2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Gelince Diyet
MAKALE #1179 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Haziran 2008 | 4,468 Okuyucu
YAZ GELİNCE DİYET

Yaz diyeti, bahar diyeti, bikini diyeti, karbonhidrat diyeti, lahana çorbası diyeti………..

Neden yaz gelince diyetlere sarılıyoruz? Gerçekten bu sorunu yanıtını samimice kendinize sordunuz mu? Soranlardan aldığım yanıtlar çok benziyor işte bunlardan birkaçı; “yaz gelince ince elbiseler giyiliyor ve estetik kaygılar artıyor”, “çevredeki herkesin diyet yapması rahatsızlık veriyor ve diyet yapmadığımda suçluluk duygularım artıyor”, “tatilde rahat bikini giymek istiyorum” vs. Gördünüz mü ? cevapların arasında fazla kilolarım sağlığımı tehdit ediyor diyen yok, varsa da çok azı. İstekler geçici, aranan çözümler geçici. Eğer bir insan yaşamı boyunca kendini olmak istediği yerde konumlar ve gereğini yaparsa istediği yere daha kolay ulaşacaktır. Yeter ki olmak istediği yeri veya istediği şeyi hedef haline getirsin. Buradan özetle aktarmak istediğim konunun özeti şu “sağlık için yapılan her yatırım er geç geri dönecektir, mucize yöntemlerle kısa zamanda kilo vermek isteği ilüzyondan başka hiçbir şey değildir. Çünkü mucizeler bir anda olur ve etkisi kısadır.”

Her Yanımız diyetlerle sarılmış ,bir diyet furyasıdır gidiyor. Halbuki asıl önemli olan sağlıklı ve kaliteli bir yaşam. Bunun için sözü edilen şarlatan diyetler size yardımcı olamaz. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam içim vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin dengeli ve yeterli bir biçimde alınması gerekiyor.

Tatile giderken biraz daha zayıf olmak ,zarif görünmek ve ince kıyafetleri özgürce giymek isteriz. Yaz aylarının ilk sinyallerini verdiği nisan mayıs aylarında bütün kış depoladığımız yağlarımızı hızlı bir şekilde vermek için değişik yöntemler arar çoğu zamanda başarısız oluruz. Başarılı olsak da tatilde yenilen güzel yemekler ,alınan içkiler, kontrolsüz tüketilen açık büfeler bu başarıyı uzun süre sürdürmeye engel olurlar.

Yaz mevsiminin bu en sıcak günlerinde, daha fazla su içtiğinizi, iştahınızın sıcakların etkisiyle azaldığını, bu olumlu etkileri uzun vadede faydaya dönüştürmek istemenizi anlıyorum. Bu nedenle 3 günde şu kadar kilo garantisi verilir tarzı yöntemlere başvuruyorsunuz. Burada hatırlatmak istediğim önemli bir konu var ki o da diyetin kişiye özel olduğu.Etrafınızda duyduğunuz diyetleri ben de deneyeyim, şu kişi bu diyetle şu kadar kilo vermiş ben de veririm diyerek denemeyin. Aksi takdirde sonuçları uzun dönemde size ağır bir fatura çıkaracaktır. Metabolizma ağır bir yıkıma uğrayıp daha sık hastalanmanıza neden olacaktır.

Diyete başlamak aynı zamanda diyeti bıraktırmayı çağrıştırır. Yani her başlangıcın bir bitimi vardır. Bu nedenle diyete başlamak yerine hayatınızda radikal kararlar verip uygulayarak sağlıklı yaşama biçimini benimseyebilirsiniz.

Yaşam Biçimi Nasıl Değiştirilir.?

Bu sorunun yanıtını vermek çok kolay aslında. Hayatınızda beslenme açısından doğru gitmeyen davranışlarınızı fark edin ve onlardan kurtulun. Bunu gerçekten isterseniz ve hedefinizi bikini giymek yerine uzun vadede formda ve sağlıklı olmak olarak koyabilirseniz başarmanız da çok yakındır.
Beslenme konusunda size diyet vermesi, zayıflatması için değil; size danışmanlık yapması ve bilmediğiniz konularda bilgiler vermesi, eğitmesi için bir diyetisyenden profesyonel yardım alabilirsiniz.
Sağlıklı yaşam biçimini hayatınıza birden geçiremezsiniz. Yılların alışkanlığı olan bir çok yeme davranışınızı bir anda yok da edemezsiniz. Bu nedenle önce durumunuzu tespit edin.

Yaşam Tarzı Değişikliğine Hazır olun!! Her pazartesi başlanan diyet Salı günü sona eriyor. Bu nedenle artık yaşam tarzınızı değiştirin.

Üç dört gün boyunca her yediğinizi içtiğiniz her şeyi düzenli olarak, ayrıntısıyla, miktar ve saat de belirterek kaydedin . Hangi besinleri daha yoğun olarak tükettiğinizi, hangi besinlere öğünlerinizde yer vermediğinizi tespit edin. Göreceksiniz yapılan yanlışlar ben buradayım diyecektir.

Kendinize önce şu soruları sorun ve yanıtlarınızı gözden geçirerek hazırlık aşamasını tamamlayın.

Günde kaç öğün besleniyorum?
Eğer cevabınız 2-3 ise öğünlerinizi sıklaştırarak işe başlayabilirsiniz. Daha az ama sık sık beslenmeye başlayın göreceksiniz iştahınızda ciddi bir azalma olacak. Önerim ise 6-7 öğün tüketmek.

Kaç bardak su içiyorum?
Beslenme günlüğünüz size fazla su içmediğinizi mi söylüyor. Buna karşın çay, kahve, kola tüketimiz mi artmış.Panik yapmayın Görebileceğiniz yerlere ‘’su iç’’ notları asabilirsiniz. Günlük 1,5-2 lt su içerek metabolizmanızın su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Kafeinli içeceklerden de mümkün olduğunca uzak durun, yeşil çayı ve meyve çaylarını deneyebilirsiniz.

Gereksiz atıştırmalarım çok mu?
Mutfağa her girişinizde ağzınıza bir şey mi atıyorsunuz? Veya çalışırken masanızda bisküvi çikolata benzeri atıştırmalıklar eksik olmuyor mu? O zaman bundan kesinlikle vazgeçin. Başlangıç olarak masanızda su bulundurulabilirsiniz. Atıştırmak istediğinizde suyunuzdan yudumlayabilir böylece fazla kalori almamış olursunuz. Buzdolabınızı açtığınızda gözünüze çarpan atıştırmalıkları arkalara, meyve sepetini önlere koyabilirsiniz.

Porsiyonlarım fazla mı acaba?
Günde 2-3 öğün tüketiyorsanız bu sorunuzun cevabı evet olacaktır. Uzun süreden sonra yenilen ilk öğünde açlık duygusunun fazla olması büyük porsiyonlarda yemek tüketilmesini tetikleyecektir. Burada sizlere önerim; bir öğünde her besin grubundan azar azar yemenizdir. Örneğin Bir haşlanmış tavuk baget, Bir porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 200gr yoğurt ve 2 dilim tam buğday ekmeği dengeli bir mönüdür ve sizi uzun süre tok tutacaktır. Bu menünün kalorisi koca bir dilim pastadan daha azdır ama daha dengeli, sağlıklı ve doyurucudur.

Hazırlık safhasını tamamladıysanız hedefinizi netleştirin, örneğin 3 ayda 8 kg vermek net bir hedeftir.

Unutulmaması gereken en önemli şey kilo almanıza neden olan etmenin bulunması ve ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin stresliyken çok yiyor olabilirsiniz, o zaman stres kaynağını çözmek fazla yemenizin önüne geçecektir. Hormonal veya genetiğe bağlı obezite toplamın %10 u civarındadır asıl etmen çevresel nedenlerdir. Öncelikle bunu kabullenmelisiniz. Bazı gerçeklerden kaçmanız , ve arkasına sığınmanız elinize bir şey getirmez.

Sağlıklı Zayıflamak ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için bu adımları sırayla takip edin.

1. Adım Besinleri İyi Tanıyın: Doğada 40 binden fazla besin var ve bu besinleri birbirine benzer yönleri göz önüne alarak 6 grupta toplayabiliriz. Bunlar, tahıllar (ekmek, pilav, çorba, bisküvi, kestane, patates, kuru baklagiller vb), Et ve türevleri (kırmızı et, balık, tavuk, hindi, peynir, yumurta vb), Sebzeler (yeşil, kırmızı, mor, turuncu vb), Meyveler, Yağlar (zeytin, ceviz, fındık, sıvı yağlar ) ve şekerlerdir.

2. Adım Çeşitlilik ve Denge Yaratın

Nasıl her gün aynı kıyafeti giymiyorsak , her gün değişik besinleri tüketmeyi öğrenmeliyiz. Doğduğumuzda bize ilk sunulan besin anne sütü en mükemmel besin öyle değil mi?İçerisinde protein, karbonhidrat, yağ , vitaminler, mineraller, büyüme faktörleri, doğal antikorlar ve bir çok önemli bileşen var, O ZAMAN ÖĞÜN İÇİNDE ÇEŞİTLİLİK SAĞLAYIN.

Bir öğünde bütün besin gruplarından az az da olsa bulundurabilirsiniz. Örneğin öğle yemeğinde yiyeceğiniz ”1/2 bulgur pilavı, 1 tabak kıymalı patlcan ve cacık” hemen her gruptan besin almanızı sağlayacak örüntüdedir.

3. Adım Ölçülü Olun

“Göz kararı” deyimi size neyi anımsatıyor? Evet farkına varmadan aldığımız yağların, şekerin açıklaması bu değil mi? Bu günden itibaren ölçü koymayı adet edinin. Bir tencere sebze yemeğine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Yemekte mesela 2 dilim ekmek yiyin (bölerek yediğiniz ekmeğin ölçüsünü bilemezsiniz)

4. Adım Yediklerinizi Kaydedin: Yemek yedikten sonra ajandanıza hangi saatte, ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi yazın, her yediğinizi düzenli olarak kaydedin. Gün sonunda kendinizi değerlendirin. Yemek günlüğü tutmak disiplininizi korumanız için önemli bir araçtır.Bize gelen birçok kişi “çok yemiyorum ama neden kilo alıyorum” sorusunu sorarlar ve 3 gün yediklerini kayıt ettirdikten sonra cevabı nedense kendileri verirler. “AAA NE KADAR ÇOK YEMİŞİM” sözünün ardından farkına varma aşamasını geçmiş olurlar.

5. Adım Fiziksel Aktivitenizi Arttırın

Hemen herkes bu başlığı okuyunca şu yorumu yapacaktır. “ama nasıl, vaktim yok ki, belim ağrıyor vs” Bunları bir tarafa bırakın ve günlük 30 dakika aktif olacağınız bir hobi edinin. Örneğin markete yürüyerek gidin, otobüsten erken inin, dans edin, bisiklete binin, yüzün, köpeğinizi gezdirin… bu öneriler de arttırılabilir ama herkes kendi aktivitesini zevk aldığı şeylerden seçmeli, zorla güzellik olmaz değil mi?
6. Adım Sakın Aç Kalmayın

Eğer öğün atlıyorsanız, kahvaltı etmiyorsanız ve geçiştirmelerle öğününüzü unutuyorsanız bunu bugün bırakın, günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketin. Kaçamak dediğiniz şeyi neden bir meyveyle ara öğüne çevirmiyorsunuz? Üstelik Ara öğünler yasaldır ve sizi suçluluk duygusu yaşamaya itmez.

7. Adım Günde 2-3 lt Su İçin

İnsan vücudunun %60-70 i sudur. Metabolizmanın su ihtiyacını karşılayamazsanız vücutta suyun yerini yağlar almaya başlar ki şişmanlığın en önemli nedenlerinden biri su dengesinin bozulmasıdır.

8. Adım Süt-Yoğurt Tüketimini İhmal etmeyin

Yapılan araştırmalar diyetle yeterli kalsiyum alındığında yağ yakımının arttığını ve yağlanmanın engellendiğini ortaya koyuyor hem kemik ve eklem sağlığınız hem de kilo kontrolünüz için yağı alınmış süt ve ürünlerini diyetinizden eksik etmeyin.

9. Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin

Eğer BKI değeriniz 25in üzerindeyse geç kalmadan önlem alın ve bir diyetisyenden yardım alın. Gerekirse sizi bir hekime yönlendirecek ve sağlığınız açısından tüm değerlendirmelerin uzmanların kontrolünde yapılmasını sağlayacaktır.
Biz diyetisyenler beslenme alışkanlıklarınızın doğru yönde değişmesini destekler, motive eder ve size bu konuda danışmanlık yaparız, kilo değişiminizi takip ederek kilo verirken sağlığınızı ve disiplininizi korumanıza yardımcı oluruz.

10. Adım Kilo vermek uğruna sağlığınızdan olmayın
MUCİZE, 1 HAFTADA 7 KİLO, GARANTİLİ ZAYIFLAMA…… VE Benzeri sözlere kanmayın. Bu sözleri söyleyenler sizin sağlığınızı değil paranızın peşindeki şarlatanlardır. Unutmayın aldığınız kadar enerji harcıyorsanız kilonuzu koruyabilir, aldığınızdan fazla enerji harcarsanız kilo verirsiniz. Egzersizi düzenli olarak hayatınıza geçiremezseniz tüm çabalarınız geçici sonuç verir.


Aysen Arıcan
Diyetisyen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Gelince Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaz Gelince Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:07
Top