2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ben Değil Eşim Değişsin
MAKALE #12037 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Ocak 2014 | 3,504 Okuyucu
Ben Değil Eşim Değişsin
Birlikteliklerinde her hangi bir sorun yaşayan çiftlerin evlilik danışmanlığına başvurduklarında en sık düştükleri ikilem “Evlilik sorunlarımızı halletmek istiyoruz, ama ben değişmeden eşim değişsin, ilişkim değişsin istiyorum” şeklinde oluyor. Danışmanlığa başvuran her çift, en başta bu düşünce ve inanca göre hareket ediyor. Her zaman karşı tarafın değişmesi ile sorunların halledileceğine inanıyorlar. Peki; “Kim değişecek?”, “Bir evlilik ve birliktelikteki değişim nasıl olacak?”, “ Kişi mi değişmeli yoksa evlilik mi?”
Maslow (1960), insanın kendini en üst düzeyde gerçekleştirme potansiyelini araştırırken, birçok kişinin kendini gerçekleştirme ve değiştirmesinin anlaşılamaz olduğunu söylemektedir. Bir kişi, eğer değişimi ve kendini gerçekleştirmeyi düşünüyorsa, ister istemez bir kararsızlık içinde bulur kendini. Değişimin doğasında maalesef bu vardır. Kimimiz değişime yatkın oluruz, kimimiz olmayız. Çiftler birlikteliklerinde bu yüzden bireysel değişimler yerine “biz değişmeyelim, ilişkimiz değişsin” şeklinde beklenti içinde oluyorlar. Her ikisi de sabit kalarak, ilişkilerinin değişmesini istiyorlar. Hal böyle olunca, çiftler kararsızlık içinde kalarak, değişim ve mevcut durumu sürdürme arasında gidip geliyorlar.
Örneğin, bir erkek danışan, evlilik danışmanlığına başvurduğunda, gayet haklı olarak evliliğindeki sorunların çözüme kavuşmasını istiyor. Evliliğinin değişmesini istiyor, nitekim kendisinin değişecek yönü var ve bunu kabul etmek istemiyor. Aslında, sorunlardan biri, kendisinin ailesine olan bağımlı ilişkisidir. Bu ilişki tarzını sorgulamak ve değişime gitmek yerine, eşinin ailesi ile olan ilişkisine odaklanıyor. “Eşimin ailesi evliliğimize çok karışıyor” , “Eşim hep annesine inanıyor, bana güvenmiyor” şeklinde şikâyetleri oluyor. Bu durumu aşmanın yolu bir karar verip, kendi ailesi ile olan ilişkisini sorgulayıp, kendi duruşunu değiştirmek olabilir. Bu kişi, böyle bir seçim yapabilecek konuma gelebilirse, evlilik danışmanlığından yararlanıyor diyebiliriz. Diğer türlü değişimi hep karşı taraftan talep edecek, kendisi ile ilgili bir değişime gitmeden bu kısır döngüden kurtulamayacaktır. Bu durumda karar vermesi belki uzun bir zaman alacaktır.
Danışanların her hangi bir değişimi gerçekleştirebilmeleri için, danışmanlık ortamında, gerçek yaşamda yaşadıkları rahatsızlıkları fark edebilmeleri gerekiyor. Normalde insanlar yaşadıkları sorunlara bir yaklaşır bir uzaklaşırlar. Ancak terapide, sorunlara yaklaşmak daha kolay ve çözüm için seçenekleri görebilmek böylece mümkündür. Değişim için herkes bir çaba içinde olmalı ve kişi “Kim için değişmeliyim?” sorusuna “Kendim için” diyebilmelidir. Terapide insan gerçek konumunu fark ederek ne yöne gideceğini daha kolay karar verebilir. Danışanlar, “Şunu, bunu, onu değiştirmek istiyorum” derler. Onlardan neden bu değişim için 5 yıl, 10 yıl ya da daha fazla beklediklerinin cevabını araştırıp bulmalarını isteriz. Zira her değişimin ne olursa olsun, mutlaka bir maliyeti vardır. “Bu kadar yıldır yaşanılan kararsızlığın bedeli nedir?” Değişmemenin, sabit kalmanın da bir bedeli olmalı. “Madalyonun diğer yüzünde neler var?” Çiftler, sorunlarının çözümü için her birini değişmekten alıkoyan nedenleri bir kere keşfedince, değişmememin, sabit kalmanın neye hizmet ettiğini rahatlıkla anlayabiliyorlar. Böylece değişimin ve değişmemenin avantajları ve dezavantajları üzerine bir değerlendirme yapabilmeleri de mümkün oluyor.
Yaşamınızda herhangi bir değişime ihtiyaç duyuyorsanız, siz kendi hedef ve iç kaynaklarınızın farkına varmalısınız. Ancak bu farkındalıkla değişim için belli bir beceriye kavuşabilirsiniz. Aslında evlilik ve ilişki danışmanlığının özü budur. Her insanın kendi değişim ve gelişim için kaynağı kendi içinde saklı bulunur. Evlilik danışmanlığı, bu kaynağı keşfedip değişime koşabilmenin en etkili yollarından biridir. Birçok yaklaşım ve danışanların kendisi bu kaynağı maalesef yok sayma eğilimindedir. Ancak, terapide kişi iç kaynaklarını devreye sokacak kilidin anahtarını bir kez buldu mu, o kişi için değişim ve gelişim kaçınılmaz olur. İlişkideki taraflardan birinin değişimi ve gelişimi ister istemez diğer kişinin de değişimini zorunlu kılar. Böylece, eşlerden birinin değişimi nihayetinde bütün bir ilişkinin değişmesini sağlar.
Terapiye gelen çiftler, en başta “Bizim bir iletişim sorunumuz var”, “Bir birimizi işitemiyoruz” derler. Bu genellikler böyledir. Ancak terapide güven geliştikçe daha farklı sorunlar dile dökülür. Örneğin, çiftin cinsel ya da herhangi bir aldatma sorunu olabilir. Ancak bu sorunu söze dökmeleri için biraz rahatlamaları gerekir. Bu yüzden ilk birkaç seans adeta ısınma turudur. Bu süreci aşabilirlerse asıl sorunlarına sıra gelir. Terapide asla suçlama, yargılama, eleştirme hor görmeye yer yoktur. Terapist bütün bunlardan özenle kaçınır.
Biz hangi terapi yaklaşımına bağlı kalırsak kalalım, terapide kullandığımız teknikler ile danışanların duygularını fark edip dengeleyebilmeleri ve daha rahat bir duygu durumuna kavuşmalarına destek oluruz. Bizim için danışanın özerkliği çok önemlidir. Kişi dışarıdan gelen zorlamalarla asla değişimi yakalayamaz ve bu durum direnç geliştirir. Evlilik ve aile danışmanlığının nihai hedefi herkesin kendi değişiminin sorumluluğunu üstlenmesi ve gerekli adımları atabilmesi yolunda beceri geliştirmesidir. Biz terapide asla danışanların bizi bir uzman, otorite olarak görmelerini istemeyiz. Bizim rolümüz, daha çok danışanların sorunlarını çözmede işbirliği içinde olmaktır.
Psikolojik Danışman
Ali BIÇAK
Kaynakça
İnsan Olmanın Psikolojisi, Maslow, H.A. Kuraldışı Yayınları, 2001
Evlilik ve Çift Terapisi, Çiftler Terapise, Weeks, G.R., Pusula Yayınları,2012
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ben Değil Eşim Değişsin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eşim mi Çocuğum mu? Bu Soruyu Sorduran Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ben Değil Eşim Değişsin' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top