2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Hastalığı Nedir?
MAKALE #11909 © Yazan Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ | Yayın Aralık 2013 | 5,834 Okuyucu
Vajinismus Hastalığı Nedir?

Pek çok bayan kendisinde yaşadığı bu cinsel sorunun adına ilk kez internetten ulaşmakta “vajinismus hastalığı nedir, ne demek, neden bende böyle bir cinsel sorun ortaya çıktı acaba” diye umutsuzluklara kapılmaktadır. Çoğu çift bu sorunlarının yalnızca kendilerinde olduğunu zannetmektedirler.

Vajinismus hastalığı cinsel ilişki sırasında vajinanın istemsiz kasılması sonucunda cinsel birleşmenin tam olarak sağlanamamasıdır.

Bu bölümde vajinismus hastalığı tedavisi ile ilgili bilgiler ve evde kendi başınıza yapabileceğiniz vajinismus egzersizleri yer almaktadır.

Vajinismus hastalığı ne demektir?

Vajinismus hastalığı, kadınlarda vajinanın 1/3 alt kısmında yer alan pelvik taban kaslarının istemsiz (kontrolsüz) kasılması sonucu cinsel ilişkiye girememe sorunu olarak tanımlanmaktadır.

Normalde vajinal kaslar kişinin tamamen kontrolünde çalışmakta iken cinsel ilişki sırasında penis girmeden hemen önce güçlü bir şekilde kasılarak penisin içeriye girmesine engel olmaktadır.

Aslında vajinismus bir hastalık değil bir “semptom” yani bulgudur. Yani vajinismus bir hastalıktan çok, bir hastalığın kendisini ortaya koyma şeklidir.

Vajinismus hastalığının derecesine bağlı olarak istemsiz kas kasılmaları başta bel, kasık bölgesi, kalça, bacaklar olmak üzere tüm vücutta yaygın bir şekilde görülebilmektedir.

Vajinismus hastalığı neden oluşur?

Vajinismus hastalığı belirtisi olarak izlenen istemsiz kas kasılmalarının nedeni bilinçdışına yerleşmiş cinsellik ve cinsel birleşme ile ilgili yanlış, abartılı ve eksik bilgilerdir. Bunlara “bilişsel çarpıtma” adı verilmektedir.

Kişilerde cinsel kimlik çok erken yaşlardan itibaren gelişmektedir. Cinsel kimliğin en hızlı olarak oluştuğu dönem 3-5 yaş arasında yer alan “Oedipus dönemi (Ödipus dönemi)” veya “Ödipal dönem”dir. Bu dönemde gerek anne babadan gerekse çevreden alınan ve cinsel bilgi içeren mesajlar yani bilişsel çarpıtmalar sonucu yanlış öğrenmeler kişilerde ömür boyu kalıcı etkiler oluşturabilmektedir.

Erkeklerde bulunan erken boşalma, sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik ve kadınlarda izlenen vajinismus, cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk, anorgazmi (orgazm olamama) sorunları en sık olarak ödipal dönemde yaşanan olaylar ve direkt veya indirekt (dolaylı) yollardan alınan mesajlar ile çoğu zaman açıklanabilmektedir.

Vajinismus hastalığının tedavisi nasıldır?

Vajinismus hastalığının tedavisi ve diğer cinsel terapilerde dinamik, bilişsel ve davranışsal yaklaşımlar uygulanmaktadır. Bu tedavi yaklaşımına “holistik cinsel terapi” veya “bütüncül cinsel terapi” adı verilmektedir.

Bütüncül (holistik) cinsel tedavilerdeki amaç, çocukluk çağlarından itibaren süregelen yanlış bilgilerin ürettiği hataların düzeltilmesidir. Yanlış davranışların yerine doğru duygu ve davranışların geliştirilmesi cinsel sorunların çözümünde anahtar rol oynamaktadır.

Vajinismus bir çift sorunudur…

Vajinismus hastalığı her ne kadar kadından kaynaklanan bir sorun gibi görülse de bir çift problemi olduğu unutulmamalıdır. Her zaman için vajinismusun bir aile problemi olarak görülmesi; yani erkek ve kadının ortak bir sorunu olarak düşünülmesi son derece önemlidir. Bundan ötürü eşler kesinlikle birbirini suçlamamalı ve özellikle tedavi süresince birbirlerine karşı anlayışlı olmalıdırlar.

Vajinismus hastalığı yalnızca sizin bir probleminiz olmayıp dünyanın beş kıtasında ve ülkemizde yoğun olarak görülen yaygın bir cinsel işlev bozukluğudur.

Müessesemizdeki vajinismus tedavilerinde, tüm dünyada uygulanan modern ve bilimsel yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar arasında hipnoterapi, bilişsel ve davranışsal terapiler bulunmaktadır.

Vajinismus Belirtileri

Pek çok kadın veya çift, ancak kendi başlarına geldiği zaman vajinismus hastalığını ilk kez öğrendiklerini ifade etmektedirler.

Vajinismus belirtileri fazladır

Vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Pek çok kişi kendisindeki sorunları araştırırken vajinismus belirtileri ile kendi şikâyeti arasında benzerlikler kurar, hatta kendi tanısını kendisi koyar.

Acaba vajinismus muyum?

Müessesemize gelen hastalarımızdan bize sık olarak yöneltilen sorular arasında “acaba vajinismus olabilir miyim, vajinismus belirtileri nelerdir?” gibi sorular bulunmaktadır.
Vajinismus hastalığı, cinsel ilişki sırasında vajinanın üçte birlik aşağı kısmında yer alan pelvik kasların ilişki sırasında kontrol dışında kasılması sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya çok zor olarak gerçekleşmesi ile kendisini gösteren bir problemdir.

Bazen de korkular o kadar yoğundur ki kişi eşiyle sevişme sonrası bırakın deneyip kasılmayı, cinsel birleşmeyi denemeyi dahi düşünemez.

Vajinismus aslında yalnızca cinsel ilişki sırasında kendisini göstermez. Vajinismusun başka belirtileri de olabilir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismus belirtileri herkes için farklı olabilir. Ancak vajinismus belirtileri içerisinde genel olarak cinsel ilişkiye girememe sorunu veya ilişkide oldukça zorlanma vardır.
Vajinismus belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir:

Partneri ile cinsel ilişkiden korkma ve hiç birleşmeyi (penetrasyon) dahi deneyememe
Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi (disparoni)
İlişki sırasında bacakları açamama
Cinsel ilişkinin yarım olarak gerçekleşmesi (vajina içine penisin ancak bir kısmının girebilmesi)
Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe
Vajina içine parmak sokamama
Jinekolojik muayenelerden korkma ve çekinme, masaya çıkamama
Vajinal ultrasona girememe, smear testi yaptıramama
Vajina içine tedavi amaçlı da olsa fitil türü ilaçlar sokamama gibi şikâyetler vajinismus belirtileri arasındadır.

Vajinismus hastalık mıdır?


Vajinismus aslında bir hastalık değil bir “semptom” yani belirtidir. Ve içsel bir takım sıkıntıların dışsal yansıması olarak yorumlanmaktadır. Aslında vajinismus problemine sahip bayanların pek çoğunda başka korkular (fobiler) da olabilmektedir. Müessesemizde yaptığımız çalışmalara göre bunlar; kan aldırmak, muayene olmak, diş tedavisi almak, iğne, yükseklik, karanlık, yalnızlık, hastalık, ölüm, kedi, köpek vb. korkular (fobiler) olabilir. Halk arasında “canı tatlı” olarak tabir edilen kesime uyar.
Vajinismus problemine sahip bayanlar cinsel ilişki sırasında son derece ızdırap çekebilirler veya çoğu zaman da cinsel birleşme hiç mümkün olmayabilir. Yani, bir kişinin vajinismus tanısı alabilmesi için ilişki sırasında ağrı olması şartı yoktur. (DSM IV tanı kriterlerine göre)

Vajinismus problemine sahip bayanlar eşleri ile sevişmelerinden zevk alabilir, hatta kendi başına veya eşinin uyarıları ile orgazm olabilirler. Ancak zaman içinde ilişki denemeleri azalmakta, umutsuzluklar ve sıkıntılar artmaktadır. Denemelerin azalması ile birlikte kişilerin cinsel ilişkiden zevk alma azalmakta ve isteksizlik ortaya çıkabilmektedir.
Tedavi olmayan veya olamamış olan çiftler ya kendilerini bu şekilde kabul ederek evliliklerine aseksüel (ilişki olmaksızın) devam edebilmekte veya maalesef boşanmalara gidebilmektedirler.

Vajinismus problemine sahip bayanlarda ilk zamanlarda rahatlatıcı ve güzel sevişme sonrası eşleriyle birleşme anı geldiğinde kendilerinde “panik atak benzeri bir durum” ortaya çıkmaktadır. Bu durumda aniden heyecanlanıp vücutlarını bir korku ile kasarlar, kalp atışları hızlanır, nefes alış verişleri artar ve kendilerini geri çekerek bacaklarını kapatıp eşlerini iterek ilişkiye son verirler.

Çoğu kez kasılmalar vajinal kaslarla sınırlı değildir. Vajinismusun derecesi ile de bağlantılı olarak kas kasılmaları kalça, karın, bel, sırt, omuz, bacaklar ve hatta ayak parmaklarına kadar yaygın olabilir. Bu nedenle de ilişki denenen günlerden sonra vücudun genelinde veya bir kısmında kas ağrıları görülebilir.

Vajinismusta ortaya çıkan bu bulgular, vücudun ağrı duymaya (veya ağrı duyma korkusuna) karşı kendisini “savunma amacıyla verdiği refleks cevaplar” ile ilişkilidir. Yani beden bilinçdışından aldığı uyaranlar sonrasında kendisine tehdit olarak gördüğü bir olaydan kendisini korumaktadır. Çözüm de bilinçdışına yerleşmiş yanlış bilgi ve inanışların silinerek yerine doğru bilgilerin işlenmesi ile mümkün olacaktır.
Vajinismusun kesin tanısı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme sonucunda konur. Son derece kolay, ağrısız ve yalnızca birkaç dakika süren bu jinekolojik muayene masasına yatmak bile pek çok hasta için gereksiz şekilde korkutucu ve rahatsız edici olabilmektedir. Ancak bu jinekolojik değerlendirme ile vajinismusun doğru tanısı konulabilir ve derecelendirmesi yapılabilir. Bu da tedavinin şeklini etkileyecektir.

Batılı kaynaklarda nadir rastlandığı ileri sürülen vajinismus, ülkemizde cinsel işlev bozukluklarla başvuranlar arasında en sık olan problemdir ve % 43-73 arasında görülmektedir. Türk kültüründeki cinsel değerler, cinselliğin anlamı, cinsel ilişkinin tanımı, cinsel işlev bozukluğunun algılanması gibi bazı özelliklerin bu yüksek görülme sıklığında rol oynamış olabileceği belirtilmiştir.

Vajinismus problemine sahip bayanların zaman içerisinde eşlerinde de erken boşalma ve ereksiyon sorunları (sertleşme azlığı) ortaya çıkabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Hastalığı Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ESERDAĞ Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın Yazıları
► Vajinismus Nedir Op.Dr.Esra DEMİR YÜZER
► Vajinismus Nedir ? Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Göz Tansiyonu (Glokom) Hastalığı Nedir Prof.Op.Dr. Ümit BEDEN
► Hasimato (Hasimoto) Hastalığı Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Hastalığı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Tedavisi Nisan 2014
► Vajinismus Egzersizleri Nisan 2014
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top