2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kontralateral Diskektomi
MAKALE #1187 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Haziran 2008 | 7,860 Okuyucu
İki yanlı lomber disk herniasyonlu olgular nöroşirürji pratiğinde nadirdir. İki yanlı lomber disk hastalığında iki taraflı açılım laminotomi ve diskektomi ile yapılmaktadır. Bu tekniğin dezavantajları mevcüttur. Bu çalışmada daha önce yayımlanmayan unilateral minimal invazif Yaklaşımla bilateral diskektomi (kontralateral diskektomi) tekniği tanımlanmıştır. Fakat, kontralateral diskektomi yapmadan unilateral mikroinvasif lomber spinal kanal dekompresyonu daha önce lomber spinal stenozda tanımlanmıştır. Biz bu çalışmada iki yanlı lomber disk herniasyonlu 4 kısa olgu ile tek taraflı açılımla iki taraflı sinir kökü dekompresyonu yaptığımız yeni tekniği sunduk.

Materyal Ve Metod:

Biz, prospektif yaptığımız bu çalışmada, iki yanlı lomber sinir kökü kompresyonlu 4 olguyu MIBMS ile tedavi ettik. İki hastayı kısa süreli (7 hafta biri, 5 ay diğeri), 2 hastayı da uzun süreli olarak takibi (biri2, diğeri 2.5 yıl) yapılmıştır. Hastaların klinik salah durumları irdelenmiş ve değişiklikler saptanmıştır. Tüm hastalar epidural anestezi ile opere edilmiştir ve nörolojik tabloları peroperatuvar dönemde de kontrol edilebilmiştir.

Bulgu:

Hastaların tümü bu teknikle opere edilmiş ve başarılı sonuç elde edilmiştir. Operasyon sonrası komplikasyon yoktur. Tam şifa ve memnüniyet olguların % 100 de tespit edilmiştir. Ortalama hastalar 24 saat içinde taburcu edilmişlerdir. VAS (görsel analog skala) değeri ortalama

Sonuç:

Biz bu tekniğin (MIBMS) spinal yapıları özellikle kemik-bağ ve kasları tek taraflı koruyan operasyon sonrası hastaya rahatlık veren bir teknik olduğuna inanıyoruz. Biz bu tekniğin, daha iyi bir operasyon sonrası sonuç için daha az doku hasarı yaratan total laminektomi veya iki taraflı hemilaminektomi açılımına göre kıyaslandığında daha iyi bir teknik olduğuna inanmaktayız. Bu teknik, tek taraflı kas, kemik ve bağ dokularını koruyan bir tekniktir ve iki taraflı sorunu tek tarafla hal edebilme üstünlüğü vardır. Komplikasyon olarak, her nöroşirurjikal işlemde olduğu gibi bununda riskleri mutlaka mevcuttur bu bu tür olguların artması ile aşılabilir.Günümüzde lomber disk cerrahisi rutin spinal cerrahi pratiğimizin büyük bir bölümünü teşkil etmektedir ve çoğunluğunuda unilateral lomber disk hastalığı oluşturmaktadır. Santral lomber disk hastalığı % 5 sıklıkta görülürken, bilateral sinir kökü kompresyonuna neden olan bilateral lomber disk hastalığı ise % 2 den daha azdır. Bilateral lomber disk hastalığının cerrahisinde genellikle uygulanan teknik, bilateral fenestrasyon ve diskektomidir. Uygulanan bu teknik, günümüzde minimal invazif teknikle uygulandığında pek ciddi anatomik destrüksyon yapmasa da bu açılımın iki taraflı değil de tek taraflı olması durumunda ise minimal invazif tekniğe daha uygun düşeceği aşikardir. İki taraflı fasiya, kas, ligament, faset eklemi ve össeoz yapıların destrükte etmeden tek taraflı açılımla iki tarafın kök dekompresyonu yapmak ideal bir yol olacağı düşüncesiyle kadavra ve olgu bazında yapılan çalışmalarla cerrahi tekniği ve iyi sonuçlarını 4 kısa olgu ile ve orta ve uzun süreli takiplerini vurgulamak istedik. Bu teknikletek taraf açılımla aynı mesafenin iki taraflı sinir kökü dekompresyonu sağlayabiliriz.

Unilateral yaklaşımla karşı tarafın dekompresyonu, spinal stenoz için daha önce tanımlanmış ve effektivitesi anlaşılmıştır. Fakat lomber disk hastalığında tanımlanmamıştır. İlk kez bizim tarafımızdan uygulanmış ve sonuçları L 4-5, L5-1 seviyeleri için ideal gibi gözükmektedir.

Lomber disk hastalığı sıklıkla tek taraflıdır ve tek taraflı siyataljiye neden olmaktadır Cerrahi tedavisi de çoğ kez klasik mikro-makrodiskektomi ile unilateraldekompresyonla yapılabilmektedir Santral lomber disk cerrahisinde uygulanan unilateralinterlaminer fenestrasyonla sonuçların diğer lomber disk hastalığına göre (unilateral olanlar) sonuçlar ının daha kötü olduğunu belirtilmiştir.

Bir hastada farklı zamanlarda aynı seviyeden disk herniasyonu oluşabilmekte ve bu konu ile ilgili yeterli literatur verisi yoktur. Ancak aynı zamanda bilateral lomber disk herniasyonu oluşma insidansi farklı zamanlarda oluşana göre daha azdır. Hepimiz cerrahi pratiğimizde opere ettiğimiz hastayı yıllar sonra aynı seviyeden fakat, karşı taraf disk herniasyonu nedeniyle reopere ettiğimiz olgular olmuştur. Bilateral alt lombersiyataljiye neden olan bu tür disk herniasyonlarında ne tür bir cerrahinin optimal olacağı literatürde henüz açıklığa kavuşmamış ve tartışmalar devam etmektedir.

Bunun nedenleri arasında karşı tarafın tam dekompresse edilememesi veya daha sonra nüksün olması şeklinde belirtilmiştir. İki taraflı yapılan açılımlarda da hastaların VAS de ğerlerini daha yüksek bulmuşlardır. Bu literatur bilgisine bakıldığında iki taraflı disk herniasyonlu veya santral disk herniasyonlu olgularda dural sakın her iki tarafına ve her iki sinir kökü altı na veya çevresine bakarak bunu tek taraflı açılımla dekompresse etmek, minimal invasive bir yaklaşım gibi gözükmektedir ve üstünlüğü aşikardır. Fakat bu cerrahiyi uygulamak için alt lomber disk hastalığı olmalıdır, çünkü L-4 altında dural sak içinde daha az sinir kökü bulunmaktadır. ki buda dekompresyon esnasında duralsak kompresyonu sonucu oluşacak hasarı önlemeye yöneliktir. Ayrıca lomber primer stenozda yapılmamalıdır. Çünkü dar kanal içinden total laminektomi yapmadan karşı tarafa geçmek nörolojik hasarla sonuçlanabilir. Bu teknik ayrıca iki taraflı açılımla kıyaslandığında, daha az kan kaybı, daha az operasyon süresi (ortalama 40 dakika dır),minimal asemptomatik instabilitesi olan olgularda da instabiliteyi açığa çıkarmaması, karşı taraf anatomik yapıların özellike kas dokusunun travmatize edilmemesi sonucu kreatin fosfokinaz enziminin yükselmemesi hastanede kısa kalış süresi, narkotik kullanımının hiç yada az olması gibi bir çok avantaji varmış gibi gözükmektedir. Bu çalışmayı yaparken bizi rahatlatan en önemli konu hastanın uyanık ve spinal anestezi ile değil, epidural anestezi ile opereedildiklerinden peroperatuvar kas fonksiyonları kontrol edilebilmektedir. Sinir kökü aşırı ekarte edildiğinde veya kompresse edildiğinde hasta bundan rahatsız olmakta ve cerrahı uyarmaktadır. Bu çalışmanın daha çok olgunun incelenmesi ve daha uzun süreli takipleri yapıldığında bu avantajlar kesinlik kazanacaktır.

OLGU SUNUMU

45 yaşında bayan hasta. Bel ağrısı nedeniyle 6 ay medikal tedavi almış, fakat son 2 ayda iki taraflı bacak ağrısı gelişmesi üzerine çekilen spinal lomber magnetik resonans görüntüleme (MRG) de santral ve bilateral L5 köklerini sıkıştıran L4-5 disk herniasyonu saptanması üzerine cerrahi amaçlı hasta interne edildi . Klasik disk posizyonunda epidural anastezi ile operasyon masasında ki posizyonu hazırlandı.

Klasik L-5 mini insizyonla sağ L-5 parsiyel hemilaminektomi ile sağ ve orta hat mikrodiskektomisi sağlandı. Sol taraf L-5 kök dekompresyonu için ise hasta 20 derece yatırılarak sublaminar epidural disseksiyonla sol L-5 kökü görülerek ve dural sakla birlikte mini pedilerle mediale çekilerek korundu.

İnce ve ağzı içe dönük mini disk punçi ile posterior longutidinal ligament geçilerek subligamentöz disk eksize edildi, ve katlar üsülüne uygun kapatıldı. Hastaya peroperatuvar 3 kez ayak motor kasfonksiyonları kontrol edildi. Hastanın geç dönem postoperatuvar lomber kontrastli MRGsi çekilerek spinal kanalın ve dural sakın dekompresse edildiği görüldü. VAS skalasi 2 ile taburcu edildi. 6 ay sonraki klinik konrtrollerinde VAS değeri 1 idi.

SONUÇ OLARAK İKİ YANLI bel fıtığı olan olgularda iki tarafı ayrı ayrı açmak yerine tek tarfalı açılımla hastalar opere edilebilir ve daha çabuk iyileşebilirler...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kontralateral Diskektomi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kontralateral Diskektomi' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:51
Top