2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Batırık ve Besin Değeri?
MAKALE #11756 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Kasım 2013 | 6,455 Okuyucu
Batırık; genellikle yazları soğuk su ilave edilerek yapılan kökeni Ermenek yöresine ait olup Mut, Gülnar, Silifke ve Mersin’ dede farklı şekillerde, bulgurun biraz daha ince çekilmişi olan düğürcük yada düğü ile yapılan bir çeşit sulu soğuk salatadır. Önce kısır gibi katı olarak yapılır, daha sonra sulandırılarak kıvamlı bir çorba haline getirilir. Sulandırılmış şeklini sevmeyenler katı halde kısır benzeri köftesinden yer. Bu yörelerde yazları eş-dost ziyaretlerinin vazgeçilmez yiyeceğidir. Benim gibi bağımlılarının ise yılın her mevsimi seçenekleri arasındadır.

İçerisine koyulan taze ve bol domates, domatesin bulunmadığı kış aylarında ise domates kurusu, salatalık, soğan, diğer taze yeşillikler ve ince bulgurdan ötürü de bir yönüylede kısıra da benzer. Yapılışı yörelere göre küçük farklılıklar gösterse de farklılığı belirleyen içerisine konulan iç dediğimiz ceviz, fıstık, susam ya da tahin dir. Ermenek yöresinde bolca bulunmasına bağlı iç olarak ceviz kullanılırken sahile doğru indikçe daha çok fıstık, susam ve tahin kullanılır ama şunu belirtmeliyimki cevizlisini yemediyseniz batırık ta yememişsinizdir.

Öğleden sonraları hanımlar bir araya toplanırlar birisi iç hazırlarken; fıstığın yada susamın kavrulması, cevizin dibekte dövülmesi v.b., birisi bulguru temizlerken diğeri ise yeşillikleri ince ince kıyar diğeri ise yoğurur.. yani hep bir elden hazırlarlar batırığı.
Özellikle yaz günlerinde buz gibi soğuk su ile yapılıp yenildiğinde insanın içini ferahlatırken aynı zamanda tek başına yenildiğinde bir ana öğün yerini alabilecek kadar da vücudumuzun gereksinimleri karşılayıcı ve besleyicidir. İçerisindeki cevizin sağlığımıza etkileri saymakla bitmez. İçerisinde bulunan Omega-3 dediğimiz yağlar kalp hastalıklarını, diyabeti ve yüksek kan basıncını azaltıcı etki gösterir. Antioksidan olan E vitamini, folik asit ve magnezyum yönünden zengin olması kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Cevizdeki bitkisel yağlar (fitosteroller) göğüs, prostat ve kalınbağırsak kanserlerine karşı koruma sağlar. Beyin sağlığı için gerekli olup içerisinde uyku düzenleyici olan melatoninin hazır formu bulunur.

İçerisine konulan ince bulgur içerisinde bulunan çözülebilen ve çözünmeyen lifler sayesinde bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır, karbonhidrat içeriği düşük ve protein içeriği oldukça yüksek tir. Bunun dışından B1 ve B6 ve Niasinden zengindir. Bulgurda bulunan lifler içerisinde bulunan selülozve pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir tokluğu sağlayarak toplam alınan kaloriyide azaltır. Ayrtıca günlük su ihtiyacını artırır su içilmesinede katkıda bulunur. Beyin ve omurilik hastalıklarının özelliklede nöral tüp defektlerinin oluşmaması için gebe annelere ilk aylarında tablet olarak da verilen folik asiti içermesi yaşam düzenleyici özelliğini bir göstergesidir.

Soğanın antioksidanlar ve C vitamini ile vücut savunmasına ve direncine katkıda bulunup diyabette şeker düşürücü olarak rol alması, domateste bulunan antioksidan olan likopen dediğimiz maddenin damar sertliği ve kalp hastalıkları ve prostat kanserini engelleyici özelliğinin bulunması, maydonozun bağırsakları çalıştırıp idrar söktürücü özelliği ile sindirimi kolaylaştırması, biberin C vitamini yönünden zengin olup vücut direncini artırması, cildin sarkmasını engellemesi, içerisindeki antioksidan olan kapsaisin ile metabolizmayı hızlandırması ve likopen içeriği yönüyle de erkeklerde prostat kanserini engellemesi, yanında yenen lahananın içeriğindeki kükürtlü bileşikler sayesinde başta meme, rahim ve bağırsak kanserlerini önleyerek vücutta antioksidan savunmaya yardımcı olup mikropların öldürülerek direncin artırılması batırığın ne denli önemli bir yaşamsal yiyecek olduğu gerçeğini de gözlerimiz önüne de sermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Batırık ve Besin Değeri?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Bulgur ve Besin Değeri Dyt.Atilla ZEYREK
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Batırık ve Besin Değeri?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:54
Top