2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hatalı ve Popüler Diyetler
MAKALE #12063 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 3,775 Okuyucu
 Kısa sürede hızlı kilo vermeyi vaat eden düşük kalorili veya tek çeşit besine dayalı diyet listelerinden uzak durunuz. Unutmayın ki bu tarz listeler hızla kaybedilen kiloları hızlı bir şekilde geri döndürmektedir.

 Protein-karbonhidrat ayrımını savunan diyetler, vücudun asit-baz dengesini bozar, kolesterolü yükseltir, tansiyon ve kalp-damar hastaları için önerilemez.

 Proteini yüksek, düşük kalorili diyetlerin kolesterol açısından da zengin olması kalp hastalığı açısından çok önemli bir risktir.

 Atkins diyeti, Zone diyeti ve South Beach diyeti düşük karbonhidratlı diyetlerin içinde en fazla dikkati çekenler arasında yer almaktadırlar. Peki, sizce düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli diyetler uzun vadede kalıcı başarılar sağlayabiliyor mu? Düşük karbonhidratlı diyetlerin mantığı, insülin üretimini azaltmaktır. Kilo alımının temel sorumlusu olan insülin hormonu karbonhidratların varlığında vücutta daha fazla üretilerek glikojen depolamaktadır. Bu diyetlerle insülini azaltarak kilo verimini kolaylaştırmak hedeflenir.

 Atkins diyeti en popüler düşük karbonhidratlı diyetlerden biridir, başlangıçta bir günlük karbonhidrat tüketimini 20 grama kadar sınırlar. Oysaki yetişkin bir kişinin günde en az 120-130 gram kadar karbonhidrat alması gerekir. Günlük karbonhidrat alımınızı aşırı şekilde sınırladığınız takdirde, vücudunuz önce depolanmış olan karbonhidratı (glikojen) enerji olarak kullanacaktır. Karbonhidrat kalmadığında ise yağları yakmaya başlayacaktır. Vücudunuz glikojeni yaktığında, su salınır ve kilo verirsiniz. Aynı zamanda yapılan araştırmalar bu tip diyetler sonucunda, vücuda salınan keton cisimciklerinin kemik harabiyetine yol açarak erken dönem osteoporoz riskine yol açtığını göstermektedir. Ketonlar iştahı baskılar, ancak aynı zamanda yorgunluk ve bulantıya da neden olurlar. Sonuç olarak, günlük kalori alımınız karbonhidrattan yeterince düşükse, bu durum kas dokusunun kaybına neden olabilir. Böylece tartımda kilo verdiğinizi zannedebilirsiniz.

 Zayıflama ilaçlarını lütfen 3-5 kg kilo fazlanız için kullanmayınız. Bu haplar obezite problemi olan bireylerde doktor kontrolünde, doktor tavsiye etiği takdirde kullanılmalıdır. Bu ilaçların kalp damar sağlığı üzerinde oluşturabileceği yan etkiler unutulmamalıdır.

 Düşük yağ içeriğine sahip diyetlerde, yağda eriyen vitaminlerin gerektiği gibi emilememesi sonucunda; vitamin eksiklikleri yanında, bağırsakların çalışmasında olumsuzluklara neden olarak kabızlığa da davetiye çıkartılır. Böylelikle çalışmayan sindirim sistemi metabolizmanızın da yavaşlamasına neden olur.

 Sıcak su, limonlu su, sirkeli su gibi içeceklerin içilmesinin kilo kaybına veya yağ yakımına etkisi bulunmamaktadır. Bunlar yalnızca sizi psikolojik olarak telkin eder.

 Mucizevî olduğu iddia edilen alet ve kremlerden lütfen uzak durunuz. Bu yöntemler kilo kaybı yerine para kaybı sağlayan yöntemlerdir.

 Sadece ağır egzersizler ile hızla kaybedilen kilolar egzersiz programı bırakıldıktan sonra geri dönüşümlüdür. Lütfen egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Ilımlı ve sürekliliği olan, size özel hazırlanmış egzersiz programları uygulayın.

 Hızla kilo verilen tüm uygulamalarda; kadınlarda adet düzensizliği, hamile kalamamak, uzun dönemde östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak kemik erimeleri ve hatta genç yaşlarda kemik kırılmaları gibi önemli sağlık sorunları gelişebilmektedir.

 Tüm bu yanlış yöntemlerle sindirim ve sinir sistemi bozuklukları, anemi, yorgunluk, baş dönmeleri, bulantı ve kusma, hipotansiyon, safra taşları, soğuk intoleransı, kuru cilt, saç dökülmesi, kolesterol ve ürik asit seviyelerinde yükselme gibi sorunların baş gösterdiği ve uzun vadede çok daha ciddi durumlara yol açacağı unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, diyetisyen, doktor ve spor hekiminiz kontrolünde, karbonhidrat, yağ ve protein oranları ayarlanmış, sebze, meyve ve posalı besinlerin bolca tüketildiği, sıvı alımının bol olduğu, az ve sık öğünlere yer verilen ve egzersizle desteklenen ve en önemlisi davranış değişikliği şeklinde benimsenen bir diyet olmadan, yukarıdaki yöntemlerden herhangi biri veya birilerinin uygulanmasıyla sağlıklı ve kalıcı kilo kaybının imkânsız olduğu bilinmelidir. Aksi takdirde elde kalan ruhsal, maddi ve manevi kayıplardan fazlası olmayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hatalı ve Popüler Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Popüler Diyetler ve Zararları Dyt.Görkem MERCAN
► Popüler Diyetler; Karatay Diyeti Dyt.Güler ENGİN
► Popüler Diyetler'den Uzak Durun! Dyt.Özge YILMAZ
► Hatalı Zayıflama Yöntemleri Dyt.Özge KELEBEK
► Hatalı Diyetlerin Diyetini Ödemeyin Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hatalı ve Popüler Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:00
Top