olunamayarak söylediğimiz veya haklı olduğumuzu düşünülerek söylediğimiz sözler, birbiri ardına sıralanıverir. Eşimizden, işimizden ayrılma kararları alabiliriz; telafisi mümkün olmayan gönül kırgınlıklarına sebep olabiliriz. O güzel sözdeki gibi, ‘Söz ağızdan çıkana kadar sahibinin esiridir, fakat ağızdan çıktıktan sonra sahibi onun esiri olur.’ İşte tam bu noktada, yaşadığımız duygu karmaşasını saldırgan davranışlara çevirip çevirmemek bizim elimizdedir. Saldırgan davranışlarımızı önlemek konusunda zaman kazanmak bazen hayati önem taşır.
Öfke, trafik kazalarından işyerlerindeki bir çok probleme, eşler arasındaki ilişkilerden, çeşitli türden adli vakalara, klinik-psikolojik vakalardan(panik bozukluk-depresyon..vb.) toplumsal olaylara kadar, pek çok durumda karşımıza çıkabilir. Bu denli yaşamın içinde olan öfkeyi ele alırken çok kapsamlı araştırmaların ve değerlendirmelerin yapılması yerinde olacaktır. Anlaşılmama, yanlış anlaşıldığını düşünme, haksızlık yapıldığı düşüncesi, ifade alanı bulamama, bastırılmışlık hissi gibi durumlarda yaşanan öfkelenmeler çoğunluktadır. Bireyin kişilik gelişimi, ilgileri, yetenekleri, kültürü, hayattan beklentileri ve ihtiyaçları bu noktada çok önemlidir. Bu nedenle, öfkenin temel sebeplerini araştırmaya kişiden başlamakta yarar vardır.
Kendine yol vermeyen araca kızan bir yaya, kendisi de araba kullanırken yayalara yol vermeyebilir. Bu durum, kişinin empati eksikliğinden kaynaklanır. Bunun önlenmesi, tabi ki, ‘Herkes, kendi evinin önünü temizlerse, bütün sokaklar tertemiz olur’ şeklinde bütün yükü bireyin omuzlarına yükleme kolaycılığı ile mümkün olmayacaktır. Çözüm sürecinde, kişinin çevresi ile etkileşimi de değerlendirilmelidir. Kuralların oluşturulması ve bunda paydaşların etkin kılınması, görev ve sorumlulukların ihtiyaçlar ve beklentiler ölçüsünde şekillendirilmesi, ödül-ceza-motivasyon süreçlerinin uygun şekillerde belirlenmesi, bireylerin ve kurumların gelişmesinde önemli öfke önleyicilerdendir.
Öfkemizi önlemek için önceden tedbir almalıyız. Oturma odanızın tam ortasındaki sehpanın üstünde bir vazo olduğunu varsayın. O vazonun orda olması, düşüp kırılma ihtimalinden dolayı sizi rahatsız ediyor. Fakat üşendiğiniz için vazoyu bir türlü kenara koymuyorsunuz. Gün geliyor, sehpaya çarpıp vazoyu düşürüyorsunuz; vazo kırılıyor. Zamanında önlem alıp vazoyu uygun yere koysaydınız kırılan parçaları toplamak ve vazodan olmak durumunda kalmayacaktınız. Öfkede de aynı şey söz konusudur. Eğer yaşamınızda, kendiniz ve çevreniz için önlem almazsanız telafisi mümkün olmayan pişmanlıklar yaşayabilirsiniz.
Halk arasında, öfkenin umarsızca boşaltılmasının ve içimizden geçenleri süzgeçten geçirmeden aktarmanın öfkenin önlenmesine iyi geleceği söylene gelmiştir. Ancak, öfkenin şiddete dönük veya olduğu gibi boşaltılması, bırakın öfkeyi önlemeyi, şiddetini artırır ve sıklıkla hissedilmesini kolaylaştırır.
Öfke kontrolü, buna neden olan düşüncenin deşifre edilmesi, duygularımızla ilgili farkındalığımızın yüksek olması, öfkelenilen kişiye bunun uygun şartlarda aktarılması, iyi bir iletişim, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi (uyku düzeni, alkol alma durumu, beslenme, önleyici sağlık tedbirleri, sportif faaliyetler ve hobiler vb. ) sayesinde sağlanabilir. En önemlisi de, öfke kontrolü için, kişinin bahaneler üretmeden sorunu kabul ederek yaşam kalitesini artırmak adına önlem almak istemesidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfke Kontrolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Öfke ve Kontrolü Psk.Mesut KARTAL
► Öfke Kontrolü Psk.Namık ACAR
► Öfke Kontrolü Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Öfke Kontrolü Pdg.Sedat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Öfke Kontrolü' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:35
Top