2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Sıkma ve Gıcırdatma
MAKALE #11885 © Yazan Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA | Yayın Aralık 2013 | 3,623 Okuyucu
Çiğneme sistemi; çiğneme, yutkunma ve konuşma gibi fonksiyonları yürütmek için düzenlenmiş kompleks bir yapıdır. Genellikle uyku esnasında dişlerin bilinçsiz olarak birbirine sürtünmesi diş gıcırdatma ve dişlerin sürtünme dışında birbirine kenetlenmesi diş sıkma olarak tanımlanır. Diş temas sürelerinin ve binen yüklerin normal sınırların üzerine çıkması problemlere yol açar.

Diş sıkma-gıcırdatma sırasında dişlere binen yükler normalin 7 katına ulaşmaktadır.
Diş sıkma-gıcırdatma daha sıklıkla gece görülmekte olup gündüz de yapılabilmektedir. Gündüz oluşan tipi, yemek yeme ve yutkunma gibi fonksiyonlar sebebiyle çok daha kısa süreli ve genelde diş sıkma şeklindedir.

Diş sıkma-gıcırdatmanın ağız içinde meydana getirdiği problemler


1-Dişlerin aşınmasıyla oluşan estetik kaybı ve hassasiyet oluşumu. Günümüzde diş aşınmasına sebep olan birçok durumla karşı karşıyayız. Asitli içecekler ve reflü, blumia gibi psikolojik rahatsızlıklar ile dişlerin mide asitleriyle karşı karşıya kalmasıyla aşınmalar oluşmaktadır. Bu sebeple aşınmanın kaynağının tespiti tedavide önem arz eder.


2-Gelen aşırı yüklere bağlı olarak diş köklerinde desteğin azalması sonucu dişlerde sallanma.


3-Diş-dişeti birleşimi bölgesinde çürük görünümünde madde kayıpları.


Ağız dışında ise kas kaynaklı baş ağrılarının en büyük nedeninin diş sıkma-gıcırdatma olduğu artık bilinmektedir ve çene eklemi içerisinde meydana gelen sorunların oluşmasında büyük oranda rol oynamaktadır.


Neden diş sıkıyor ya da gıcırdatıyoruz?


Bu konuda net bir etken ortada olmasa da tüm dünyada yapılan araştırmalarda diş sıkma-gıcırdatmanın uyku bozuklukları ile ilişkisi olduğu kanıtlanmıştır. Günlük streslerin de bu duruma eklenmesiyle durumun ciddiyeti artabilmektedir.


Bir çok araştırmada diş sıkma-gıcırdatmanın kadınlarda daha çok görüldüğü belirtilmektedir.

Çocuklarda ise süt ve karma dişlenme döneminde dişlerin sürmesini tetiklemek amacıyla diş sıkma-gıcırdatma görülebilmektedir. Bu oran %20-30 civarındadır ve çıkan sesten dolayı ebeveynler bu konuda oldukça endişelenmektedir. Ancak bu durum çoğunlukla normaldir.

Diş sıkma-gıcırdatmanın tedavisi nasıldır?


Diş sıkma-gıcırdatmanın tedavisinde amaç durumu kontrol altına almaktır.

Çoğunlukla dişler üzerine uygulanan aparey tedavisi uygulanır. Bu aparey ortopedik olmalı ve sert bir materyalden yapılmalıdır. Aparey en az 3 ay süreyle geceleri kullanılır. Sonraki dönemde sabahları kalkınca hafif ağrı, yorgunluk hissedildikçe 10-14 gün arası kullanılarak diş sıkma-gıcırdatma kontrol altına alınmış olur.

Tedavi için egzersizler verilmektedir ve çok ağrılı durumlarda da ilaç tedavisi kullanılabilmektedir.

%85 oranında hastalar diş sıkma-gıcırdatmanın farkında değildir. Farkındalığın sağlanmasıyla gündüz hastalar kendilerini yakalayabilirler.

Diş sıkma- gıcırdatma tedavisinde botoks çok nadir kullanılması gereken bir tedavi yöntemidir. Etkisinin kısa süreli olması ve birçok yan etkisinin bulunması sebebiyle botoks uygulamasının iyi düşünülmesi gerekmektedir.


Özetle; sabahları uyandığınızda yüzünüzde ağrı ve yorgunluk hissi, dişlerinizde hassiyet, sallanma ve aşınmalar görüyorsanız muhakkak bir uzmana başvurmanızda fayda olacaktır.


Sağlıklı günler temennisiyle...

Dr. Dt. Selin Gülşah TOLUNAY KAYA


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Sıkma ve Gıcırdatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Selin G. TOLUNAY KAYA'nın Makaleleri
► Diş Sıkma-Diş Gıcırdatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Dr.Dt. Emre BAYRAMOĞLU
► Diş Sıkma ve Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Burcu PEŞKİRCİOĞLU
► Diş Sıkma Dr.Dt. Nihat TANFER
► Diş Gıcırdatma (Buruksizm) PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Diş Sıkma ve Gıcırdatma' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:19
Top