2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
MAKALE #11805 © Yazan Prof.Dr.Murat Cem MİMAN | Yayın Kasım 2013 | 3,892 Okuyucu
Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) bütün yıl boyunca süren bir hastalık olabileceği gibi özellikle bahar mevsimlerinde doğanın coşması ile daha çok yakınmaya neden olan bir hastalıktır. İlkbahar ve sonbaharda havada yoğunlaşan polenler bu protein yapısındaki maddelere duyarlı kişilerde alerjiye bağlı şikayetler ortaya çıkarır. Alerjinin hedef organı burun ise en çok hapşırık, su gibi burun akıntısı, burun ve damak kaşıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma-sulanma ve kızarıklık görülür. Genel olarak bu yakınmalara baş ağrısı ve yorgunluk da eşlik edebilir.

Saman nezlesi her yaşta görülebilirse de daha çok yoğunluk 15-45 yaş arasındadır. Başka alerjileri olan, anne (özellikle anne) ve babasında veya her ikisinde birden saman nezlesi olan çocuklarda daha sık görülür.

Burunla ilgili yakınmalarınız birkaç yıldır hep bahar aylarına (yağmurların dindiği, çiçeklerin açtığı, güneşin aralıksız göründüğü zamanlara) denk geliyorsa sizde büyük olasılıkla saman nezlesi vardır. Bunun tanınması KBB muayenenizin yapılması ve alerji testleri ile kesinleşecektir. Daha önce bu tanıyı almış veya almamış tüm hastalarımızın özellikle bu aylar öncesinden başlayarak doktor kontrolü altına girmesi yaşam kalitesi açısından önemlidir. Hastanın hastalığını bilmesi tüm hastalıklarda olduğu gibi alerjik rinitte de önemlidir.

Mevsimsel saman nezlesine neden olan polenler bitkilerin üremesinde görevli küçük protein yapısında maddelerdir. Bu polenlerin çiçekten çiçeğe, bitkiden bitkiye ulaşması ya böcek, sinek ve arılarla ya da havada uçuşmaları ile olmaktadır. Doğa incelendiğinde görülmüştür ki çok güzel çiçekleri olan bitkilerin polen ağırlıkları fazla olduğu için polenlerin taşınması havada uçuşmakla olmamaktadır. Havada uçuşarak çoğalan bitkiler genelde çiçeksiz, estetik açıdan albenisi olmayan bitkilerin polenleridir. Alerjiye sebep olan bu hafif polenler en çok insanda alerjiye neden olmaktadır. İnsanoğluna sorsalar gülü mü seversin, yaban otunu mu diye, kesin yanıt güldür, alerji de bu yaban otlarının intikamı.

Çok iyi bilinen ve tedavi protokolleri çok iyi oturtulmuş saman nezlesi nedeniyle sıkıntı yaşamamanız için bilmeniz gereken konuların başında bu polenlerin sizin burnunuza ulaşıp alerji yaratmasını engelleyecek önlemler ve uyarılar olmalıdır. Havada uçuşan bu polenlerin sabahın ilk ışıkları ile havada yoğunlaştığını bilmek belki erken sabah yürüyüşlerinde dikkat etmemizi gerektirecektir. Sabaha karşı cam açık uyunması polenlerin bu saatlerde odamıza girmesine yol açar. Balkonda kurutulan çamaşırların evin içine alınması yine polenleri evimize misafir etmek anlamına gelmektedir. Polen filtresi olmayan otomobillerle klimalı seyahatleriniz sizin için bir işkence olabilir. Pencere açık seyahat de sakıncalıdır. Otomobilinizin polen filtresini kontrol ettirmek, yenilemek sabah erken işe giderkenki yakınmalarınızı azaltabilir. Evdeki klimalardaki polen filtrelerini de kontrol etmek gereklidir. Kuru ve sıcak havalarda polenler yoğun iken yağış olduğunda hava yıkanır, polenler çöker. Polen yoğunluğu olan bir ortamda dış gezi yaptıktan sonra duş almanız, saçlarınızı yıkamanız faydalı olabilir. Dışarıdan içeri giren evcil hayvanların tüylerine yapışmış polenleri de unutmamalısınız. Unutmayın burnunuza ne kadar az polen girerse o kadar az yakınmanız olur.

Çok iyi korunmanıza rağmen saman nezlesi yakınmalarını önlemek, olası ek hastalıkların (sinüzit-polip-astım gibi) oluşmamasını sağlamak için mutlaka ilaç tedavisi de doktorunuz tarafınızdan size önerilecektir. İlaçlardan en etkilileri kortizon içeren (hemen korkmayın) burun spreyleri ve minik alerji haplarıdır. Kortizonun isminin dahi halkımızda alerji yaptığını bildiğim için eklemek isterim piyasada var olan modern kortizonlu burun spreylerinin hem burnunuza uygulanan dozları az hem de vücuttan emilimleri çok düşüktür. Yapılan çalışmalarda bu burun spreylerinin genel vücut yan etkileri açısından güvenli olduğu ve sorun çıkartmadan senelerce kullanılabildiği kanıtlanmıştır. Buruna uygularken dikkat edilmesi gereken bir noktada spreylerin çapraz el kullanılarak sıkılmasıdır (sağ el sol burun deliği, sol el sağ burun deliği). Çünkü burnun orta bölmesine doğrudan sıkılması zamanla burun kanamasına yol açabilir. Minik alerji haplarına gelince, bunlar eskiden hastalarda çok uyku yaparlardı. Ancak son çıkan modern ilaçlarda kişiden kişiye değişmek üzere çok daha az uyuşukluk ve uyku sorunu olmaktadır. Yine de yatarken kullanılmalarını öneriyorum.

Alerji ve saman nezlesinin kesin tedavisi ise aşı yöntemi iledir. Aşı tedavisi için öncelikle sizde alerji yapan maddenin ne olduğu testlerle ortaya konulmalıdır. Daha sonra korunma ve ilaç tedavisinden tam olarak fayda görmediğiniz veya size özel koşulların var olması durumunda aşı tedavisine geçilebilir. Aşı tedavisi daha önceki yıllarda sadece sık sık doktora gitmenizi gerektiren iğne şeklinde iken son yıllarda etkin oldukları kanıtlanan yöntemlerle daha kolay bir aşı tedavisi seçeneğini de sunulmaktadır. Özellikle polenlere karşı olan saman nezlesinde dil altına uygulanan damla şeklinde aşılar ile hatta “hap” şeklinde aşılar giderek daha çok kullanılmaktadır.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi hastalığınızın nedenini, nasıl bir seyir izlediğini, nasıl önlemler alınması gerektiğini, hangi ilaçları, nasıl kullanılmak gerektiğini bilmek, bu konuda tıbbi destek almak saman nezlesinde de sizi rahatlatacaktır. Sorunsuz bahar ayları ve burun yaylarınızın gevşememesi için “çok yaşayın!”.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Murat Cem MİMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Murat Cem MİMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat Cem MİMAN Fotoğraf
Prof.Dr.Murat Cem MİMAN
İzmir
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi75 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Murat Cem MİMAN'ın Makaleleri
► Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Saman Nezlesi (Allerjik Rinit) Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
► Alerjik Rinit-2014 Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Alerjik Rinit’te Rhinoligt Tedavisi Op.Dr.Mert BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kulak Çınlaması Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:40
Top