2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı
MAKALE #11898 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Aralık 2013 | 9,233 Okuyucu
Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı

Guinea piglerin (Gine Domuzu)beslenme gereksinimleri diğer küçük memelilerden biraz farklıdır, guinea pigler mutlaka dışarıdan C vitamini almak zorundadırlar. Tıpkı insanlar gibi, onlar da gıdalarında C vitamini almak zorundadırlar çünkü vücut kendi vitaminini üretecek enzime sahip değildir. Bu nedenle guinea pig sahiplerinin mutlaka gıda katkı maddesi olarak vitamin C içeren yiyecekleri petlerine vermeleri ve diyete dışarıdan vitamin C eklemeleri hayati bir zorunluluktur.

Guinea pig pelet yemlerinde vitamin C arttırılmış olmasına rağmen, ışığa ve depolanmaya maruz kalan bu gıda içerisindeki C vitamini hızla yıkımlanmaktadır. Bu nedenle taze vitamin C içeren gıdaları alması çok önemlidir. Timothy otu ve diğer otlar, çimenler C vitamini açısından fakirdirler. Bu sebeple, yediği mamanın içeriğindeki C vitamini ihtiyacı karşılayabilmektedir. Bazı bitkilere ve meyvelere ihtiyaç duyulmaktadır. Aşağıda guinea piglerin yiyecekleri ve C vitamini içerikleri özetlenmiştir.
Mükemmel
Çok iyi
Orta
Zayıf*
· Kıvırcık Lahana
· Maydanoz
· Tatlı kırmızı ve sarı biberler
· Brokoli
· Guava
· Yeşil biberler
· Kivi
· Çilek
· Hardal bitkisinin yaprakları
· Karnıbahar
· Kırmızı lahana
· Bezelye
· Kavun
· Turunçgiller( portakal)
· Şalgam yaprakları
· Yer Lahanası
· Papaya
· Pancar yaprağı
· Kuşkonmaz
· Marul
· Havuç
* = Düşük Vitamin C ya da Vitamin C’ye oranla yüksek oksalat içerirler.
[IMG]file:///C:\DOCUME~1\AZRA~1.PET\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image003.jpg[/IMG]Taze Guinea Pig diyetlerinin yanında, timothy otu, taze sebze ve meyve de verebilirsiniz. Eğer rutin diyetlerinde yeterli miktarda c vitamini almıyorlarsa düzenli olarak C Vitamini takviyesi yapılmalıdır. Yurt dışında guinea pigler için özel olarak lezzetlendirilmiş oral vitamin katkıları bulunmaktadır. Türkiye’de ise bu konuda sorunlar yaşandığından mutlaka veteriner hekiminizle iletişime geçmeli ve size uygun vitamini öğrenmelisiniz.
Erişkin bir guinea pig günde 25 mg C Vitamini almalıdır. Bu miktar gebe guinea piglerde biraz daha fazla olmalıdır. Gebe bir guinea pig günde 30-40 mg C vitamini almak zorundadır. Sadece C vitamini içeren vitamin preparatlarını uygun dozda vermek çok daha yararlıdır çünkü vitamin kompleksleri kullanılırsa ilacın içeriğindeki diğer vitaminler yüksek doza ulaşabilir ve guinea pig için zararlı hale gelebilir. C Vitamini direkt yutturululabildiği gibi ezilerek gıdaya karıştırılarak yediği meyve ya da sebzelerin üzerine serpilerek de uygulanabilir. Solüsyon halindeki C vitaminlerinin ağızdan içirilmesi de mümkündür. Ne şekilde uygulanırsa uygulansın C vitamininin suya katılması tavsiye edilmez. Suya eklenen C vitamini hızla yıkımlanacağı için herhangi bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca suyun tadındaki değişim petinizin su içe oranını da azaltacak ve başka sistemik problemlere yol açacaktır. Bu şekilde suyuna damlatılarak kullanılan C vitamini damlaları, solüsyonları bu nedenle tavsiye edilmemektedirler..
Guinea Piglerde Scurvy ( Skorbit Hastalığı ) = C Vitamini Yetersizliği

Guinea pigler daha önce de belirttiğim gibi kendi C vitaminlerini üretecek yapıya sahip değillerdir tıpkı insanlarda olduğu gibi C vitaminini dışarıdan almak zorundadırlar. Eğer dışarıdan yeterli C vitaminini alamazlarsa C vitamini yetersizliği gelişir ve buna tıp dilinde “Scurvy “ denilir. C vitamini yetersizliği Skorbit ya da iskorbit olarak da tanımlanmıştır. .
Bu durumda vücudun collogen üretiminde ciddi aksaklıklar ve buna bağlı problemler ortaya çıkacaktır. Kollajenler vücutta özellikle kemiklerin, dokuların, eklemlerin ve bazı kan hücrelerinin yapısında önemli görevler almaktadırlar. C vitamini yetersizliğinde kollojen üretimi azalacağı için kanama problemleri, kemik ve doku formasyonlarında bozulmalar, dolayısıyla kemik ve eklem hasarları, kırıklar, topallıklar özellikle çene ekleminde olmak üzere bir çok eklemde ağrı görülecektir.
Guinea piglerde C vitamini yetersizliğinin belirtileri oldukça hızlı ortaya çıkar. C vitamininden yetersiz beslenen Guinea piglerde hastalık belirtileri bazen birkaç hafta içerisinde görülür.
Skorbit’in belirtileri şunlardır:
  • Güçsüzlük, halsizlik , enerjinin düşmesi
  • Depresyon
  • Dokunulduğunda şiddetli ağrı tepkisi
  • Eklemlerde görülen şişkinlik nedeniyle yürümede güçlük,topallama
  • Kaburga kemiklerinde deformasyon
  • Kemik gelişiminin yavaşlaması ve diş gelişiminde gerilik ve çene ekleminde ağrı
  • Burun akıntısı
  • Deri altı dokuda kanamalar, morarmalar.
  • Aşırı kanama bozukluğu nedeniyle gelişen küçük ve iyileşmeyen yaralar.
  • İç kanamalar da görülebilir. Özellikle kaslarda, kafada, beyin ve barsaklarda görülen kanamalar.
  • Diş etlerinde kanama ve eklem içlerinde kanama
  • Karışık, kabarık ve düzensiz tüy yapısı
  • İştahta azalma
  • Azalan iştaha bağlı kilo kaybı
  • İshal, sulu ve yumuşak dışkılama
  • Enfeksiyonlar
  • Eğer tedavi edilmezse, ani ölüm...

Eğer guinea pig’inizde C vitamini yetersizliğine bağlı bir durum tanımlandıysa ve bu sebepten dolayı hasta olmaya başladıysa derhal yetersizliği düzeltmek için C vitamini enjeksiyonu uygulanmalı ve iştah ciddi olarak azalmış ise zorla beslenme yapılmalıdır. Tüm hasta guinea pigler için hastalık döneminde yeterli gıda alamayacağı düşünülerek yetersizlik gelişmemesi için de mutlaka koruyucu olarak C Vitamini enjeksiyonu uygulanmalıdır…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Guinea Piglerde Coccidiosis Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Piglerde Beslenme ve Sindirim Sistemi Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Guinea Pigler ve Çocuklar Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerin Daima Susaması ve Günlük Su İhtiyacı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Guinea Piglerde C Vitamini İhtiyacı' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top