2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr ile Fobi Tedavisi
MAKALE #11818 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Kasım 2013 | 6,203 Okuyucu
Her insanın ufak ya da büyük korkuları vardır. Çoğu zaman kişiler bu korkuların mantıkdışı olduğunu bilirler, ancak yine de kendilerini korkmaktan alıkoyamazlar. Çevremizde kediden, köpekten, böceklerden, iğneden, dişçiden, uçaktan, asansörden, metrodan, vb. korkan bir çok tanıdığımız vardır. Bu korkular bazen çocuklukta yaşanan travmatik bir olay sonucunda ortaya çıkmıştır, bazen de kişi korkusunun nedenini ve nasıl başladığını bile hatırlamaz, sanki korkusu kendini bildi bileli varmış gibi gelir.

Fobi bir duruma ya da olaya karşı duyulan aşırı ve mantıkdışı korkudur. Herhangi bir nesne, canlı, yer ya da durumla ilgili fobisi olan kişide anksiyete ve kaçınma davranışları ortaya çıkar. Kişi korkusunun mantıksız olduğunun farkındadır, ancak düşüncelerini kontrol edemez.

Fobisi olan kişilerde o nesneyle ya a durumla karşılaşıldığında ya da bazen sadece hayal edildiğinde, adı söylenildiğinde ya da televizyonda görüldüğünde bile bir takım fizyolojik tepkiler oluşur. Terleme, kalp çarpıntısı, ağız kuruluğu, nefes alamama hissi, boğulacakmış duygusu, vücutta karıncalanma, baş dönmesi, vb. belirtiler ortaya çıkar. Yüzlerce çeşit fobi vardır, ancak bunlardan en sık görülenlerini basit fobiler ve karmaşık fobiler olarak ayırabiliriz. Basit fobi, tek bir nesneye duyulan korkudur, yılandan korkmak, köpekten korkmak ya da iğneden korkmak, vb. Kişinin davranışlarının bu korkuya bir etkisi yoktur. Karmaşık fobi ise, çok boyutludur, gidilen bir yer ya da yapılan bir davranışla ilişkilidir, daha fazla uyaranı içerir, örneğin uçuş korkusu ya da açık alan korkusu, vb. Basit fobiler tedaviye daha hızlı sonuç verirken, karmaşık fobilerin tedavisi biraz daha uzun sürebilir.

Fobilerin tedavisinde en çok kullanılan yaklaşım Bilişsel Davranışçı Terapi’dir. Bilişsel Davranışçı Terapi sistematik duyarsızlaştırma, rahatlama ve gevşeme egzersizleri, fobi ile ilgili işlevsel olmayan düşüncelerin tespit edilmesi ve bunların danışana fark ettirilmesi, öncelikle korkulan nesneyle ilgili hayal yoluyla maruz bırakma ve daha sonrasında da gerçek yaşamda korkulan nesne, durum, canlı ya da olayla ilgili maruz bırakma gibi süreçleri içerir. Fobilerin tedavisinde son dönemde başarıyla kullanılan bir terapi yöntemi de EMDR dir. EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) son yıllarda ismini sıkça duymaya başladığımız bir terapi yöntemidir. 1987’de Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. Shapiro istemli göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncenin yoğunluğunu azalttığını bulmuştur. EMDR’in temel hipotezi, hayatın herhangi bir döneminde yaşanan travmatik olayların ve anıların beyinde işlenmeden kaldığı ve bunların gelecekte ortaya çıkan birçok sorunun temelinde yatabileceğidir. EMDR değişik şekillerde uygulanabilir, bunlar, danışanının terapistin parmaklarını gözle takip etmesi sağlanarak, terapistin her iki bacağa sırayla yaptığı vuruşlarla ya da her iki kulağa sırayla ses dinletilerek uygulanır. İki yönlü uyarım beynin her iki yarımküresinin uyarılmasını sağlar ve bu sırada danışan rahatsız edici anı, duygu ve beden duyumlarına yoğunlaşır. İki yönlü uyarım travmatik anıların beyin tarafından işlenmesini sağlar. Böylece kişi o yaşantıyı unutmasa bile, artık o anıyıhatırladığında önceden verdiği tepkileri vermez, o anıya karşı duyarsızlaşır ve farklı bir açıdan bakmaya başlar. EMDR geçmiş- şimdi ve gelecek temelli çalışır, öncelikle geçmişteki travmatik anıyı beynin işlemesi sağlanırken, aynı zamanda bugünle ve gelecekte benzer durumlarla karşılaşıldığında nasıl davranılacağıyla da ilgilenir. Özellikle fobilerinin büyük çoğunluğunun altında travmatik bir başlangıç olayının yattığı görülmektedir, öyle durumlarda fobiyi EMDR ile tedavi etmek oldukça etkili olacaktır. Bazen kişi korkuyu başlatan olayı hatırlamıyor olabilir, o zaman da fobinin günümüzdeki tetikleyicileriyle çalışılabilir.

EMDR tedavisinin 8 aşamalı bir protokolü vardır ve o aşamalar sırayla uygulanır. Terapiye başlanırken bir ya da iki seanslık danışanı tanıma ve değerlendirme görüşmeleri yapılır. Danışanın EMDR terapisine uygunluğu değerlendirilir. Soruna bağlı olarak yaklaşık 7-10 seanslık bir tedavi süreci öngörülür, ancak bazen daha kısa zamanda da sorun çözüme ulaşabilir. Özellikle başlangıcında travmatik bir anın var olduğu fobilerde EMDR başarılı ve güvenilir bir şekilde sonuç vermektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr ile Fobi Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Sosyal Fobi'nin Emdr ile Tedavisi Psk.Hasan AKALIN
► Özgül Fobi ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Özgül Fobi ve Tedavisi Psk.Taylan ÖZKUZUCU
► Sosyal Fobi ve Tedavisi Psk.Ceren AKBOYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr ile Fobi Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:46
Top