2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri
MAKALE #12051 © Yazan Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL | Yayın Ocak 2014 | 4,376 Okuyucu
KURU DUTUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

KURU DUTUN FAYDALARI NELERDİR?


KULLANIM MİKTARLARI NASIL OLMALIDIR?


Kuru dutun ham maddesi olan dut meyvesinin özelliklerini sıraladığımızda ortaya çıkan sonuç tazesi, reçeli, pestili ve pekmezi de yapılabilen dut meyvesinin, ne denli mucizevi bir o kadar da lezzetli olduğunu ve sadece tadı güzel bir meyve olma özelliği ile sınırlı kalmaması gerektiğidir.


Onlarca çeşidi vardır.


Toplanır toplanmaz ya da dalından yenmelidir. Çünkü içinde bulunan bazı maddeler toplandıktan sonra kaybolmaya başlayan dutun tadı, zaman ilerledikçe değişim gösterirken kurutulduğunda ise bu değişim gösteren tattan eser kalmaz ve çok daha lezzetli olur.


Kurusu başta olmak üzere yaş meyvesi de, pekmezi de, reçeli ya da pestili de yüksek enerji kaynağıdır.


Besin tüketimi gözden geçirildiğinde çok çeşitli ve yeterli tüketimi olsa da kilo alımı yeterli olmayan çocuklarda ya da yetişkinlerde kuru dut tüketimi günlük besin tüketimlerine eklendiğinde; hem bireyin kilosunda gözle görülür bir artış sağlanır hem de eğlenceli bir atıştırmalık günlük beslenmesine eklenmiş olur.


Kuru dut çocuk, yetişkin, gebe ve yaşlı beslenmesinde rahatlıkla kullanılabilir.


Diyabet ( şeker) hastalarına ve aşırı kilo problemi olan bireylere fazla tüketilmesi önerilmez.

Şeker hastaları ve sağlıklı beslenme yöntemleri ile kilo vermek isteyenler, bir seferde en fazla 20 adet kuru dut tüketmelidirler.

Bir yaz meyvesi olan dut antioksidan içeriği sayesinde ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti iltihaplarına iyi gelir. Dutu kurutup faydalarını kış aylarına taşıyarak da bağışıklık kuvvetlendirici etkisi tüm yıl sürdürülmüş olur.


Mide ve bağırsakların çalışmasında da etkendir.


Dutun bir diğer ve çok ama çok önemli özelliği de anne sütünün salınımını artırıcı etkisidir. 2,5 su bardağı kaynayan suyun içine yaklaşık 7 yemek kaşığı kurutulmuş beyaz dutu ilave edip, yaklaşık 10dak kadar kısık ateşte kaynatılır. 1 su bardağı su elde edersiniz. Süt veren anne, bu elde edilen suyu bir seferde ya da bebeğin yeni doğmuş olmasına göre (Bebek küçük ise yavaş emebilir. Bu nedenle kaynatılarak elde edilen kuru dut suyu sütü birden artırabilme özelliği ile çokça süt birikebilir. Bu durum iyi takip edilmeli ve dikkat edilmelidir) güne yayarak tükettiğinde süt salınımında ciddi artış görecektir. Ancak her gün taze kaynatmak konusuna dikkat edilmelidir.


YETİŞTİRİLMESİNİN HER AŞAMASINDAN FAYDALANILAN
PANCAR

Pancarın tohumundan ilk yıl yumru bir kök meydana gelir. Aynı yıl, toprak üzerinde yürek biçiminde yapraklar görülür. Kökünün bir kısmı toprak üzerine çıkarak ara zamanda toplanabilme özelliğine sahiptir. İkinci yıl ise uzun bir gövde oluşur. Bu uzun süreli verimlilik nedeni ile ıspanakgiller familyasından sayılan pancar iki yıllık bir bitki olarak kabul edilir. Bu uzun gövdenin ucunda çiçekler açar. Yumru kökleri, yaprakları ve şeker pancarı, pancarın cinsleridir. Şeker pancarının etli kökleri daha şişkin ve beyazdır. İçinde % 8-19 oranında şeker bulunması nedeni ile şeker elde etmekte kullanılır.
Şeker pancarının insan sağlığına YETER DERECEDE TÜKETİLMESİNDEKİ yararına ek olarak, ülke ekonomisine de katkılarından bahsetmemiz kaçınılmazdır.
1. Pancar yetiştirilen toprakların fiziki koşulları ve ekolojisinin iyileşmesine yarar sağlar.
2. Pancar yetiştirilen topraklarda daha sonra yetiştirilecek ürünlerde verimlilik daha fazla artar.
3. Buğday ve ayçiçeğine göre çok daha fazla makineli tarım gerektirir.
4. Pancar yetiştirilmesi bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesine zemin hazırlar.
Özellikleri ve Faydaları;
1. Antiseptiktir.
2. Safra söktürücüdür.
3. Hücreyi onarıcı etkisi vardır,
4. Barsakların toksinlerden temizlenmesini sağlar.
5. Barsakları çalıştırıcı etkisi vardır.
6. Cilde, saça ve tırnağa parlaklık verir.
7. Ödem çözücü etkisi vardır.
Satın Alırken;
Kırmızı pancarın küçük olanları seçilmelidir.
Çünkü küçük olanlarında, nitrat ve nitrozaminler daha azdır.

Önemli not:

• Nitrozamin oluşmasını önlemek için pişirilen pancar bir daha ısıtılmamalıdır.
• Pancarın servis esnasında eklenen limonun C vitamini içermesi nitrozamin oluşmasını önler.
• Nitrozamin: Nitrit ve aminlerin sindirim kanalında birleşmesiyle karaciğere zararlı ve kanser yapıcı bir grup kimyasal bileşiğin oluşmasıdır.
• Kırmızı pancarın kısa süre ve hafif ateşte pişirilmesi ile içeriğinde çok zengin olan folik asit kaybının en aza indirilmesini sağlar.
• Günde 200g kırmızı pancar tüketimi ile kişi günlük manganez ihtiyacını, demir, magnezyum, krom ve çinko ihtiyacının ise dörtte birini karşılayabilir.
• Çok faydası olan kırmızı pancarı 100g/gün olmak koşulu ile yaklaşık 3 haftalık kürler halinde ara sıra tüketmek, karaciğeri toksinlerden temizleyecek ve dinlendirecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda GÖÇER TUZGÖL Fotoğraf
Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi562 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün Makaleleri
► 5 Günlük Detoks Planı Dyt.Yunus Emre UZUN
► Günlük Su Gereksiniminiz Ne Kadar? Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Suyun Hayatımızdaki Yeri Dyt.Deniz ŞAFAK
► Kinoanın Beslenmedeki Yeri Nedir? Dyt.Seyit KALAYCI
► Suyun İnsan Yaşamındaki Yeri Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Sağlıklı Beslenmede Kırmızı Etin Yeri Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top