2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boyun Fıtığı Ameliyatsiz Tedavisi Nasıldır? Felce Neden Olur mu?
MAKALE #11757 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Kasım 2013 | 22,242 Okuyucu
Boyun Fıtığı ameliyatsiz tedavisi nasıldır? Felce neden olur mu?

Evet % 95'ı ameliyatsiz tedavi edilir. Ama dikkat az bır kısmıde sakatlar yada felç edebilir. Bu konuyu irdeleyen bu makalede öğrenemediklerinizi posta kutuma bırakcağınız sorularla cevaplanacaktır.

Halk arasında boyun fıtığı olarak bilinen servikal disk yada boyun fıtığı denen hastalığın tedavisi konusunda son zamanlarda çok tartışmalar yaşanmaktadır. Boyun, içinde barındırdığı çok önemli yapılar gereği rahatsızlıklarında insanların canını gerçekten çok yakmaktadır hatta cinnet geçirtecek kadar ağrıya neden olurlar. Ama bilinmesi gereken bir şey var ki oda; eğer kaza sonucu boynumuzu zedelememişsek boyun fıtıklarının çoğunu ameliyat etmeden medical yada uzlaşmacı tedavilerle iyileştirebilmekteyiz. Bunun anlamı şudur:

Boyun ağrısı çeken herkes boyun MR' i çektirmekte ve hemen hemen 20 yaş üstü insanlarda fıtıkçıklar ortaya çıkmakta ve rapor sonuçlarının anlamını öğrenmek için doktor doktor yada beyin cerrahlarının kapısı çalınır.

Boyun fıtığının belirtileri ?

Boyun fıtığı ve omur kireçlenmelerinin en önemli belirtisi ağrı ve eklemlerde hareket kısıtlığıdır. Ağrı boyunda, omuzlarda, kollarda, kürek kemikleri arasında olabilir ve hatta parmaklarda vurabilir. Çoğu zaman bir sabah kalktığında şiddetli boyun tutulması ile ortaya çıkar. Bazen boyun ağrısı olmadan da omuz ve kol ağrıları görülebilir. Boyun bölgesinde kireçlenme ve fıtık olan hastalarda çok fazla şikayet vardır. Baş ağrıları da oldukça yaygındır. Ağrı genellikle şiddetlidir, hareketsiz kalmak veya yanlış hareketler ağrıyı arttırır, daha önce hiç bir şikayeti olmayan hasta sabahları boynu tutulmuş olarak kalkar. Boyun fıtığı ve kireçlenmelerinde boyun kaslarında spazma bağlı şiddetli kas ağrıları vardır. Ayrıca yorgunluk, depresyon gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Baş dönmesi veya yüze yansıyan ağrılar sık olmassada görülebilir.

Endişelenmeli miyiz?

Bilinmelidir ki boyundaki fıtıkçıklar ve kireçlenmeler bu yaşalardan sonra hemen hemen herkeste görülür. o zaman boyun ve kol omuz ağrılarımızın nedeni nedir? sebebleri çoğu zaman kas ve eklem köekndir ve bizi asla sakatlayamayacak kadar önemsiz hastalıklardır.

Boyunda ve kolda nekaar ağrı ve uyuşma olursa olsun kuvvet kaybı olmadığı sürece 10 günde ilaçla kendiliğinden düzelmektedir.

Bununla beraber büyük fıtıklarda omurilik bası bulguları özellikel ortadan omuriliği basan kıkırdak fıtıklarında ciddi sorun çok naadiren oluşabilir. Böyle bir durumda hastalar bir an önce ameliyat edilmeli. Benzer şekilde fıtığın boyundan kola giden sinirlere bastırması durumunda kol kaslarında kısmi felç durumu oluşabilir. Kas gücü kaybının giderek kötüleştiği belirlenirse yine cerrahi ile sinirin üzerindeki baskıyı kaldırmayı öneriyoruz. Sıkı takip edilebilen hastalarda kas gücü kaybının iyiye gitmesi durumunda ise sportif tedavi öneriyoruz.. Bu hastalar iyi izlendiklerinde , başarıyla tedavi edilebiliyor. Bazı hastaların ağrıları ise tüm ilaç ve fizik tedavi yöntemleriyle geçmeyebilir. Böyle bir durumda ameliyat öneriyoruz...Ameliyat edilmesi gerekn hasta sayısı toplamın sadece % 5 dir. Bunlarda da bedende uyuşma ve güç kaybı olan hastalardır

Boyun Fıtığı Operasyonu öncesi neler yapmalıyız?

Genç ve orta yaşlarda boyun fıtığı, orta ve ileri yaşlarda ise boyun kireçlenmesi ile birlikte oldukça sık rastlanan hastalık olduğunu yukarda belirtmiştik. Çoğu zaman aynı hastada hem fıtık, hem de kireçlenme görülür. ve dar kanal hastalığı rahatsızlıklara neden olur Bu kadar sık rastlanan ve hastaların yaşam kalitelerini oldukça etkileyen boyun fıtığı ve kireçlenmelerin ideal bir tedavisi vardır desek yalan olur tedavi kişiye göre hazırlanmalıdır

Ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşetici, ve antideprasan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlar başında gelirsede bunları çoğu zaman 5 gün kullanmak yeterli olmaktadır. Akut boyun fıtıklarında kortikosteroidler dikkatlice kullanılabilir densede bu sadece omurilik basısına bağlı ödemlerde kullanılabilir . Boyun korseleri boynun dinlenmesini sağlayarak tedaviye yardımcı olur. ama çok kısa süreli kullanılmalı ve sonrasında kas egzersizleri yapılmalıdır. Boyun bölgesine yapılacak enjeksiyonlar bazı hastalarda boyun çevresindeki kas spazmının çözülmesine yardımcı olur. Ancak ehil ellerde yapılmalıdır

Boyun Fıtığı Tanısı nasıl konmalıdır?

Boyun ağrısı tedavisinin başarılı olabilmesi için öncelikle nedeninin doğru olarak
teşhisinin uzman kişi tarafından konması gerekir. Bunun için de öncelikle hastadan boyun ağrısı ile ilgili tüm detaylar ve anamnez dediğimiz bilgiler alınır. Daha sonra uzman doktor tarafından, ayrıntılı bir nörolojik muayene dediğimiz muayene yapılır. İstenilen tetkikler basitten zora doğru giderek, önce boynun en az iki yönlü direkt servikal filmi çekilir, kan ve idrar tahlilleri başka hastalıkları ekate etmek için yapılır ve çıkan sonuçlara göre daha ileri tetkikler, örneğin; bölgenin tomografisi, EMAR tetkiki, gerekirse EMG denen ve sinirsel hasarı ortaya koyan bir elekrofizyolojik tetkik şüpheli durumlarda istenir. Buda ayırıcı tanıya yardımcı olmaktadır

Boyun fıtığında, boyun ağrısı ile birlikte ya da tek başına kol ağrısı da olabilir. Hatta, arkada kürek kemiği alt hizasına, önde göğüse vuran ağrılar oluşabileceğinden, hastalar kalp hastası olduklarını zannedebilirler. buna servikal anjina adı verilir ve bu ağrı dil altı trinitritlerle asla geçmez. ve kalp krizi ile bu şekilde ayırıcı tanısı yapılır Doktorlar da kalp yönünden ileri tetkiklere baş vurabilicek kadar şsırabilirler.

Omur Kıkırdağın iki omur arasından sağ veya sol yana doğru fıtıklaşması veya geniş tabanlı olarak arkaya doğru ortadan yer değiştirmesi, kollara giden sinir kablolarına vveya köklerine baskı yaparak sağ veya sol kol ve bazen her iki kolda ağrı uyandırabilir.
Boyun fıtığı korkulacak bir durum olmaktan çıkmıştır . Birçok diğer hastalıklarda ki gibi erken teşhis konulması önemlidir. Uygun bir tedavi programıyla hastalık kontrol altına alınabilir. Tedavide; hastanın eğitimi, ilaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi ve egzersiz yer almaktadır. Yapılan tedavilere cevap vermeyen ve fıtığı ilerleyen hastalarda cerrahi müdahele gerekebilir. Ancak, bu durum sık değildir.

Hastaların şikayetleri kriyoterapi dediğimiz yöntemlerle geçse bile, günlük yaşantısı düzenlenmeli ve ağrıyı azaltan ve artıran durumlar kendisine hatırlatılmalıdır.



Boyun Fıtığında Etkili olmayan tedavide ne yapmalı ?

Boyun Fıtığı tedavisinde güncel olan ve çok tartışılan fıtık temizlendikten sonra konan protezler fizyolojik olduğu söylenerek kullanılmaktadır. ama uzun dönem sonuçları görüldüğü gibi değildir. uygulasdığımız hastlarda bu bilyelli oynak eklemsi yapıların kireçlendiği ve fonksiyonlarını kaybettiğini gördük.

Bu nedenle bunu taktırmak anlamsız gibi görülmektedir.
Sadece ameliyat şu durumda o da çok nadır durumlarda oluşur:
1-6 haftada geçmeyen kol da güç kaybı
2-Aynı sürede iş ve güç kaybına yol açacak kadar şiddetli ağrı
operasyon 45 dakikalik bir sürede yapılır, estetik amaçlı mikrocerrahi ile hastaya bir protez takmadan sadece basit bir karbondan yapılı takoz konarak bir günde işine dönebileceklerini bilmelidirler.

Boynu çok gereksiz yere amaçsız kullanmak onu erken yaşlandırır. Konu hakkında bilinmesi gerekn bir şey vardir ki oda bu insanların kessinlikle sigara içmemesi gerektiğini bilmeleridir.

Boyun Fıtığından Korunma yolları :

Boyun ağrısından korunmak için ofis çalışanları ergonomiye dikkat etmeli. Özellikle monitor göz hizasının hafif altında olmalıdır. Uzun süre baş eğik pozisyonda çalışılmamalı. televizyon seyrederken uyuklamamalı. Eğer bu tip aktiviteden kaçınmak mümkün değilse saatte bir ara verilip, boyun kaslarına düzenli masaj yapılmalıdır.. Özelikle yaygın bir alışkanlık olarak karşılaştığımız televizyon karşısında, kanepe ve koltukta uygunsuz baş pozisyonu ile televizyon seyretmek ve uyumaktan kaçınılmalı. Geceleri yastıksız ya da çok yüksek yastıkta yatılmamalı. Mümkünse boyun için planlanmış ortopedik yastık kullanılmalı. Özellikle bayanlar ıslak saçla yatmamalı. Boyun ağrısı çeken hastalar oyalanmadan öncelikle beyin cerrahı uzmanına başvurmalı ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeliler.

Özellikle yaz aylarında klimadan kaçılmalı ve otomobilde camdan gelen hava akımından kaçınılmalıdır.

Bunun dışında boyun çekme ve masaj terapisi iyileştirmeyi tamamen hızlandırmaktadır.

PROF.DR.KADIR KOTİL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boyun Fıtığı Ameliyatsiz Tedavisi Nasıldır? Felce Neden Olur mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Boyun Fıtığı ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Boyun Fıtığı(Boyun Kireçlenmesi) Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Boyun Fıtığı ve Boyun Kireçlenmesi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Dr.Nagihan YARAROĞLU
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boyun Fıtığı Ameliyatsiz Tedavisi Nasıldır? Felce Neden Olur mu?' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:56
Top