2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fiziksel Aktivite ile Fazlalıklarınızdan Kurtulun
MAKALE #11891 © Yazan Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK | Yayın Aralık 2013 | 3,290 Okuyucu
FİZİKSEL AKTİVİTE İLE FAZLALIKLARINIZDAN KURTULUN

Eski dönemlerde insanlar hayatlarını sürdürebilmek için yoğun olarak hareket etmeleri, enerji tüketmeleri gerekiyordu. Bu çağlardaki insanların şişmanlaması imkansızdı fakat tarım toplumuna geçiş ile birlikte artan refah düzeyiyle gıdalara ulaşmak daha kolay hale geldi. Teknolojinin gelişmesiyle de birçok sorunu beraberinde getirdi. Sorunların en başında da şişmanlık gelmektedir. Buna yaşamın bizi daha hareketsiz bir toplum olmaya itmesinin katkısı vardır. Çoğu kişi oturarak çalışmakta, zamanlarının büyük çoğunu saatlerce televizyon ve bilgisayar başında geçirmekte ve bu arada yiyecek bir şeyler atıştırmaktadır,. Buda , hareketsiz yaşam sonucu vücut yağ kitlesinde artışa ve şişmanlığa yol açmaktadır.

Hareketsiz yaşamın doğuracağı sonuçlar iyi bilinmektedir. İnsanlar daha aktif olduğunda, kalp hastalıklarından ölüm riski, kanser ve diyabet riskleri azalır, ağırlıklarını daha kolay yönetirler, fiziksel iş kapasiteleri artar ve kas ve kemik sağlıkları, aynı zamanda psikolojik iyi hal ve yaşam kaliteleri de gelişir. Fiziksel aktivite ile sadece beklenen yaşam süresinin uzaması değil, kalitesinin de artacağı araştırma sonuçlarıyla kanıtlanmıştır.

Birçok çalışma aktif ve zinde bir yaşam tarzının obezitenin önlenmesinde yararları olduğunu göstermektedir. Egzersiz vücut ağırlığında fazlalık veya obez olan bireylerde ağırlık kaybı sağlamakta ve enerji sınırlı diyetlerle birleştirildiğinde ağırlık kaybını artırmakta ve kas dokularını koruyarak ve yağ kaybını artırarak vücut kompozisyonunu geliştirmektedir. Bunun için ;
• İşyeri
• Ulaşım (yürüme, bisiklet kullanma, vb.)
• Ev içi işler
• Boş zaman aktiviteleri (spor ve rekreasyonel aktiviteler) ile yaşamımızı daha aktif hale getirmeliyiz.
NELER YAPABİLİRİZ ?
Yeterli ve dengeli besleniniz
Sık sık yiyiniz
Porsiyon ölçülerini küçültünüz
Öğün atlamayınız (özellikle kahvaltı öğünü güne zinde başlamak için gerekli)
Ara öğünler koyunuz fakat öğün aralarında fazla yemeyiniz
Yağlı ve şekerli besinlerin tüketimini azaltınız
Yeterli düzeyde sıvı alın
Fiziksel aktivitenizi arttırın
Ev ve işyerine giderken otobüsten birkaç durak önce ininiz ve geri kalan yolu yürüyünüz
Aracınızı park ediniz ve yürüyünüz
Asansör yerine merdiven kullanın
Ev işlerini yapmak için birini tutmak yerine kendiniz yapınız
Akşamlarınızı hareketsiz bir şekilde geçirmeyiniz
Tv ve bilgisayar başında geçirdiğiniz zamanı azaltınız
Arkadaşlarınızla beraber aktiviteler yapınız ve eğlenceli hale getiriniz
Okullardaki beden eğitimi derslerine verilen öneminin artırılması sağlayınız

Son olarak Yüce Önder Atatürk ‘ün spora ne kadar önem verdiğini belirten sözleriyle bitirmek istiyorum. Atatürk, dünyada beden eğitimini ülkesinde mecburi kılan ilk devlet adamıydı. Hiç kuşkusuz, onun "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözü de, oluşturduğu genç Türkiye devletinin geleceği için düşündüğü ana esaslardan biriydi.
Dyt. Duygu CEYHAN IRMAK

Bazı egzersizlerin 1 saat için ortalama enerji değerleri (70 kg ağırlığında bir kişi için):
Orta şiddetteki fiziksel aktivite Kalori değeri/ saat
Tırmanma 370
Bahçe işleri 330
Dans etme 330
Golf (yürüme ve aletleri taşıma) 330
Bisiklete binme (<10 mph) 290
Yürüme (3,5 mph) 280
Ağırlık kaldırma (düşük ağırlıklar) 220
Streçing 180

Ağır şiddetteki fiziksel aktiviteler Kalori değeri/ saat
Koşma /jogging (5mph) 590
Bisiklet (>10 mph) 590
Yüzme 510
Aerobik 480
Yürüme (4,5 mph) 460
Basketbol oynama 440
Ağırlık kaldırma (yüksek ağırlıklar) 440
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fiziksel Aktivite ile Fazlalıklarınızdan Kurtulun" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK'ın Makaleleri
► Fiziksel Aktivitenin Önemi Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fiziksel Aktivite ile Fazlalıklarınızdan Kurtulun' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Temmuz 2014
► Neden Keten Tohumu? Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:14
Top