2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikle Mutluluğu Bulabilir Miyiz?
MAKALE #11788 © Yazan Meral HASANDAYIOĞLU | Yayın Kasım 2013 | 4,177 Okuyucu
EVLİLİKLE MUTLULUĞU BULABİLİR MİYİZ?

Evlilikte mutlu bir yaşam, eşlerin doyumlu iletişimi ve ilişkisi ile gerçekleşir, Tabi ki ara sıra çatışmalar yaşanır ancak, karşılıklı güven, sevgi ve saygı temelli iletişim, çıkan pürüzleri kısa zamanda süpürür, yok eder.

Mutlu bir yaşam için, çoğu zaman, eşin ilgisinin kendisine odaklanması gerektiği beklentisi her iki eş de de vardır, eşlerin birbirlerine olan ilgileri beklenen ve istenilen bir durumdur ancak, bu ilginin yoğunluk derecesi ilişkinin sağlığı açısından önemlidir. Sağlıklı bir ilişki için her iki eşin de ortak sorumlulukları alarak, bireysel bağımsızlığın önemini unutmadan yaşamlarını sürdürmeleri evlilik sürecini uzatır. Kişinin önce birey olarak kendini tanıması, Yaşamdan ne beklediğini bilmesi, kendisi ve çevresi ile barışık olabilmesi önemlidir.

Kişinin yaşamında, mesleği ile ilgili doyumlu çalışmalar yapabilmesi, yaptığı işten haz alabilmesi de birey olarak mutlu olmasını sağlar. Yaşantısında hobilerine zaman ayırabilmesi, kendini bütün ve huzurlu hissetmesini kolaylaştırır. Böyle bireyler evlilikte de doyumlu ilişkiler yaşarlar, kendi sıkıntılarını çözememiş bireylerinse evliliği çatışmalar yumağı olabilir.

Evlendikten sonra, bireysel kararlarımızdan çok, birlikte aldığımız ortak kararlar önemlidir. Bu durum, biz olmayı, aile kavramını benimsemeyi, ortak yaşama uyumu işaret eder. Ancak, eşler her hangi bir istekte birbirinden izin almadan işlem yapmaz hale gelirlerse ve birbirlerinin isteklerine engel koyarlarsa. Bu durum bir süre sonra kişilerde rahatsızlık oluşturmaya başlar ve eşlerden biri, evcilik oyunundan sıkılarak, farklı arayışlar sürecine girebilir. Evlilik sürecinde biz olurken birey olmayı da unutmamak gereklidir.

İnsan yaşamında iletişim önemlidir. Hele ki eşler arsındaki iletişim sağlam kurulması gereken aile temeli açısından daha da önemlidir. Kişi, karşısındaki kişiden ne beklediğini bilmeli ve beklentilerini doğru ifade edebilmeli, ancak o zaman, eşi ile daha doğru iletişim kurabilir, sorunlara pozitif bakabilir ve çözüm odaklı yaklaşabilir.
Evlilikte eşlerin uzun yıllar birbirlerine olan ilgilerini taze tutarak, çatışmalara uygun çözüm yolları bulmak için çabalayarak mutlu bir yaşam sürebilmeleri olasıdır. O halde ne yapılabilir? Sunulan bazı öneriler.

Mutlu bir evlilik için kadınlar ne yapabilirler?

Bizim toplumumuzun genel yargı ve beklentileri ev işlerinin kadına yakıştığı ve onun sorumluluğunda olması gerektiği yönündedir. Kadın eğer iyi bir planlama yapamaz ve sorumluluğunun bir kısmını paylaşamazsa sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle ev işlerini eşi ile beraberce yapabileceği bir paylaşım olarak düşünmeli, bunu eşine uygun bir dille anlatarak inandırmalı, birlikte iş yapmayı eğlenceye dönüştürebilmeli. Karşılıklı yardımlaşmanın artması, iş aile bütçesinin hazırlanması, boş zamanların planlanması gibi ortaklaşa kararların alınması. Çocukların bakımı, eğitimi sosyalleşmesi gibi ortak kurallar ve planlar oluşturulması ve bunun karşılıklı anlayışa ve nezakete dayalı olarak yapılması, eşler arasındaki ilişkiyi perçinler. İletişim sırasında rol karmaşasının yaşanmaması kimin ne yapacağının belirlenmesi, eşlerin birbirlerine doğru yaklaşımına, çocuklarınsa anne-babaya sağlıklı bağlanmasına neden olur.

Kadınlar genel olarak konuşmayı severler, olayları detaylandırmak yorum yapmak ve dolaylı cümleler kurmak onların özelliği, erkekler dolaysız, kısa ve net konuşmaları daha çabuk kavrarlar. Onlar tarafından anlaşılmak istiyorsanız, isteklerinizi açık ve net bir şekilde dile getirin. Mesajınızı net verin dolaylı ve imalı cümleler yanlış yorumlanabilir. Aşırı konuşmayın, tam konu ile ilgili konuşun, ayrıntıya girerek, olayın aslını önemsizleştirmeyin. Gerçek sorundan uzaklaşmaya neden olursunuz. Bazı şeyleri ben söylemeden yapsın, bakışımdan duruşumdan ne istediğimi veya istemediğimi anlasın gibi düşünceler yanlış beklentilere neden olur. Bu nedenle böyle düşüncelerden vazgeçin, sizin, gereksiz gerilmenize neden olabilir. İsteklerinizin, beklentilerinizin veya arzularınızın gerçekleşeceğini bekleyerek üzüntü duymayın, dile getirin.
Kendinizi iyi ifade edebilmelisiniz, duygularınızı, kızgınlıklarınızı öfkenizi açıkça anlatabilmelisiniz. Empati kurabilmelisiniz, empatik olmak, eşinizin duygularını anlamak açısından önemlidir.

Bazen bir noktayı vurgulamanın en iyi yolu konuştuktan sonra bir süre susmaktır. Bu size ve eşinize söyleneni sindirme fırsatı verir. Her suçlamanın ve olumsuz değerlendirmenin ardında gizli bir istek vardır.” Sen beni sevmiyorsun, ilgilenmiyorsun” suçlamasının altında ”Beni sev, ilgilen” mesajı vardır. Suçlama yerine mesajınızı doğru iletin, talep edin ve açıkça ifade edin. İstediğiniz gerçekleşirse ona teşekkür edin, gerçekleşmezse bu durumu kişiliğinize bir hakaret olarak görmeyin karşınızdaki kişinin seçimi olarak değerlendirin ve olgunca saygı gösterin. Bazı konularda, eşlerin ekip değil de rakip olmaları uyumu ve iletişimi bozar. Eşlerin bazı konularda takım olmayı öğrenmeleri gerekmektedir. Örneğin, çocuklara karşı sergiledikleri anne baba tutumların da, takım olabilmelidirler aksi takdirde, iletişim sorunları yaşar ve hayattan zevk almamaya devam ederler.

Eğer, eşinizi suçluyor, onun davranışlarını olumsuz olarak görüyor ve eleştiriyorsanız; Unutmayın ki, görülen her olumsuzluk, negatiflik, eleştiri veya suçlama, aslında suçlayan kişide de vardır. Kişi kendinde olmayanı başkasında göremez. Kendisinin yapmadığını bir başkasına suçlama olarak söyleyemez. Kişinin kendi kusurunu görebilmesi olumlu bir yaklaşımdır. Değişim herkesi korkutur. Ancak, kusurlarınızı görebilmek bile değişimin başladığını gösterir.

Suçlayıcı konuşmayın, iletişime açık olun. Mukayese yapmayın. Negatiflikten uzak durun. Sorunları paylaşın. Uyuşmazlıkların” hatalı iletişim ve yorumlar sonucu çıkan yanlış anlamalar” olduğunu kabul etmek sorunu daha kolay çözecektir.

Eşinizi dikkatle dinleyin. Eşinizle göz kontağı kurarak dinleyin ve dinlediğinizi anlamasını sağlayın. Sizin ve eşinizin rahatsız olduğu konuları ortaya çıkarın. Bu konuları ortaya çıkarmak ilişkinizin zenginleşmesini engelleyen nedenleri ortadan kaldırır.

Konuşma sırasında duyduğunuzu yansıtın. Yansıtma eşinize duygularınızın farkında olduğunuzu, onu anladığınızı gösterir. Amaç eşinize bir ayna tutarak onun söylediği şeyi görmesini sağlamaktır. Her iki eş daima karşısındakinin konuşmalarını özetlemelidir ki ne söylediği netleşsin ve açık olmayan hiç bir şey kalmasın. Özetleme yapıcı iletişim kanallarını açık tutar.

Eşinizi sorgulamayın, ardı ardına sorular sormanız sorgulandığı hissini yaratır. Kendini savunmaya geçer. Anlamlı sorular sorun, sorular onu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Konuşmanızda” sen böylesin” yerine “ ben böyle hissediyorum” diyerek ben dilini kullanın. Eşinizle otorite savaşına girmeyin.

Kişisel gelişiminize özen gösterin bunu eşinizle birlikte yapın. Kitap okuyun, okuduklarınızı eşinizle paylaşın. Dans etme, şarkı söyleme ve şiir okuma gibi yaşantınızı renklendiren beceriler kazanın. Eşinizle geleceğe yönelik ortak amaçlar belirleyin(her yıl farklı bir bölgeyi gezmek gibi).

Kişisel bakımınıza da özen göstermelisiniz. Pahalı giysiler ve bakım ürünleri almanız gerekmiyor, evde yapabileceğiniz bitkisel kürler, temiz ütülü ve yakışanı giymeye özen gösterme yeterli olabilir.

Evliliğinizin renklenmesi ve uzun yıllar ilk heyecanını koruması amacıyla, her zaman bir gizeminiz olsun, eşler için keşif ilgi uyandırır. Merak duygusu ilgiyi her zaman taze tutar.
Hobilerinize zaman ayırmalısınız. Yapmaktan hoşlandığınız şeyler sizi yormaz, kendinizi bir bütün ve mutlu hissedersiniz. Birlikte yapabileceğiniz hobi geliştirmelisiniz. Evliliğiniz dışında konuşabileceğiniz paylaşımlarınız olmalı.

İlişkinize zaman ayırmalısınız. Özel günler belirlemeniz ilişkinizi renklendirebilir. Örneğin, her ayın belli bir günü sizin özel gününüz olabilir o günü birbirinizin isteklerine ayırabilir birlikte unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
İlişkide sadakat ve güven en önemli etkenlerden ikisidir. Eşinize bu duyguları hissettirebilmelisiniz. Onunla ilgili sizin hislerinizden şüpheniz varsa bunu mutlaka paylaşmalısınız.

Mutlu bir evlilik için erkekler ne yapabilirler?

Her insan sevildiğini duymak, hissetmek ve sevgi ile dokunulmak ister. Bazı insanlar sevgilerini ifade etmekte zorluk çekebilir, özellikle erkekler sevgilerini dile getirmekte zorlanabilirler, Erkeklerin sevgiyi ifade edebilme becerisi kazanmaları sadece eşleri ile değil, çocukları ile de olumlu iletişim kurmaları açısından önemlidir.

Duygularını gizleme konusunda erkekler kadınlardan daha başarılıdır. Erkekler iç dünyasını başkalarına açmaktan kaçınır. Eşinizle konuşmayı içinizi dökmeyi deneyin.
Erkek eve yorgun argın geldiğinde her şeyin yolunda olduğunu görmek ister. Eşinizin evdeki çabalarını görün, evin düzeni sizi rahatlatıyor ve dinlendiriyorsa bunu dile getirin yapılan işleri önemsediğinizi hissettirin. Sabah güzel uğurlanıp, akşam güler yüzle karşılanmak hoşunuza gidiyorsa bunu ifade edin.

Bir insanın eşine inanması ve güvenmesi ona verilecek en büyük armağandır. Bu armağanı karşılıklı birbirinize verebilmelisiniz. Evliliği bir arada tutan harcın malzemeleri sevgi saygı ve güvenden oluşur. Yaşadığımız ev bile ilgi ve bakım istemektedir. Bakımı yapılmayan ev zamanla dağılır, yıpranır. Bir eşya ilgisizlikten tahrip olabildiğine göre insan ilişkilerindeki ilgisizlik, duyguları çökertir, birlikteliğe zarar verir. Eşinizle ilgilendiğinizi hissettirin. Ona zaman ayırın, onunla sohbet edin. Evlilikte insanlar birbirlerine olan ilgilerini yitirdiler mi başka şeylere yönelirler. Çocuklarına, kariyere, spora, modaya araba tutkusuna v.s. Böyle durumda evlilik ihmal edildiği için bakımsız kalacak yıpranmalar, arızalar ve sorunlar başlayacaktır. Dostluk davranışının en önemli özelliği dostu memnun etmeye çalışmaktır. Onun zevklerine, isteklerine ve beklentilerine uygun çabalar içinde olmaktır. Eşiniz sizin en değerli dostunuz olabilmeli ona ayrılan zamanın önemli bir hediye olduğunu kavramalı, kendi çıkarlarınızı ikinci planda tutmanın dostluğu perçinlediğini bilerek davranışlarınızı düzenlemelisiniz.

Uzun ayrılıklar eşler arasındaki ilgi ve sevgiyi azaltabilir. Kısa ayrılıklar özlem yaratır, ilişkiyi perçinler ama uzun ayrılıklar ilgiyi ve dikkati dağıtır, kişiyi yeni arayışlara sürükler. İş veya başka nedenlerle oluşan zorunlu ayrılıkların zamanını kısa tutabilmek için çabalayın.

Eşinize iyi isimlerle seslenirseniz o ismi koruyabilmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Kadın güzel sözler duymaktan hoşlanır. Bazen iltifat dolu küçük notlar almak her kadın için heyecan vericidir. Eşinizi cezp etmenin bir başka yolu da özel günlerinizi hatırlamanızdır. Bunun için pahalı hediyeler almanız gerekmeyebilir düşünerek ve emek vererek hazırladığınız küçük sürprizler her kadın için paha biçilmez hediyelerdir. Bazen, karşıdakinin ne istediğine ve hissettiğine odaklanmak sorun çözücü olabilir. Kadınlar ilişkide özen isterler.

Kadın erkek ilişkileri insanlığın oluşumundan beri ilgi çeken ve önemsenen bir konu olmuştur. Araştırmalar yapılmış, kadın ve erkekleri n özellikleri ile ilgili sayısız kitaplar basılmıştır. Ancak aradaki fark ve çatışmalarla ilgili henüz net bir çözüm bulunamamıştır.Günümüzde boşanmaların artışı aile kurumunu tehdit etmekte, çocukların sağlıklı büyümelerini engellemektedir. Geleceğe güvenle bakan, mutlu ve becerikli kuşakların yetişmesi, eşlerin birbirlerine olan doyumlu ilgisine bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Farklı kültürden ve aile yapısından gelen iki kişinin yüzde yüz anlaşması çok zordur. Aynı ortamı paylaştığımız kardeşlerimizle bile zaman içinde anlaşmazlıklarımız olabiliyor. Bu nedenle evlilikte her konuda fikir birliği olmalı, beklentisi azaltılmalıdır. Bazı temel konularda ortak kararlar alabilme becerisini geliştirmek ve biz olurken birey olmayı unutmamak, eşler arasındaki iletişimi güçlendirir. Karşılıklı güven, sevgi ve saygı birçok sıkıntıyı birlikte aşmanıza yardımcıdır.

Evliliğinizin sorunsuz, mutlu ve huzurlu sürmesi dileği ile hoşça kalın
Meral Hasandayıoğlu Çocuk Gel. Eğt. Uzmanı& Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikle Mutluluğu Bulabilir Miyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Meral HASANDAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Meral HASANDAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral HASANDAYIOĞLU Fotoğraf
Meral HASANDAYIOĞLU
İzmir
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Meral HASANDAYIOĞLU'nun Makaleleri
► Öfkeli Miyiz? Psk.M.Enes İMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilikle Mutluluğu Bulabilir Miyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Neden Öfke ? Şubat 2016
► Eşimi Kıskanıyorum Ocak 2015
► Ailenin Önemi Kasım 2012
► Ergenlikte Öfke Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:34
Top