2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sır (Secret) ve Beslenme Soruları : Diyetin İlk Adımı Psikolojidir
MAKALE #11911 © Yazan Dyt.Seyran Seçil KURAL | Yayın Aralık 2013 | 2,936 Okuyucu
---SIR VE BESLENME SORULARI 1---(DİYETİN İLK ADIMI PSİKOLOJİDİR)

Mesleğimin ilk yıllarında "Sır (Secret)" isimli bir kitap okumuştum. Kitaplarımı okuduktan sonra genellikle aklımda anlatılacak çok şey kalırken, bu kitapla ilgili tek cümle kalmıştı :"Sen evrene ne gönderirsen o da sana aynısını gönderir."

Evren, gönderdiğiniz "Ben yapamıyorum." cümlesini aynı şekilde alıyor ve "Siz yapamazsınız." diye bir geri bildirim sağlıyor. Bu bana çok mantıklı gelmişti ve hala daha öyle düşünüyorum. Çünkü bir konu hakkında başarı sağlamak için bireyin ilk başta kendisini motive etmesi gerektiğine inanıyorum.

"Sağlıklı Beslenme ve Diyet" konusunda da bu şekildedir. Bir çok hastam ya "Ben yapamam." ya da "Çok denedim, olmuyor. Başaramıyorum." cümlesiyle konuya giriyor. Hastalarıma mümkün olduğunca "Diyetin İlk Adımı Psikolojidir." diyerek söze başlıyorum.

Aslında çok birey farkında değil. Onlara verdiğimiz sağlıklı beslenme formülü onların gün içerisindeki beslenmesiyle örtüşmekte. Biz kişinin yaşı ve boyuna göre olması gereken kiloyu ve kaloriyi hesaplar, buna bağlı olarak yaşam tarzını da göz önüne alarak kan bulgularına göre, varsa içtiği ilaçlar ve kronik hastalıklarını da öğrenerek, bireye özgü beslenme düzenini ayarlarız. Bu düzen de günlük yenilmesi gereken miktarları ve saatleri uzunca anlatır, beslenme dışında alacağı sıvı miktarını ve yapacağı egzersizleri ayarlarız. Ilk adımı attıktan sonra rutin oalrak gerekli kontrollerini yaparız ki; bu kontroller bireylerin beslenmeye daha çok bağlı kalmalarını sağlar.

Neredeyse her hastadan aldığım sorular ve yapılan hatalara gelecek olursak, ilk sorumuzla başlayalım:

Ben hızlı kilo vermek istiyorum, bunun için ne yapabilirsiniz?

Daha bireye adını bile sormadan ki aceleciliğidir bu. Yıllar içerisinde yavaş yavaş aldığı kiloları neredeyse bir gecede vermek ister gibi. Bireyin kilo vermeyi amaç edinmiş olması gerekir çünkü çok büyük sabır gerektirmektedir. Hızlı kilo vermek kişinin sabırsızlığını bir anda ortaya koyar.

Diyet ilk haftalarında bireyi zorlar, ama sonradan hem vücüdunun, hem benliğinin hem de kilolarının bu diyeti kabul ettiğini görür. Eminim ki bir sonraki aşamalar bireyi o kadar yormayacaktır.

Daha dün 5 ayda 98 kilodan 74 kiloya düşen çok sevdiğim bir hastamın bana söylediği cümleyi aktarıyorum size: "Önceden çok çikolata tüketirdim. Neredeyse hergün 4-5 tane yerdim. Ama şimdi canım hiç istemiyor. Yersem bile birazcık yemem yetiyor bana." Bunu duyduğumda o kadar çok mutlu oldum ki, onu sağlıklı beslenme düzenine alıştırdığıma inandım. Şimdi bu sağlıklı beslenme düzenine alışmanın onu ne kadar mutlu ettiğini de gördüm.

Hızlı kilo verilen zaman içerisinde hastalarımdan duyduğum şikayetler: halsizlik, üşüme, uykusuzluk, baş ağrısı vs... Bunların yanı sıra hedeflenen kiloya inildiğinde en kısa sürede geri kilo alımı gözlemlenmektedir. Hatta eski kilonun da üstüne çıkılmaktadır. Yani; hızlı kilo başlangıçta mutluluk olduğu kadar, sonunda büyük hüsrandır.

Ama üzgünüm ki; ne bizim diyetlerimiz ani kilo verişi sağlar (vücut dengesini bozacağı için), ne de ilaç tavsiye ederiz. Siz bu kadar zor şeyleri düşünürken aslında biz size elinizin altında olan ve her gün tükettiğiniz besinlerden bir "Sağlıklı Beslenme Rehberi" hazırlarız. Sadece beslenme düzeniniz ve miktarlarınız konusunda küçük değişiklikler öneririz.

SORULAR VE CEVAPLARIMIN DEVAMI GELECEKTİR, BEKLEYİN...
UZM.DYT.SEYRAN SEÇİL SAKAT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sır (Secret) ve Beslenme Soruları : Diyetin İlk Adımı Psikolojidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seyran Seçil KURAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seyran Seçil KURAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seyran Seçil KURAL'ın Makaleleri
► Bazı Beslenme Soruları ve Cevapları... Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sır (Secret) ve Beslenme Soruları : Diyetin İlk Adımı Psikolojidir' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Stili Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:32
Top