2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizma Hızlandırma
MAKALE #12054 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 5,145 Okuyucu
Yeterince hızlı çalışan bir metabolizma, besinlerle aldığınız kalorileri tamamen yakar, yağ olarak depolayıp kolayca ağırlık kazanmamanızı sağlar. Eğer dikkatli beslenmenize rağmen kolayca kilo alıyorsanız veya aldığınız kiloları vermekte fazla zorlanıyorsanız bazal metabolik hızınız düşük olabilir. Şimdi bu konuyu enine boyuna inceleyerek vücudumuzun hızını yani metabolizmamızı arttıralım.

Öncelikle yapabileceğiniz şey kas kitlenizi arttırmak olacaktır. Kaslarınızı güçlendiren egzersizler, günün 24 saati, siz çalışırken de dinlenme halindeyken de daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Kas kitlemiz ne kadar fazlaysa, metabolizma hızımız da o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle güçlendirici egzersizlere hemen başlamalıyız. Örneğin, bazı eşyalarınızı yokuş yukarı çıkarken kendiniz taşıyın, işyerinde veya evinizde hafif çömelme egzersizleri yapın ya da kol kaslarınızı çalıştırmak için bayanlar için 0.5-1 kg, erkekler için 1-2 kg' lık ağırlıklar kaldırın.

Metabolizmamız günün aydınlık saatlerinde daha hızlı ve verimli çalışmaktadır. Kış aylarında gündüz saatleri azaldığından metabolizmamız da yavaşlar. Bunu engellemenin bir yolu da kahvaltılarımızı daha erken saate çekerek öğünlerimizin zamanını öne almak olacaktır. Bu şekilde aldığımız kalorinin daha kolay harcanmasını sağlarız.

Öğün atlamayın veya kalori alımınızı çok düşürmeyin: Eğer vücudunuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların bedeninize yapışmasına neden olacaktır. Bundan dolayı günlük enerji alımınızın asla 1200 kalorinin altında olmamasına özen gösterin.

Diyetinizdeki protein miktarını arttırın. Yapılan çalışmalar proteinlerin, pankreas bezinden dolaşıma daha kolay insülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı bir kişi günde ortalama 0.8g/kg protein bu etkiyi sağlayabilir.



Haftanın 4 günü 45 dakika veya 5 günü 30 dakıika toplamda haftalık 150 dakikalık süre ile kardio veya aerobik egzersizleri yapın. Yaktığınız fazla kaloriler ağırlık kaybına yardımcı olarak daha formda ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır.

Yaşantınızda daha hareketli olmaya özen gösterin. Ne kadar çok hareket ederseniz, o kadar çok kalori yakarsınız. Yaşamınızda ve günlük aktivitelerinizde yapacağınız küçük değişiklikler her gün yaktığınız kalori miktarını da arttırır. Asansör yerine merdiven kullanmak, işyerinizden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek, arkadaşlarınızla kahve içmek yerine birlikte dükkânları dolaşmak, köpeğinizi gezdirmek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evinizi temizlemek, size fazladan kalori harcatan aktivitelerdir. Bu tip değişiklikleri günlük yaşamınıza sadece 20 dakika ilave ettiğinizde günlük ortalama 100 kalori yakarsınız.

Bunun yanı sıra uyku düzenimiz de metabolizma hızımızı etkileyen bir unsudur. Eğer gece atıştırmalarınız varsa uykusuzluk daha fazla kilo almanıza neden olur. Az uyuyan kadınların, sekiz saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren çalışmalar vardır.


Süper Market Raflarındaki Ürünlere Dikkat!

Özellikle ‘‘Ephedrin’’ ve ‘‘Ephedra’’ bitkisi özütü içeren metabolizma hızlandıran destekleri kullanmayın. Bu desteklerin oldukça ciddi yan etkileri mevcuttur. Kafein ve nikotin gibi uyarıcıların metabolik hızı yeterince artırdıkları henüz kanıtlanmamıştır. Tiroid hormonu özütlerinin de bu amaçla kullanılması tehlikelidir. Bu maddelerin kişiyi daha fazla aktif olmaya yönelttikleri ve böylece daha çok kalori yakımını sağlayarak etki gösterdikleri düşünülmektedir. Bütün bu ürünler zararlı olabilir. Acı biber stres hormonlarınızın daha fazla salgılanmasına yol açarak metabolizmanızı hızlandırabilir. Yapılan çalışmalarda yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığını ortaya koymaktadır. Bu artışın kateşinler adı verilen antioksidanlar yoluyla olduğu düşünülmektedir.

Metabolizmanın hızlı olması, istenmeyen kilolardan kurtulmayı kolay hale getirerek daha sağlıklı olmanızı sağlayacaktır. Bunun için olabildiğince doğal ve sağlıklı yöntemlere başvurulmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizma Hızlandırma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Metabolizma Nedir Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Metabolizma Nasıl Hızlanır? Dyt.Atilla ZEYREK
► Metabolizma Hızı ve Zayıflama Dyt.Elvan ODABAŞI
► Metabolizma Hızınıza Hız Katın Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Metabolizma Neden Yavaşlar, Nasıl Hızlanır? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Özge KELEBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Metabolizma Hızlandırma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:16
Top