2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vazgeçilmez Besinlerimiz 2: Şeker Yerine Tarçın
MAKALE #11943 © Yazan Dyt.Seyran Seçil KURAL | Yayın Aralık 2013 | 6,426 Okuyucu
--VAZGEÇİLMEZ BESİNLERİMİZ 2--
--ŞEKER YERİNE TARÇIN--

Tarçın'ın anavatanı Güney ve Güneydoğu Asyadır. Yaprak dökmeyen kokulu bir ağaç cinsidir. M.Ö. Çinliler tarafından kullanılan en eski, Avrupa'da 16. yy dan 18.yy'a kadar en değerli baharatlardan biri olmuştur. Ağacın kurutulmuş kabukları asıl kullanılan yerleridir. Tarçının kokusu kuvvetli, keskin, tadı tatlımsı ve yakıcıdır.

Tarçın Hindistan'da antik tedavi şekillerinde (Ayurveda) kullanılmıştır. Kan dolaşımını düzenlediği ve ilaçların vücutta daha etkin hale gelip kolayca yayılabilmesini sağladığı tespit edilmiştir. Isıtıcı ve enerji verici özelliğinden dolayı zayıf, sinirli ve çok üşüyen insanları tedavi etmede kullanılmıştır. Şişman kişiler üzerinde de belirli dozlarda olmak koşuluyla tokluk hissi yaratması için verilmiştir.

Besinsel değerine bakılacak olursa; potasyum, kalsiyum, demir ve lif açısında zengindir fakat, kullanımı az olacağından besin öğelerinden yararlanımı az olacaktır.

1 yemek kaşığı tarçın = 41 kcal
1 tatlı kaşığı tarçın = 16 kcal
1 çay kaşığı tarçın = 5 kcal'dir.

Içeriğinde bulunan "sinnamaldehit"in kan şekerini ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda, özellikle diyabet (şeker) hastalarında kan şeker düzeyini dengelediği bulunmuştur. Kalp-damar hastaları için de kan kolesterol ve trigliserit düzeyinde düşüş sağlaması, iyi kolesterolü (HDL) yükseltmesi ve kötü kolesterolü (LDL) de düşürmesi başka bir faydası olarak görülmektedir. Bir anlamda; hiperkolesterolemiden oluşabilecek kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de azaltmaktadır.Günlük aşırıya kaçmadan belirli miktarlarda alınması ise, kilo kontrolünü sağlamada yardımcıdır.

Özellikle kalsiyum ve lif sayesinde vücutta meydana gelen ödemi azaltmakta, biriken fazla tuzun atılımıyla birlikte hipertansiyon riskini düşürmekte ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi olmaktadır.

Sindirim sistemine yardımcıdır: mide rahatsızlıklarını ve karın ağrılarını giderir. Barsak kurtlarının boşaltılmasına, iltihapların iyileşmesine ve gaz sıkıntılarına yardımcı olur.

Ağıza alınarak çiğnenmesi ağız ve diş kokularına iyi gelir. Özellikle kış aylarında sık görülen grip ve nezle gibi hastalıklara iyi geldiği gibi öksürüğede faydası olur.

Anti-viral özelliği 1918 yıllarında meydana gelen bir grip salgınında tarçın fabrikasında çalışan işçilerin grip olmadıkları tespit edilmiştir.

2003'te yapılan bir araştırmada tarçının zararlı bakterilerin ve tümörlerin oluşumunu engellediği saptanmıştır. Iki tür sebzenin birinin içerisine tarçın yağı katılmış, diğerine katılmamıştır. Tarçın yağı katılan sebzenin çürüme ve bozulma zamanı daha uzun olmuş yani dayanıklılığı tespit edilmiştir. Koruyuculuğunun yanında tat ve koku olarak güzel bir hal aldığı saptanmıştır.

2004 yılında yapılan bir araştırmada da; tarçın kokusunun beyin fonksiyonlarını, hafızayı, dikkat durumlarını ve konsantrasyonu arttığı gözlemlenmiştir.

KULLANIMI: Yemeklerde ve tatlıarda özellikle lezzet ve koku amaçlı kullanılmakta olup, sütün zararlı bakterilerini yok ettiği için daha çok sütlü tatlılarda kullanılmaktadır. Bal ve limon ile karıştırılması boğaz yanmasına iyi gelmektedir. Tatlı krizlerini yenemeyen ya da şeker kullanımını azaltamayan bir bireyin çayına veya suyuna tarçın koyması tatlandırıcı etki yapmaktadır. ½ litre suyun içerisine konulan 1 çay kaşığı kadar tarçın hem su içemeyenler için bir yardımcı görevi görür, hem de kilo kontrolüne faydası olur.

Fazla alınması alerjik etki yaratabileceği gibi yine "Herşeyin fazlası zarardır." ilkesini unutmamalısınız.

Her zaman bir Beslenme Uzmanı olarak denemediğim ya da yapmadığım bir şeyi yakınlarıma ve bana güvenenlere tavsiye etmediğim gibi kendimle ilgili bir anımı anlatmak istiyorum. Uzun yıllar boyunca çay için kulladığım şeker tüketimim çok fazlaydı. Günde en fazla olarak tükettiğim 3 bardaktı ama yine de şekerin varlığının yarattığı etkiyi saptadım. Bir an önce şekerden kurtulmam gerektiğine inandım ve yaklaşık 2 ay önce bir anda kestim. Çayı bu şekilde tüketemediğimi farkettiğimde bir çözüm yolu aramaya başladım. Misafirliğe gittiğim kuzenimin çay tabağımın yanına koyduğu çubuk tarçınla keşfettim o çözümü. Dilediğim kadar içebildim ve kokusu da beni mest etti.

Özellikle su içemeyen danışanlarıma da tavsiyem; suyunuzu tatlandırmak için 1 çay bardağı tarçın yeterlidir. Kalorisi az, faydası fazla bir besin olarak tarçını denemeden karar vermeyin..

SAĞLIKLI BESLENMELER
UZM. DYT. SEYRAN SEÇİL SAKAT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vazgeçilmez Besinlerimiz 2: Şeker Yerine Tarçın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seyran Seçil KURAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seyran Seçil KURAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seyran Seçil KURAL'ın Makaleleri
► Tarçın ve Diyabet Dyt.Merve KAYALI
► Vazgeçilmez Zevklerimiz: Menengiç Kahvesi Dyt.Seyran Seçil KURAL
► Şeker Hastalığı Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Şeker Hakkında Bilinmeyenler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Şeker Hastalığının Avantajı Dyt.H.Kübra BAL
► Şeker Hastalığında Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Arzu AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vazgeçilmez Besinlerimiz 2: Şeker Yerine Tarçın' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Stili Ağustos 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:07
Top