2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Döneminde Beslenme
MAKALE #12056 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 3,530 Okuyucu
Gebelik her kadın için doğal bir süreçtir. Gebelikte kadının normal metabolizması üzerine bebeğin büyümesinin eklediği değişiklikler vardır. Çocukların sağlıklı olarak dünyaya gelebilmesi için annelerin bu dönemde yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesi ve sağlıklarını korumaları konusunda bilinçlendirilmeleri gerekir. Ancak bu şekilde sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek mümkündür.
Gebelik dönemi boyunca vücutta kardiovasküler, gastrointestinal, üriner sistemde, endokrin sistemde olan birçok fizyolojik değişikliklerle, su, protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında birçok değişiklik meydana gelir.
Gebelik döneminde yetersiz beslenen annenin sadece kendi sağlığına değil aynı zamanda bebeğinin sağlığına da birçok etkisi vardır. Fetal morbidite ve mortalite de artış, prematüre doğum, düşük doğum ağırlıkları, bebek ve çocuk morbidite ve mortalitesi, bedensel ve zihinsel özürlülük meydana gelebilir.

İlk 3 Ay (1. Trimester)

Gebeliğe çok fazla kiloyla başlandıysa mevcut kaloriyi daha fazla arttırmaya gerek yoktur. Yani ilk 3 ay kilo almamak sorun yaratan bir durum değildir. Ancak bu dönemde ağırlık kaybına neden olacak diyet yapmak gebelik dönemi için uygun bir davranış değildir. Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını etkileyecektir. Bu dönemde özellikle kalsiyum, demir ve folik asit takviyeleri doktor kontrolünde başlanmalıdır. Yapılan araştırmalar folik asidin gebelik döneminden 3 ay önce başlanması gerektiğini vurgulamaktadır.


İkinci 3 Ay (2. Trimester)

İkinci 3 ayda artan ihtiyacı karşılamak için günlük 300 kalorilik enerji alması gerekir. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra vücudun gereksinimleri artar. Bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve iştahın arttığı bir dönemdir. Vücut bu dönemde yağ depolamaya başlar. Annede oluşmaya başlayan yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolama açısından önemlidir ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur.


Üçüncü 3 Ay (3. Trimester)

Kilo artışı devam eder. Bu dönem bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikâyeti artabilir. Bu dönemde haftada 2 kez balık tüketimi bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Ayrıca ceviz, fındık ve kuru meyvelerde içerdikleri yağ asitleri ve yararlı mineralleri açısından tüketilmesi önerilir.

PROTEİN GEREKSİNMESİ
Enerjinin %12-15’ i proteinlerden gelmelidir. Diyet özellikle kaliteli proteinlerden oluşmalıdır.

GEBELİK DÖNEMİ GEREKSİNİMLERİ

KARBONHİDRAT GEREKSİNMESİ
Enerjinin %55-60’ ı karbonhidratlardan gelmelidir. Diyet kompleks karbonhidratlardan oluşmalıdır. Posa içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Meyve suyu yerine yenilebiliyorsa kabuklu meyveler, kurubaklagiller veya kepekli ekmek gibi gıdalar tercih edilebilir.

YAĞ GEREKSİNMESİ
Enerjinin %25-30’ u yağlardan gelmelidir. Diyet doymuş yağlardan sınırlandırılmalıdır.

SIVI GEREKSİNMESİ
Gebelik döneminde günlük sıvı gereksinimi yaklaşık olarak 2-3 litredir.


VİTAMİN-MİNERAL GEREKSİNMESİ
Gebelik döneminde özellikle demir (Fe), B12, B6, Folik asit ve E vitamini gereksinimlerinde artış meydana gelir. Gebenin diyetinde artan Fe gereksinimleri karşılanmazsa anne adayında anemi gözlenir. Anne adayı yeteri kadar Folik asit almazsa bebekte düşük doğum ağırlığı, megaloblastik anemi ve nöral tüp defenkti ve spina bfida (omurga ve omurilik bozukluğu) gibi birçok hastalık ortaya çıkabilir. Ayrıca bu dönemde anne adaylarında diş çürümeleri, diş kaybı gibi kemik dokusu harabiyetleri de gözlenebilir. Bu nedenle gebenin diyeti mutlaka kalsiyum (Ca) ve fosfor (PO2) dan zenginleştirilmelidir.

ÖĞÜN SAYISI
Gebelik döneminde beslenme az miktarda sık olacak şekilde 6-8 öğün şeklinde olmalıdır. Böyle düzenli ve programlı beslenen gebede acıkma ve fazla yeme önlenmiş olur. Artan gereksinimlerin gün boyu yeterli tüketimi sağlanmış olur.

ÖNERİLER
Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmelidir.
Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmelidir.
Kırmızı et tüketimi (yağsız) azaltılmalıdır.
Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında pişirme tercih edilmelidir.
Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalıdır.
Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar iyice yıkanmalıdır.
Kahve-çay tüketimi azaltılmalıdır ve yemeklerden en az yarım saat sonra içilmelidir.
Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.
Alkol-sigara kullanılmamalıdır.
Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Gebelik ve Beslenme Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:28
Top