2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Psikoterapi Yaklaşımı Olarak Emdr Terapisi
MAKALE #11952 © Yazan Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL Şu anda TavsiyeEdiyorum.com\'da!Şu anda Sitemizde! | Yayın Aralık 2013 | 5,924 Okuyucu
BİR PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMI OLARAK EMDR TERAPİSİ

EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme), 1987 yılında Amerikalı psikolog Francine Shapiro tarafından bulunmuştur. Shapiro, bir kır gezisinde sıkıntıya yol açan bir sorunu düşünmektedir. Bir süre sonra fark eder ki, sıkıntısı belirgin derecede azalmıştır. Bunun nasıl olduğunu düşündüğünde, bakışlarını tekrarlayıcı şekilde sağa sola hareket ettirmiş olduğunu hatırlar. Shapiro, bu keşfinin etkinliğini araştırmak adına Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) olan Vietnam gazileriyle ilk çalışmalarını yapmıştır. Bu araştırmalar sonucunda göz hareketleriyle duyarsızlaştırmanın, travmatik yaşantıların olumsuz etkilerini anlamlı derecede azalttığını görmüştür.

Anı Bileşenleri:
- duygular
- düşünceler
- beden duyumları
- inançlar
- duygusal girdiler
EMDR’nin temel çalışma prensibi olan adaptif bilgi işleme modeli, yukarıdaki 5 ani bileşenleri (anı ağları) ile oluşmuştur. Bunun yanında EMDR, çeşitli psikoterapi yaklaşımlarını bünyesinde barındıran bir tekniktir. Bu teknikler, psikodinamik, bilişsel-davranışçı, beden odaklı, ve deneyimsel yaklaşımlardır.

Adaptif Bilgi İşleme Modeli:
Klinik şikayetler, uyumlu (adaptif) depolanmayan, yetersiz bir şekilde işlenmiş bilgiden kaynaklanır. EMDR yaklaşımına göre, şimdiki problemler yeterli bir şeklide işlenmemiş ve sinir sisteminde adaptif olmayan bir şekilde depolanmış geçmiş yaşam tecrübeleri tarafından şekillendiğini varsayar. Olumsuz deneyimleri işlemek ve olumlu, adaptif deneyimleri birleştirmek EMDR terapisinin tamamlayıcı bir parçasıdır. Travmatik olsun ya da olmasın, birey üzerinde uzun süreli etkisi olan rahatsız edici ya da olumsuz her türlü yaşantı şimdiki işlevselliğin bozulmasına sebep olur.

Olumsuz Yaşam Deneyimlerinin Neden Olduğu Klinik Tablolar:
* İlişkilerle ilgili konular ( terk edilme korkusu, sevgi arayışı, eş çatışmaları, ebeveynlik sorunları gibi)
* psikosomatik sorunlar (migren, mide ağrıları, kas ağrıları, fizyolojik kökenli olmayan diğer rahatsızlıklar)
* özsaygı ile ilgili sorunlar (kendine güvenmeme, yetersiz ve değersiz hissetme gibi)
* travmatik olayların ardından yaşanan sıkıntılar (taciz, tecavüz, deprem gibi)
* kaygı bozuklukları (panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu gibi)
* duygu durum bozuklukları (majör/minor depresyon gibi)
* bağımlılıklar (alkol ve madde)
* performans kaygısı
* disosiyasyon, disosiyatif bozukluklar
* kompleks travma
* komplike ve akut yas
* stres ve öfke kontrolü
* kişilik bozuklukları
* çeşitli klinik şikayetler (uykusuzluk, beden dismorfik bozukluğu, cinsel işlevsizlik vs.)

Sıkça sorulan sorular:

1) EMDR’nin hipnozla farkı ya da benzerliği nedir?
Kişi EMDR sürecinde hipnozdaki gibi kontrolü terapiste vermez, aksine danışan şimdi ve buradadır. Terapist, danışanı şimdi de ve burada tutmakla terapiyi devam ettirir. Danışanın istemediği hiçbirşeye zorlamaz.

2) neden acı veren bir anı yeniden yaşantılanmalıdır?
Terapide kişi bu acı verici olayla yüzleştirilir ve kişinin anı ağlarındaki adaptif olmayan işlemleme süreci, sağlıklı bir şekle dönüştürülmüş olacaktır ve bir daha kişiye aynı sıkıntıyı hissettirmeyecektir.

3) EMDR terapi sürecinde neler oluyor?
Bu süreç herkes için farklıdır çünkü kişinini içsel süreçlerine göre şekillenir. Geçmişteki travmatik anılar tek bir seansta ortaya çıkabilir ve iyileşebilir. Çoğu zaman acı veren bir anı birlikte beden duyumları ve hoş olmayan duyguları beraberinde getirir. Bu normaldir ve çoğu zaman emdr durdurulmadığı sürece birkaç dakika içinde geçer. Tabi ki danışan istediği zaman ara verebilir. Acı veren anılar, zamanla gücünü yitirir ve zayıflar.

4) EMDR terapisi kaç seans sürer?
Seans sayısı, kişinin genel psikopatolojisine, problemlerinin çeşitliliği ve yoğunluğuna, ve travma geçmişine göre değişkenlik gösterir. Örneğin disosiyatif boukluklara sahip bir bireyin terapi süreci diğerlerine göre uzun sürecektir. Ya da birçok travma yaşamış bir bireyin iyileşme süreci tek travma yaşamış bir bireye göre zaman gerektirecektir.

5) EMDR kimlere uygulanmaz?
-Hamileliğin ilk 3 ve son 2 ayında olan kadınlar
-Epilepsi hastaları
-Zihinsel geriliği olan kişiler
-Kalp krizi geçiren bireyler
Yazan
Şu anda TavsiyeEdiyorum.com\'da!Şu anda Sitemizde!
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bir Psikoterapi Yaklaşımı Olarak Emdr Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ÜNAL ŞENGÜL Fotoğraf
Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
Psikoterapist - Somatik Deneyimleme 2. Düzey - Emdr Terapisti- Çift Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi179 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Şu anda TavsiyeEdiyorum.com'da! Şu anda Sitemizde!
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra ÜNAL ŞENGÜL'ün Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bir Psikoterapi Yaklaşımı Olarak Emdr Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Stresle Başa Çıkma Ağustos 2015
► Motivasyon Üzerine Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:47
Top