2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çarpık Bilim
MAKALE #1194 © Yazan Psk.Üstün ÖNGEL | Yayın Haziran 2008 | 7,565 Okuyucu
Aşağıda önce benimle yapılmış kısa bir röportajı bulacaksınız. Antidepresanların nasıl intihar eğilimini arttırıyor olduğuyla ilgili bir röportaj bu.

Ardından da, çocuklara verilen psikiyatrik ilaçları savunan bir grup adamının ilaç firmalarından nasıl rüşvet aldıklarıyla ilgili bir haber üzerine yorumumu okuyacaksınız.

Üstün Öngel

-----

14 Haziran 2008

‘Anti-depresanlar intihar eğilimini arttırıyor’

Irak'taki Amerikan askerlerine daha rahat öldürmeleri, tetiği daha rahat çekmeleri için antidepresan verildiği ortaya çıktı. İşte doktorlarımızın özellikle hanımlara ve gençlere tavsiye ettiği antidepresanlarla ilgili korkutucu gerçekler. Psikolog Üstün Öngel iyibilgi’nin sorularını yanıtladı.




Toplumda artan sinir, sıkıntı, stres, karamsarlık şikayetlerine karşı konulan depresyon teşhisi ve beraberinde uzmanların şeker gibi yazdıkları antidepresan ilaçlar... Doktor yazdı diye prospektüsünü okumaya gerek duymadan içilen bu ilaçlar, iyileştirmek yerine daha da hasta ediyor!

Tempo dergisinin 12 Haziran 2008 sayısında yayınlanan “Al anti-depresanı, çek tetiği” haberine göre: Pentagon, Afganistan ve Irak savaşına katılan ve üst üste iki savaşın stresiyle psikolojik sorunlar yaşayan askerlerin anti-depresan kullanmalarına izin verdi. Irak'taki askerler, en fazla beş-altı saat uyuyabiliyorlar ve yüzde 12'si anti-depresan hap ile uyku ilacı alıyor.

Afganistan'daki askerlerin ise yüzde 17'si... Geçen yıl sadece Afganistan ve Irak'ta 36 asker, psikolojik nedenlerle intihar etmişti. Bu sorunlar, onlar evlerine döndikten sonra da görülüyor; birçoğunun evliliği bu nedenle bozulurken, bir kısmı da sinir krizleri geçiriyor.

Psikolojik Yardım Derneği kurucusu, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Sosyal Psikolog Üstün Öngel iyibilgi’nin sorularını yanıtladı.

Irak'taki Amerikan askerlerine anti-depresan ilaçlar serbest bırakılmış, Anti-depresan ilaçlar insanlarda şiddeti tetikler mi?

Antidepresanların yıkıcı yönelimleri arttırdığı kaç yıldır biliniyor. İntihar eğilimini azaltıyor diye verilen antidepresanlar bilakis bu eğilimi arttırıyor. İlaçlara onay veren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yakın zamana kadar gizli tutulan veri tabanlarına artık "Bilgi Edinme Hakkı Yasası" uyarınca ulaşılabiliyor ve bu açığa çıkan veriler daha vahim bir sonuç gösteriyor bize: Bu ilaçlar zaten en başta onay alma kriterlerine uymuyorlar. Bu ilaçların onay alabilmesi için plasebo (boş tablet) karşısında üstün olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Oysa hiçbiri bu kriteri tutturamıyor.

Özellikle yetişme çağındaki gençler anti-depresan ilaçları kullandıkları zaman, ileri ki yaşlarında ne gibi yan etkileri ile karşılaşabilirler?

İleri yaşı beklemeye gerek yok. İntihar eğilimi en çok bu yaşlarda artıyor ilaç yüzünden. İngiltere bu ilaçları 18 yaşın altında vermiyor artık. Bizde üç yaşında çocuklara veriliyor. Muz cumhuriyetiyiz ya!

Anti-depresan ilaçları kullananların dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Bunlar kullanılabilir ilaçlar değil. Hatta ilaç bile değil bunlar. Bilhassa çocuklara vermesin kimse.

Depresyon yaşayanlara, ilaç kullanmaya başlamadan önce, doğal yolla tedavi yöntemi olarak neler önerebilirsiniz?

Sanki depresyon bir hastalıkmış gibi soruyorsunuz. Ne demek "ilaç kullanmaya başlamadan önce"? Depresyon dediğiniz, yaşamın belli döneminde birtakım zorluklar karşısında yaşanan isteksizlik, karamsarlık. Hepsi bu. Hiçbir destek almasanız da geçer. Ama destek alacaksanız bu doğru dürüst bir psikolojik yardım olmalı. Günümüzde şizofreni dedikleri şeyin bile saf psiko-sosyal destek ile geçtiğini biliyoruz, depresyon dedikleri şey mi geçmeyecek!


-----


Çocukları Zehirlemek için İlaç Firmalarından Rüşvet alan “araştırmacılar”!

13 Haziran’da iyibilgi.com’da çok önemli bir haber yayımlandı, benim için çok çok önemli (en altta haberi okuyabilirsiniz).

Tam altı yıl önce “Ritalin Kokain Bağımlılığı Yaratıyor” başlıklı bir araştırma makalesi yazmıştım (bu adrese tıklayarak okuyabilirsiniz:http://www.ustunongel.com/index.php?ll=detay&src=34 ).
“Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği” (HADE) için kullanılan ilaçların nasıl bağımlılık yaptığını incelediğim bir yazıydı bu. O yazıda, özellikle bir bilim sahtekarlığına da değinmiştim. Tam künyesi “Biederman, J., Wilens, T., Mick, E., Spencer, T., & Faraone, S. (1999). Pharmacotherapy of attention deficit/hyperactivity disorder reduces risk for substance use disorder in mid-adolescence. Pediatrics, 104, e20” olan bir sözde bilimsel çalışmadan söz etmiştim.

Biederman liderliğindeki bu ekip, HADE’de kullanılan bu ilaçların bağımlılık yapmadığını, bilakis ilaç kullanmayanların uyuşturucu bağımlılığı risklerinin arttığını iddia ediyordu. Çok küçük bir örneklemle yaptıkları bu araştırma, herhangi bir bilimsel kritere göre değerlendirseniz skandal boyutunda rezil bir araştırmaydı. Ama psikiyatri camiası bu araştırmayı yere göre sığdıramamıştı.

İlaçların bağımlılık yarattığını 20 yılllık titiz çalışmasıyla gösteren ve tam künyesi “Lambert, N. M. & Hartsough, C. S. (1998). Prospective study of tobacco smoking and substance dependencies among samples of ADHD and non-ADHD subjects. Journal of Learning Disabilities, 31, 533-544” olan araştırma ise yine psikiyatri camiası tarafından yok sayıldı yıllarca.

Altı yıl önce yazdığım makalede, Biederman ve ekibinin sahtekarlığına değindim, ilaç firmaları ile ilişkileri olabileceğini de ima ettim (zira, bu çok yaygın yaşanan bir durum), ama o zamanlar ispatı yoktu. Hoş gerçi şimdi de ispatı yok henüz. Ama benim yukarıda künyesini de verdiğim makalede isimleri olan üç isim, yani Biederman, Wilens, ve Spencer, toplamda 4,2 milyon dolar rüşvet almakla suçlanıyorlar (her biri 1,6 milyon dolar). Suçlamayı da Senator Charles E. Grassley yapıyor. Meclis soruşturması bekliyor şimdi bu “saygın” araştırmacıları!

İyibilgi.com’da yer alan kısa haber 8 Haziran 2008’de New York Times’da yayımlanan uzun ve kapsamlı haberin özeti aslında. İngilizcesi olanlar aşağıdaki adresten orijinalini okuyabilir:
http://www.nytimes.com/2008/06/08/us/08conflict.html?_r=2&sq=gardiner%20harris&st=nyt&adxnnl=1&oref=slogin& scp=2&adxnnlx=1213617858-2vfBMQS2UhPDHYCUIJIw4g

13 Haziran 2008
http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=72392

Rüşvetle çocuk sağlığını 'satan' doktorlar!

Çocuk psikolojisi alanında sayılı bilimadamlarından olan ve yaptıkları araştırmalarda çocuklar için psikiyatri ilaçlarının kullanılmasını tavsiye eden üç doktorun, ilaç şirketlerinden 4.2 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edildi.

Dünyanın en prestijli tıp okulu Harvard Tıp Fakültesi rüşvet skandalıyla sarsılıyor.
Çocuk psikolojisi alanında sayılı bilimadamlarından olan ve yaptıkları araştırmalarda çocuklar için psikiyatri ilaçlarının kullanılmasını tavsiye eden üç doktorun, ilaç şirketlerinden 4.2 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edildi. Rüşvet aldığı iddia edilen doktorlar arasında hiperaktivite alanının en önde gelen isimlerinden olan ve iki yıl önce Türkiye’de konferans veren Dr. Joseph Biederman da bulunuyor. Üç doktor da bu ödemelerin neden yapıldığı konusuna açıklık getiremedi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çarpık Bilim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Üstün ÖNGEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Üstün ÖNGEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Üstün ÖNGEL'in Yazıları
► Psikoloji ve Bilim Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çarpık Bilim' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:33
Top