2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Parkinson Hastalığında Postur ve Denge Bozukluğu
MAKALE #11792 © Yazan Uzm.Fzt.Mehmet DURAY | Yayın Kasım 2013 | 11,156 Okuyucu
Parkinson hastalarında öne eğik duruş, yürürken ayakları sürükleme, donmalar, öne ve arkaya yürüme hareketini sonlandıramama, oturma veya ayakta durmada yana veya arkaya yığılma ve düşme gibi klinik olarak görülen pek çok bozukluk bulunmaktadır. Bu bozukluklardan temelde postüral reaksiyonlardaki yetersizlik sorumludur. Parkinson hastalarında hareketler esnek degildir ve normal kisilerdeki gibi degisen kosullara göre hızlı ortaya çıkmazlar. Postüral reaksiyonlarındaki bozulmadan ise eklem sertliği, özellikle dik duruşu sağlayan kaslardaki kuvvet kaybı, boyun,
gövde, kalçalar ve dizlerde artan fleksiyon ile gelisen fleksiyon postürü sorumludur. Parkinson hastaları, ani kuvvetlere cevap vermede zorlanırken, ayakta durma pozisyonunu devam ettirme sırasında, hasta olmayan kisilerle aynı performansı gösterebilmektedirler.

Bu hastalıkta dikkatin farklı aktivitelere bölünmesi ile postüral
instabilite artar. Hastalar uzanma, yürüme, dönme gibi istemli hareketlerde giderek artan güçlükler yaşamaya baslarlar. Eş zamanlı yapılan
islerde de dengeleri bozulur. Parkinsonlu hastalarda görsel-uzaysal bozukluklar, hareketi engelleyerek denge bozukluguna yol açarlar. Bazı hastalar, dengeyle ilgili bilgilerin yapılanmasını saglayan dik pozisyonu algılayamayabilirler. İstemli hareketler sırasında duruş bozuklukları görülür ve hastalığın ilerlemesi ile duruştaki düzgünlük, giderek artan bir sekilde azalmaya baslar ve düşmeler görülür. Bu ise ikincil travmalara ve problemlere sebep olur. İleri yaşlarda düşmeye oranı daha da yükselir ve daha fazla kırık görülür. Ani donmalar veya istemsiz hareketler de düsmeye neden olabilmektedir. Düsmelere bağlı olarak bu hastalar aktivitelerini limitler, ilerleyen süreçte yatağa ve tekerlikli sandalyeye bağımlı hale gelebilirler.

Parkinson hastalarında özellikle postür düzgünlüğü, denge ve düşmeler klinikte önem arz etmekte olup bu problemlere yönelik pek çok çalışma yapılmuştır. Bu problemlerin giderilmesi için uygulanan fizyoterapi yaklaşımlarıyla hastalar günlük yaşantılarında daha çok bağımsızlaşmakta ve yaşam kaliteleri yükselmektedir.

Hastalığın fizyoterapi tedavisindeki esas amaç; doğru ve kontrollü hareketin öğretilip artırılmaya çalışılmasıdır. Bunun için ilk önce duruş düzeltilmelidir. Bu kapsamda doğru vücut algısı kazandırılıp, özellikle ekstansör kas grupları kuvvetlendirilmedir. Daha sonra bu hastaların oturma, ayakta durma ve yürüyüşteki dengeleri geliştirilmelidir. Böylelikle ileri seviye hareketlere geçilmesi kolaylaşır. Gövde ekstansiyon ve rotasyon hareketlerinin üzerine daha çok çalışılmalı ve koordinasyon artırılmalıdır. Hastalığın teşhisinden itibaren hasta gün içerisinde daha aktif olmalıdır.

Bu hastalar esas olarak, merdiven inip çıkarken, kapı eşiklerinde, dar yerlerden geçerken ve trafik ışıklarında karşıdan karşıya geçerken zorluk yaşarlar. Fizyoterapi eğitimi bu yüzden sadece yatak hareketleriyle sınırlı kalmamalı, oturma, yürüme , ev içi ve ev dışı eğitimi içermelidir. Egzersizler esnasında günlük program yapılmalı, hastanın yaşına,cinsiyetine ve alışkanlıkları göz önüne alınarak aşırı yorgunluğa sebebiyet verilmemelidir.

TAVSİYE: PARKİNSON HASTALARI, NE KADAR AKTİF OLURLARSA KENDİLERİNİ O KADAR DAHA İYİ HİSSEDECEKLERDİR. BUNUN İÇİN KENDİLERİNE GÜNLÜK DÜZENLİ YPABİLECEKLERİ BİR AKTİVİTE SEÇMELİ (YÜRÜYÜŞ, DANS, BİSİKLET, TAİ-CHİ...) KENDİLERİNİ EVE KAPAMAMALI VE UMUTSUZLUĞA KAPILMAMALIDIRLAR. AYRICA KONTROLLERİN DÜZENLİ YAPILMASI HASTANIN TAKİBİ VE TEDAVİYİ KOLAYLAŞTIRACAKTIR.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Parkinson Hastalığında Postur ve Denge Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DURAY Fotoğraf
Uzm.Fzt.Mehmet DURAY
Isparta
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Mehmet DURAY'ın Yazıları
► Denge -Yürüme Bozukluğu ve B12 Vitamini ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Parkinson Hastalığı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Denge ve Araç Tutması Prof.Dr.Selçuk ONART
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Parkinson Hastalığında Postur ve Denge Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlanma Ağustos 2013
◊ Fizyoterapist Kimdir? Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:29
Top