2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Nedeni ve Çözüm Yolları.
MAKALE #11791 © Yazan Psk.İbrahim ERDOĞAN | Yayın Kasım 2013 | 4,118 Okuyucu
Depresyon (çökkünlük) psikoloik bir rahatsızlıktır,ülkelere ve kültürlere göre değişiklik gösterse de ergenlerde hatta çocuklarda dahi görülebilmektedir, kişi hayattan tat almaz, kendini dışlanmış,yalnız,anlaşılmamış ve mutsuz hisseder. Depresyon engellemelere kayıplara ve çaresizliğe karşı olarak ortaya çıkabilen bir duygu durum bozukluğudur. Her insan yaşamının bir döneminde depresyona girebilir. Özelliklikle ikili ilişkilerin bitme aşamasında,iflas veya bir yakınını kaybettiği durumlarda depresif duygular yaşanabilir,kısa süreli depresyonlarda patoloji aranmaz.Depresyon farklı ve karmaşık boyutları olan ve bu yüzden tek bir nedene bağlı olarak gelişmez,buna eşlik eden pek çok neden mevcut olabilir,genetik,kültürel ve fiziksel nedenler depresyonda etkilidir.
Depresyonun belirtileri olarak,
*Sürekli yorgunluk duygusu,
*İştahın artması veya azalması,
*Çok uyuma ya da az uyuma,
*Unutkanlık,
*Bağımlılık davranışlarında artış,
*Suşluluk ve değersizlik düşünceleri,
*Aşırı alınganlık,
*Yalnızlık duygusu,
*Sürekli üzüntülü ve kederli olma,
*sık sık ağlama,intihar düşünceleri ve intihar girişimi sayılabilir...
Bu belirtilerin son iki hafta içinde görülüyor olması depresyon tanısı için yeterlidir.
Depresyonun yaygınlığı kültürden kültüre değişiklik göstermekle birlikte Psikiyatrik Bozukluklar arasında en yaygın görülen bozukluklardan biridir. Depresyon, en çok güçten düşüren ve ölümle sonuçlanan (tedavi edilmeyen klinik depresyonun %15’i intiharla sonuçlanmaktadır) bozukluklar arasında en sık teşhis edilendir. Amerikan Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nün (National Institude of Mental Health) araştırmalarına göre yaşam boyu görülme sıklığı majör depresyon için %5,8, majör depresyonun daha hafif bir formu olan distimi için %3,3 olarak belirlenmiştir. Depresyon hastası kişilerin % 50'sinden fazlasının yaşamları boyunca tekrarlayan depresyon atakları geçirdikleri de belirtilmektedir. Yine aynı kurumun Türkiye’de tüm duygu durum bozuklukları için (bipolar bozukluk, majör depresyon, distimik bozukluk) belirlediği rakam tahmini olarak 4.891.468 kişidir.

Hafif depresyonlarda kişinin kendi kendine depresyondan kurtulması mümkündür,Ancak bunun için kişinin öncelikle sorunun nereden kaynaklandığının ve neyin moralini bozduğunu bilmesi gerekir.Bu sorun evilikte eşler arasındaki sorundan (geçimsizlik,aldatılma, monotonluk,iletişimsizlik gibi) kaynaklanabileceği gibi, iş hayatındaki kişiler veya olaylardan da kaynaklanıyor olabilir.Bunun yanısıra, özel hayatla ilgili hayır diyememe,asosyallik,özgüven eksikliği de neden olabilir. Kişi kendini geliştirerek hafif depresyondan çıkabilir,bunun için kitaplar okuyabilir,,çeşitli hobiler edinebilir,arkadaş ve dostluklarını artırabilir,manevi duygulara yönelebilir.Hafif depresyondan kurtulmak için yaşama bağlanmak ve doğru yaşantılar ve tecrubeler yoluyla bakış açısının değişmesi önemlidir.Gerek bireysel gerekse uzman yardımıyla kognetif terapi,nlp gibi davranış ve düşünce değiştirmeye yönelik uygulamalar yapılarak depresyondan kurtulmak mümkündür.
Orta ve ağır depresyonda ise,kişinin depresyondan kendi başına kurtulması çok zordur.Kişinin fizyolojisinin,beden kimyasının etkilendiği ve duygu durumunda ciddi değişiklikerin meydana geldiği önemli bir bozukluktur.Depresyona sürükleyen olay,kişi veya durum ortadan kalksa bile depresyon sürer.Hatta kişiyi yaşamdan soyutlar ve yalnızlaştırır.Depresyondan kurtulmak için bireysel bir tedavi planına ihtiyaç vardır, tedavisiz depresyondan kurtulmak pek mümkün olmadığı gibi,tedavisi tamamlanmazsa yaşam boyu tekrarlama olasılığı yüksektir.Bu yüzden orta ve ileri depresyondan kurtulmak için sağlıklı ve olmazsa olmaz kural uzman yardımı almaktır.Bilindiği üzere ağır depresyonlarda vücut kimyasında meydana gelen bozulmalar nedeniyle ilaç kullanımına ihtiyaç vardır ve tek başına ilaç tedavisi yeterli gelmeyeceği için psiko terapi uygulanması ile birlikte iyileşme olasılığı en üst düzeye çıkmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon Nedeni ve Çözüm Yolları." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İbrahim ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İbrahim ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İbrahim ERDOĞAN'ın Makaleleri
► Kekemelik: Tanımı, Nedeni ve Çözüm Önerileri Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Çatışma ve Çözüm Yolları Psk.H. Fatih DANE
► Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Psk.Gizem HÜNERLİ
► İlişki Sorunları ve Çözüm Yolları: Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon Nedeni ve Çözüm Yolları.' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:11
Top