2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Çınlaması
MAKALE #11803 © Yazan Prof.Dr.Murat Cem MİMAN | Yayın Kasım 2013 | 14,524 Okuyucu
“Kulak çınlaması” herhangi bir dış kaynağa bağlı olmadan duyulan ses olarak tanımlanmaktadır. Çınlama kalın, orta veya tiz frekanslarda olabilir. Sürekli veya durup-başlayan tarzda olabilir.

Çınlama nedir?

Çınlama bir hastalık değil, işitme sinirine ait bir bölgeden kaynaklanan bir yakınmadır. Bazen neden kulağa bağlı bir hastalık da olmayabilir. Gercek nedeni hakkında birçok tez ileri sürülse de en çok kabul edilen açıklama işitme yollarında eksik algılanan ses uyarılarının yerine üretilen ses olduğu şeklindedir.

Çınlama kimlerde olur?

Tüm yaşlarda özellikle yüksek bir sese maruz kalınması sonrası görülür, ama bu gelip geçici bir problem olarak kalır. Tüm popülasyonda hafif de olsa her 10 kişiden birinde görülürken, yaşam kalitesini düşürebilecek ciddiyet olan çınlama ise her 100 kişiden birinde görülür.

Çınlamanız varsa ne yapmalısınız?

Çınlama nadiren ciddi bir hastalığa bağlı görülse de her durumda doktorunuza başvurmalısınız. Çınlamaya neden olan hastalıkların ve tedavi edilebilir olanların ortaya konması, çınlamanın kaldırılmasına yönelik yöntemlerden birinin seçilmesi konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır.

Endişe etmeyin!

Çınlamanızın endişe ve stres ile artacağını bilmeniz bile size yardımcı olur. Çınlamanın aniden başlaması ve özellikle gece sessizliğinde hiç durmadan devam etmesi sizi tabii ki mutsuz eder, yaşam ve uyku kalitesini düşürür. Ancak kulak çınlamasının tek başına acil bir durum olmadığı da aşikardır. Ancak ani başlayan çınlamaya işitme kaybı ve baş dönmesi eklenmişse derhal doktorunuza acil olarak başvurmalısınız.

Çınlamanız varsa KBB uzmanına mutlaka başvurmalısınız. Çınlamanız ve tıbbi durumunuz hakkında bilgi toplanması, kulak-burun-boğaz muayenesi ve işitme testi sonrası çınlamanızla ilgili bazı hastalıklar ekarte edilecektir. Sonrasında ise size yardımcı olacak tıbbi öneriler ve tedavi planlaması yapılacaktır.

Uyku ve konsantrasyon zorluğu mu yaşıyorsunuz?

Çınlama en çok sessizlikte ve gece farkedilir. Uykunuzu etkileyerek uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Uykusuzluk ve ertesi gün devam eden zihinsel yorgunluk, konsantrasyon zorluğu gibi genel yaşam kalitesi düşüklüğüne neden olabilir. Günlük yaşamda meydana gelen sıkıntılarla ertesi gün tekrar yatağa uyku için girilmesi ile içinden çıkılması çok güç bir kısır döngünün içine girilmiş olunur. Yatağa girerken stresli olmak beyninizin rahat yerine aktif olmasına neden olur. Bu da uykuya dalmanızı daha da güçleştirir. Yatakta çınlamaya aklınızı takarsanız, beyniniz bunu bir sorun gibi algılar, bu sorun beyninizi aktif hale getirir ve uykuya dalamazsınız. Uyku ilaçlarının faydası olabilir, ancak alışkanlık yapabileceğinden çok önerilmez.

Kolaylıkla anlaşılabileceği gibi genel iyilik haliniz çınlamaya olan rekasiyonunuzu da etkiler. Mutlu ve stressiz olduğunuzda çınlamanızı algılamanız azalır; endişeli ve sıkıntılı olduğunuz da ise çınlamanızı algılamanız daha da kötüleşir. Çınlamayı azaltma da anahtar cümle çınlamayı algılamanızı düzeltmenizdir.

Çınlama geçer!

Bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir ki çınlama çoğu insanda tedavisiz bile geçer veya en azından azalır. Bunda beynin zamanla çınlama gibi uyarıyı zamanla takip etmekten vazgeçmesi rol oynar. Buna uyarılara “alışma” denir. Bunun gerçekleşmesi aylar-yıllar alabilir. Başlangıçta uyarıya yabancı olmaya bağlı olarak ya da bu konu ile ilgili yanlış bilgilendirmeere bağlı çınlama sizin için bir stres kaynağı olabilir. Ancak KBB doktoru tarafından tam muayeneniz, incelemeler, altında başka bir hastalığın olmayışı gibi bilgilendirmeler ile çınlamanın sizin üzerinizdeki stres yükü azalacaktır.

Çınlamanın tedavisi

Çınlamayı kendi kendinize tedavi edebilirsiniz. Sessizlikten kurtulun, geri kalan herşeyi beyniniz yapacaktır. Çınlamanın bir ses olduğunu unutmayın, nerden geldiği çok önemli olmayan bir ses. Önemli olan o sese sizin tepkinizdir. Umursamaz iseniz azalacak, sürekli onu düşünürseniz artacaktır.

Çınlamaya eşlik eden diğer hastalıklarınızın ilaçlarının yanı sıra beyin ve işitme yollarına kanlandırmayı arttırdığı düşünülen ilaçların 2-3 aylık kullanımları yarar sağlayabilir. Bunun yanı sıra stres durumunuza göre rahatlatıcı ilaçlar kullanılabilir. İşitme cihazı kullanımı, beyaz gürültü üreten cihaz kullanımı, ortamı sesli hale getirme seçenekleri ise diğer tedavi basamağıdır. Ancak ilk tedavi her zaman bu sayfanın da amacı olan hasta bilgilendirilmesidir. Çınlamanın neden olduğu, önemsiz bir yakınmadan başka kötü sonucunun olmadığı ve nihayet stresle nasıl kötü etkilendiğinin bilinmesi çok önemlidir. Tedavinin en önemli basamağı ise çınlama ile sessiz ortam zıtlığının ortadan kaldıırlmasına yönelik girişimlerdir (işitme cihazı kullanımı, beyaz gürültü üreten cihazlar, ortamın sesli hale getirilmesi gibi). Ortamda ses varlığında beyin çınlamayı önemsiz olarak algılar ve unutur.

İşitme cihazı kullanımı

Çınlaması ve beraberinde işitme kaybı lan hastalarda en iyi çözüm işitme cihazı kullanımıdır. Zira işitme kaybı olanlar normal kişilere göre daha sessiz bir dünyada yaşarlar. Bu da çınlama algısı için kötüdür. Bu nedenle işitme cihazı ile oyalayıcı dış seslerin beyine ulaşması çınlamayı geçirir. Ancak unutlmamalıdır ki işitme cihazından algılanan seslere beynin alışması da zaman alır. Bu nedenle işitme cihazını sadece gerektiğinde kullanmak yerine sürekli kulakta tutarak alışılması gerekir. Beynin işitme cihazına alışması yeni alınmış bir ayakkabı alışmaktan daha uzun sürebilir.

Rahatlama

Gergin ve sıkıntılı olunduğunda çınlama daha da kötü algılanır. Bu nedenle mutlaka rahatlama teknikleri kullanılmalıdır. Bunlardan Zen müziği CD’leri dinlemek, solunum egzersizleri yapmak veya rahatlatıcı hobi aktiviteleri yapmak sayılabilir. Şimdilerde Zen müziği modları da olan işitme cihazları piyasalarda bulunmaktadır.

Kulağınızı ses travmasından koruyun!

Sık ve uzun süre yüksek gürültüye maruz kalmak işitmenizi, ve çınlamanızı kötüleştirebilir. Metale vurma sesinin yakınındayken, makina çalışırken, motor gürültüsüne yakınken koruyucu kulak maskeleri kullanmak (pamuk tıkmak değil) gerekir. Yüksek sesle uzun süre kulaklıkla müzik dinlemek de çok zararlıdır.

Gürültü seviyesi nasıl anlaşılır?

Bulunduğunuzun ortamın gürültü seviyesi, yanınızdakiyle konuşmak için kullandığınız ses tonu ile anlaşılabilir: yüksek sesle anlaşabiliyorsanız 90 dB civarında, bağırmak zorunda iseniz 100 dB civarında, çok bağırıyorsanız 105 dB civarında çevre gürültüsü var demektir. Konuştuğunuz hiç anlaşılamıyorsa 110 dB ses ile çevrilisiniz demektir. 90 dB ses ortamında 2-3 saat durmak kabul edilebilir en son sınırdır. Bundan daha uzun süre ve daha yüksek gürültüde kalmak hem işitmeniz hem de çınlamanız için risktir.

Çınlama maskeleme cihazları

Bu yeni tip cihazlar beynin çınlamayı algılamasında değişiklik yapma mantığı üzerine geliştirilmişlerdir. Kişinin işitme ve algıladığı çınlama sesi özelliklerine göre ayarlanan cihaz 6-8 ay boyunca günde en az 2 saat boyunca kulağa takılır. Kulağa rahatlatıcı müziklerle birlikte sinirsel uyarı oluşturabilecek ses verilir. Çınlamayı algılamada belirgin değişiklikler yaptıkları gösterilmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Çınlaması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Murat Cem MİMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Murat Cem MİMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat Cem MİMAN Fotoğraf
Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
İzmir
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi75 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Murat Cem MİMAN'ın Makaleleri
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Bahadır BAYKAL
► Kulak Çınlaması Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Kulak Çınlaması ( Tinnitus ) Prof.Dr.Selçuk ONART
► Ellerde Uyuşma ve Kulak Çınlaması Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kulak Çınlaması' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:46
Top