2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
MAKALE #12052 © Yazan Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL | Yayın Ocak 2014 | 6,788 Okuyucu
ÖKSÜRÜĞE İYİ GELEN BİTKİLER NELERDİR?

Ökaliptus: Öksürükte balgam söktürücü etkisi vardır.


Hazırlanışı: 3 g ufalanmış yaprak üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilip kapaklı fincanda 5-10 dak demlenir. Günde 2-3 kez içilebilir.


Önemli Not: Gastrointestinal hassasiyeti olan bireylerde ulantı, kusma ya da ishale yol açabilir.


Anason: Öksürükte balgam söktürmek için kullanılır. Demlenen çay sabah ve akşamları içilir.


Hazırlanışı:2-3g tohum üzerine kaynatılmış su ilave edilerek 5-10 dak kapaklı demlik kullanılarak ya da bardakta demlendikten sonra içilir.


Önemli not: Alerjik bünyelerde tüketimine dikkat edilmeli.



Mine Çiçeği: Öksürük giderici olarak kullanılır.


Hazırlanışı: 3g ufalanmış bitki üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edip 10-15 dak demlenir ve bu çay günde 2-3 kez içilir.


Önemli Not: Hamilelik süresince kullanılması önerilmemektedir.



Ayva: Öksürükte yatıştırıcı ve boğazı yumuşatmak için ıhlamur gibi bitkilerle kullanılır. Ayva meyvesi ve yaprakları da öksürükte sakinleştiricidir. Ihlamur içerisinde demlenmesi ile etki arttırılır.


Hazırlanışı: Akşamları yatarken 1 çay kaşığı tüm- sağlam ayva tohumu, 1 fincan su içerisinde 5-10 dak demlenip içilir.


Önemli Not: Ayva çekirdeği önerilenden fazla kullanılmamalıdır.



Bamya Çiçeği( Afrika bamyası- Kara bamya): Öksürükte balgam söktürmek için kullanılır.


Hazırlanışı: 2-3 g kuru parçalanmış çiçek yaprakları üzerine 200 ml taze kaynatılmış sıcak su ilave edip 5-10 dak demleyip sonra içilir.



Nergis: Öksürük şikayetinde öksürüğü hafifletmek ve terletmek için kullanılır.


Hazırlanışı:2-3 g kuru bitki üzerine 200ml taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip 10 dak demleme sonrası içilir.



Kakule: Öksürük şikayetinde öksürüğü hafifletmeye yarar.


Hazırlanışı: 2g toz haline getirilmiş kakule tohumu kapaklı bir fincana konur ve üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilir, 10-15 dak demlendikten sonra içilir.



Meyan Kökü: Kuru öksürükte kullanılır. Balgam söktürücü etkisi vardır.


Hazırlanışı: 2 g toz meyan kökü üzerine soğuk su ilave edilir ve kaynayana kadar ısıtılıp içilir.



Örnek Öksürük Şurubu: Kaynar su içerisinde parçalara ayrılmış 1 adet limon 10 dak kaynatılır. Suyu sıkılır. 2 yemek kaşığı gliserin üzerine ilave edilir. Bardağın üzerine 200g bal doldurulur. Her defasında iyice karıştırarak günde birkaç kez 1 çay kaşığı içilir.



Örnek Öksürük Şurubu: 15g Venüs saçı(yaprak), 35g papatya, 50g adaçayı karışımına yarım litre kaynatılmış sıcak su ilave edilir. 30 dak demlemeye bırakılır. Soğuyunca 50 g çiçek balı karıştırılır. 6-7 çay kaşığı günde içilir.



Balgam Söktürücü: 10g öksürük otu, 20g kök menekşe, 20g anason tohumu karışımından her defasında 1 tepeleme çay kaşığı alınır 200 ml kaynar su eklenip ağzı kapaklı fincanda 10dak demlenir süzülüp içilir. Günde 2-3 fincan içilir.


Bol bol su içmenin önemi öksürükte, geçmek bilmeyen öksürükte bir kez daha karşımıza çıkıyor. Boğazı nemli tutmak ve yumuşatmak çok iyi gelebiliyor. Bazen

tüm bu sıraladıklarımızın önüne bile geçebilecek tuzlu su gargaralarını da unutmamak gerek. 1 su bardağına 1 parmak kadar kaynar su koyup içerisine 1 tatlı kaşığı dolusu tuz ilave edip karıştırarak tuzu eritiniz. Üzerine bardak dolana kadar oda ısısında su doldurunuz. Bu solüsyonla önce bol bol genzinizin en derin yerlerine ulaşacak şekilde gargara yapınız. Ardında aynı solüsyondan burnunuza çekiniz ve her iki işlemi her tekrarlayışta şiddetlice öksürüp balgam çıkartmaya çalışınız. Böylece boğazınıza yapışmış o son balgamları da sökebilmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Geçmiş olsun, bol şifalar...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda GÖÇER TUZGÖL Fotoğraf
Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi562 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL'ün Makaleleri
► Baharatlar ve Şifalı Bitkiler Dyt.Merve KAYALI
► Bitkilerle Gelen Sağlık Dyt.Burçin ÇELİKEZER
► Kefirle Gelen Sağlık Dyt.Atilla ZEYREK
► Suyla Gelen Sağlık Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Besinlerden Gelen Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Posa ile Gelen Sağlık Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► 'keyiften' Gelen İçecek 'kefir' Dyt.Mesude EVİRGEN
► Hayatımızın Bir Parçası Haline Gelen Obezite Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:16
Top