2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği Ameliyatını Kulak Burun Boğaz Uzmanları mı Yoksa Plastik Cerrahlar mı Yapmalıdır?
MAKALE #11798 © Yazan Op.Dr.Murat TEZCAN | Yayın Kasım 2013 | 4,808 Okuyucu
Burun estetiği ameliyatını Kulak Burun Boğaz Uzmanları mı yoksa Plastik Cerrahlar mı yapmalıdır?
Bu soru, estetik cerrahinin daha geniş kitlelere hitap etmesi ve burun estetiği ameliyatına talebin artmaya başlaması ile sorulur oldu. Zira daha öncesinde burun estetiği ameliyatı neredeyse tamamen Plastik Cerrahlar tarafından yapılırdı. Artmış hasta potansiyeli bazı Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanlarını estetik ameliyat yapmaya yöneltti.
Kulak Burun Boğaz uzmanları uzmanlık eğitimleri boyunca pek çok burun ameliyatına girerler, ancak bu ameliyatların büyük bir kısmı nefes alma güçlüğü için yapılan ameliyatlardır. Fakat Plastik Cerrahların uzmanlık eğitimleri boyunca girdikleri burun ameliyatlarının büyük bir kısmı estetik amaçlıdır.
Kulak Burun Boğaz uzmanları burun ameliyatını Fasiyal (yüz) Plastik Cerrahların yapması gerektiğini ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Fasiyal Plastik Cerrahların %60’ının Kulak Burun Boğaz uzmanı olduğunu söylerlerler. Ülkemizde Fasiyal (Yüz) Plastik Cerrahisi adında bir uzmanlık dalı yoktur. Kendisini Fasiyal Plastik Cerrah olarak tanıtan bir Kulak Burun Boğaz Uzmanından bunu belgeleyen ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş Fasiyal Plastik Cerrah diplomasını görmek istediğinizde durum netleşecektir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde Fasiyal Plastik cerrahi adı altında bir branş vardır. Plastik Cerrah ve Kulak Burun Boğaz uzmanları kendi uzmanlıkları üzerine 2 yıllık bir eğitim aldıktan sonra Fasiyal Plastik Cerrah adını alırlar ve artık sadece yüz estetiği ameliyatı ile ilgilenirler. Yani bundan sonra bir Kulak Burun Boğaz uzmanı hem bademcik ameliyatı hem de burun estetiği yapamayacaktır. Aynı şekilde bir plastik cerrah da hem burun estetiği hem de meme estetiği yapamayacaktır. Çünkü artık Kulak Burun Boğaz veya Plastik Cerrahi Uzmanı değil Fasiyal Plastik Cerrahi Uzmanıdır.
Ülkemizde Fasiyal Plastik Cerrahi diye bir branş yoktur. Yüz estetik cerrahisi Plastik Cerrahi branşının alt konusudur. Fasyal Plastik cerrah olduğunu iddia eden Kulak Burun Boğaz uzmanlarının yüz estetiği adı altında sadece burun estetiği ile ilgilendiklerini, ama mesela yüz germe, kulak estetiği, göz kapağı estetiği gibi ameliyatları yapamıyor olmaları da ayrı bir gerçektir. Oysa ki yüz estetiği bir bütündür. Bugün burun estetiği olan bir hasta yarın yüzündeki veya vücudundaki bir başka problem için ameliyat olmayı düşünebilir. Bu durumda kendilerine Fasyal Plastik cerrah diyen Kulak Burun Boğaz uzmanlarının bu hastayı bir Plastik Cerraha yönlendireceklerini düşünürsek bu hasta açısından da sevimsiz bir durum olacaktır.
Özellikle ''estetik cerrahi'', bir ameliyatın öğrenilmesi ile yapılabilecek birşey olmaktan çok, yıllar içinde estetik konusu ile ilgilenerek geliştirilen üç boyutlu yaklaşım gerektiren felsefik bir konudur. Sadece bir ameliyatı yapabiliyor olmak bir cerrahın o ameliyatı yapmasını gerektirmez. Örneğin her doktor doğum yaptırabilir ama bulunduğunuz bölgede bir Kadın Doğum Uzmanı varsa ona gitmeyi tercih edersiniz. Estetik de böyle birşeydir. Burun estetiği konusunda eğitim almış ve yıllarca bu konuda çalışıp deneyim biriktirmiş ve işini layığı ile yapan Kulak Burun Boğaz uzmanları tabii ki vardır. Bu istisnaları ayrı tutmak kaydıyla en doğru yaklaşım burun estetiği ameliyatını, bu konuda deneyimi ve eğitimi olan bir doktorun yapmasıdır. Burun estetiği ameliyatı olmayı düşünen kişilere tavsiyemiz; başvurduğu doktorun daha önce yapmış olduğu burun ameliyatlarının fotoğraflarını görmesi ve estetik cerrahi konusundaki birikimini sorgulamasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği Ameliyatını Kulak Burun Boğaz Uzmanları mı Yoksa Plastik Cerrahlar mı Yapmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat TEZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat TEZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TEZCAN Fotoğraf
Op.Dr.Murat TEZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat TEZCAN'ın Yazıları
► Burun Estetiği ve Kulak Estetiği Op.Dr.Eser AYDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği Ameliyatını Kulak Burun Boğaz Uzmanları mı Yoksa Plastik Cerrahlar mı Yapmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Eylül 2015
► Botoks Mayıs 2013
► Doğal Estetik Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:18
Top