2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Çürüğü ve Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?
MAKALE #11794 © Yazan Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU | Yayın Kasım 2013 | 3,598 Okuyucu
Neden kimimiz sadece dişlerimizi fırçalayarak çürükten korunabilirken diğerleri bunu başaramamaktadır?
Çürük ve dişeti rahatsızlığından tamamen kurtulmak mümkün müdür?
Bugünkü yazımızda çürükten ve dişeti rahatsızlıklarından nasıl korunacağımızı anlatmaya çalışacağım.Çürüğü yokedebilmek için öncelikle neden oluştuğunu anlamamız gerekir.
Diş çürüğü nedir?
Diş çürüğü multifaktöriyel enfeksiyöz bir hastalıktır.Oluşabilmesi için 3 önemli kriter vardır.Bunlar çürük yapıcı bakteriler,karbonhidrat ve şekerden zengin beslenme,konak faktörlerdir.
Dişin üzerine yapışan yiyecek artıkları fırçalanmadığı zaman ağızdaki çürük yapıcı bakteriler yiyecek artıklarının üzerine yerleşerek karbonhidratları fermente ederler ve asit oluştururlar.Asitler diş minelerini mineralize yapıyı çözerek diş çürüğünün ilk aşaması olan demineralizasyon safhasını başlatırlar.Burada doğal bir koruma mekanizması olan tükrük devreye girer.
Tükürük dişleri yıkayarak gıda artıklarını dişten uzaklaştırmaya çalışırken, asidi nötralize etmeye yardımcı olur bir yandan da dişin kaybettiği mineralleri geri vermeye çalışır.Ancak tükrüğün de kapasitesi bellidir dişlerin fırçalanarak artıklardan temizlenmesi gerekir.
Tükrük ne zaman görevini yapamaz?
Doğuştan tamponlama kapasitesi düşük olabilir veya sonradan edinilen sistemik hastalıklarla ve bazı ilaçların yan etkileri sonucu azalabilir.(radyasyon tedavisi,tansiyon ve astım ilaçlarının bazıları)
Çürük oluşumuna sebep olan 2.faktör ağızda laktobasil ve s.mutans dediğimiz bakteriler.Bunlar yüksek risk gurubu hastalarda yüksek miktarda bulunduğu için hekimin tavsiye edeceği gargaralar ve tedavilerle normal sınırlara çekilmelidir.
3.faktör konak (diş ve dişeti) üzerindeki mikroorganizmaların yerleşimine müsait, kenarı açılmış, cilası gitmiş dolgular, çürükler ve uyumları bozulmuş kuronlardır(kaplamalar).Konak faktörün yeniden yapılandırılması ve diştaşları ve polisaj(cila) işlemi yapılması tutunmayı engeller.
-Peki çürükten korunmanın yolları nelerdir?
-Diş çürüğü erken teşhis edilirse frezsiz (oymadan) tedavi mümkün müdür?
Günümüz diş hekimliğinde çürük açısından yüksek risk taşıyan hastaların koruyucu tedavilerle çürükten tamamen korunması mümkündür.
Hastalarımızı 2 sınıfta topluyoruz
-Yüksek risk gurubu
-Düşük risk gurubu
Bu hastaları nasıl tespit ediyoruz sorusuna gelirsek.Yüksek riskli guruptaki hastalar 3 çeşit testle rahatlıkla tespit edilebiliyor.
-Tükrüğün tamponlama kapasitesi testi
-Tükrük akış hızının tespiti testi
-Tükrükte S.mutans sayımı testi
Bu testler kesin sonuç verirler, uygulamaları kolaydır ve ekonomiktir.
Yüksek risk gurubundaki hastalar tespit edildikten sonra belli prosedürler adım adım izlenerek hastanın riski düşürülür.Çürüklerden ve dişeti hastalıklarından tamamen korunabilir.
Bu prosedürler hastayla hekimin işbirliğine dayanır.Risk durumuna göre 3-6 aylık kontroller, diş minesini kuvvetlendirici uygulamalar, doğru macun, diş fırçası, dişipi, arayüz fırçası seçimleriyle birlikte devam eder.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde hastalar hem diş hekimi korkularını yenerler,hem de zahmetli ve masraflı diş tedavilerinden kurtulmuş olurlar.
Bir toplumun gelişmişliği sadece ekonomisinin iyi olmasıyla değil koruyucu hizmetlere verdiği değerle ölçülür.Koruyucu diş hekimliği uygulamaları yaygınlaştığı müddetçe toplumun da bilinci ve mutluluğu artacaktır.Hepinize sağlıklı ve güzel gülümsemelerle dolu bir ömür diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Çürüğü ve Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU'nun Makaleleri
► Biberon Çürüğü Dr.Dt. Taner AKÇA
► Diş Çürüğü ve Epidemiyolojik İndeksleri Dr.Dt. Mert Kafkas ŞAHİN
► Diş Çürüğü Oluşum Süreci Dr.Dt. Taner AKÇA
► Çürüğü Önlemede Son Yöntemler Dt.Ülkü KOLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diş Çürüğü ve Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top