2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Frenulum-Kas Bağlantısının Tedavisi
MAKALE #11995 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ocak 2014 | 22,777 Okuyucu
Dudak, dil ve yanak dokusunun dişeti dokusuyla birleşiminde doku katlantıları şeklinde yer alan mukoza dokusuna frenulum denir. Frenulum (dil, dudak, yanak bağı) her sağlıklı bireyde vardır. Tutunma düzeyine göre sınıflandırılırlar.
1. Mukozal: Dişetiyle dil, dudak, yanak dokusunun birleşim sınırında biten bağlantı.
2. Gingival: Dişeti sınırının iç kısmında oluşan bağlantı.
3. Papiller: Dişlerin arasındaki dişetine gelen bağlantı.
4. Papilla Pentrsayonu: Dişlerin arasından geçip damak dokusuna kadar uzanan bağlantı.
Kas bağlantısının normal boyutlarda olduğu durumda diş görüntüsünde ya da dişeti sağlığında herhangi bir sorun olmaz iken kas bağlantısının büyük ve dişeti sınırına geldiği durumlarda diş ve dişeti hastalıklarına neden olan problemler beraberinde gelir.
Diş ve dişeti hastalıkları her zaman bireyin kötü ağız bakımından ve yeme alışkanlıklarından oluşmaz. Bazen de bu problemlerin altındaki neden kişinin fizyolojik yapısıdır. Frenulum dediğimiz kas bağlantıları da bu konuda oldukça büyük önem taşır.
DİŞ VE DİŞETİ HASTALIKLARININ BİR SEBEBİ DE FRENULUM BAĞLANTILARINDAKİ ANOMALİLERDİR.
Diş ve dişeti hastalıkları her zaman bireyin kötü ağız bakımından kaynaklanmaz ya da sadece etken beslenme alışkanlığı değildir. Kişi bu konuda son derece dikkatli olmasına rağmen dişeti çekilmesi, aralıklı dişler ve çürük oluşumunun bazen nedeni dil, yanak, dudak kaslarının anormal bağlarıdır.(Frenulum)
Frenulum (Dil, dudak, yanak bağı) her bireyde vardır. Fakat bu bağların dişetiyle birleşme yapısına göre sınıflandırılması, hangi düzeydeki bağın hangi düzeyde probleme neden olduğunu daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.
1)Normal Bağlantı (MUKOZAL).
2)GİNGİVAL Dişeti sınırının üzerine gelen kas bağlantısı.
3)Dişlerin aralarında yer alan dişeti papiliyle olan bağlantı.
4)Dişlerin arasında damak dokusuna kadar uzanan bağlantı.
1) Birinci derecedeki mukozal bağlantı yani herhangi bir dişeti kenarına ulaşmayan bağlantıda yemek artıkları kolay kolay kaçmaz, kayarak hareket eder.
2)Gingival dişeti sınırına gelen kas bağlantısı ‘’Çekme Sendromu’’na neden olur. Eğer kas bağlantısı uzun ise etkilediği diş 1-2'dir. Üst ön dişlerin tam ortasında kalın ve büyük ise ön dişlerin arasının ayrık kalmasına bile neden olabilir.3. ve 4. Dereceden olan kas bağlantılarında diş ayrıklığı kaçınılmazdır.
Bu nedenle kas bağlantısı elle çekilerek dişetinde herhangi bir beyaz (staz) görüntü oluşturup oluşturmadığına bakılmalıdır.



KAS BAĞLANTILARINA HANGİ DURUMDA MÜDEHALE EDİLMELİDİR?

1)İkinci, üçüncü, dördüncü derecedeki bağlantıların üst ön keser dişler arasında açıklığa neden olduğu durumlarda.
2)Dudak ve yanak hareketlerin etkisiyle dişetiyle bağlantısı olan frenulumların dişetini çekerek o bölgede gıda artıklarının takılmasına neden olduğu durumlarda.
3)Dişeti çekilmesi ve dişeti cebi dediğimiz oluşumların artmasını sağlayan konumdaki frenulumları.
4)Ortodontik tedaviyi kolaylaştırmak amaçlı .(Aralıklı dişlerin oluşumunun nedeni frenulum olması dolayısıyla)
5)İmplant takılan bölgede şayet dişeti dokusuyla bağlantılı bir frenulum var ise implant tedavisi sonrasında da tıpkı gerçek dişlerde sorun oluşturan frenulum implantların çevresinde de aynı sorunu oluşturacağından mutlaka müdahale edilmelidir.
FRENULUM AĞIZIN HANGİ BÖLGESİNDE SIKLIKLA GÖRÜLÜRLER
Frenulum problemleri daha çok ön santral dişlerin ortasında alt santral dişlerin arasında azı dişlerininin arasında nadirende alt çenede dille ön dişlerin arka kısmında yer alırlar.
ALT ÇENEDE DİLLE DİŞLERİN ARSINDA YER ALDIĞINDA NE GİBİ PROBLEMLERE NEDEN OLUR?
Özellikle konuşma esnasında S,R,P gibi seslerin çıkarılmasına engel olur. Aslında çocukluk döneminde özellikle okul çağında ilkokula başlandığında belirli seslerin çıkarılmadığı öğretmen tarafından fark edilip ilk müdahale yapılır ise kalıcı konuşma bozukluğu olmaz. Ama bu durumun ihmal edildiği bireylerde dil gelişimini tamamlayamayıp, küçük kalıp, kalıcı konuşma bozuklukları olabilir.
BU NEDENLE İLK OKUMAYA BAŞLAYAN ÇOCUKTA BELİRLİ SESLERİ OKURKEN SÖYLEYEMİYORSA MUTLAKA DİL BAĞLARI KONTROL EDİLMELİDİR!
FRENULUM=(Kas Bağlantılarının Tedavisi)
Başlangıçta sınıflandırıldığı gibi şayet kas bağlantıları hareketi engelliyor ise mutlaka etkisini azaltmak için alınmalıdır. Günümüz diş hekimliği teknolojisindeki gelişmelerle özellikle üst ön iki dişin arasında yer alan geniş kas bağlantısı lazer yoksa bistüri yardımıyla kesilerek rahatlatılır.
Kesme işleminde (a) Lazer kullanılır. Genellikle DİYOT LAZER kullanılır. Kanama olmasın ve yara iyileşmesinde dikiş ile uğraşmak istemeyen hastaların ve doktorun tercihidir. Frenulum bölgesinde yapılacak küçük anestezi ile diyot lazerle birkaç saniye içerisinde frenulum olması gereken konuma getirilir. Diyot lazerin yara iyileşmesini hızlandıran ucuyla da bir çeşit bandaj yapılır.
6)Bistüri yardımıyla yapılan kesi; Genellikle frenulumun dokuda oturduğu bölgede üçgen tarzında yapılan rahatlama işlemidir. Dikiş atılması gerekir. Bir hafta sonra dikiş alınır.


KAYNAK;
• TOKER H. , ÖZDEMİR H. İnternational journal of dental hypene
• Fedi P.F. Ana hatlarıyla periodontoloji
• Baylas H. Mukogingival sorunlar ve cerrahisi des notları (2008)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Frenulum-Kas Bağlantısının Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Frenulum-Kas Bağlantısının Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:46
Top