2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenme
MAKALE #12064 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 3,080 Okuyucu
Yolda yürürken saçlarınızın esen rüzgarın etkisiyle dalgalanması, içinizi hafif üşümenin almasıyla, ayaklarınıza düşen yaprakların takılmasıdır sonbahar..Yazın o sıcağının yerini sonbaharın tatlı yağmur ve esintilerinin aldığı şu günlerde vücudumuz da çok daha güçlü bir bağışıklık sistemiyle metabolizmaya ihtiyaç duyuyor..Peki, bu soğuk günlerde kendimizi hem hastalıklardan korumak hem de metabolizmamızı daha hızlı çalıştırmak için neler yapmalıyız?

• Havaların soğuması ile birlikte hareketsizlikle yavaşlayan metabolizma hızımız bize kilo artışı gibi sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle kalın giysiler giyerek var olan hareketli hayatımıza devam etmeli kendimizi soğuklardan korumalıyız.

• Metabolizma hızımızı arttırmanın en güzel yolu düzenli aralıklarla beslenmek ve kahvaltı öğününü kesinlikle atlamamaktan geçer. Eğer kahvaltı yapmazsak, kan şekerimiz her aç kaldığımız saate çok daha düşecek, günün diğer saatlerinde çok daha fazla acıkmamıza sebep olacaktır.

• Baharın gelmesiyle birlikte kişilerde yazın sonunda alınan kiloların verilmesi için başlayan tatlı telaş kişilerin bu dönemde kendilerini daha hazır hissetmelerinden dolayı çok daha rahat kilo vermelerine neden olacaktır.

• Bizleri kışa hazırlayan bir adım olan sonbaharın getirdiği grip, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını da atlamamak gerekir. Unutmamalıyız ki bu dönemde bağışıklık sistemimiz ne kadar güçsüzse enfeksiyonlara yakalanma riskimiz de o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle bağışıklığımızı güçlendirmek için başlıca antioksidan kaynakları olan A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum, demir gibi mineralleri yeterli miktarda almamız gerekir. Beslenmemiz özellikle, domates, havuç gibi kırmızı, sarı ve turuncu olan tüm sebze ve meyvelerle, brokoli, maydanoz yeşil yapraklı sebzeleri, yumurta ile ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlardan zengin olmalıdır.

• Düzenli meyve tüketimine bu dönemde özellikle dikkat etmeliyiz. Eğer taze sıkılmış meyve suyu şeklinde tüketeceksek vitamin kaybı olmaması için sıkıldıktan sonra çok bekletilmeden içmeliyiz.

• Yaz mevsiminde kazandığımız ve sonbaharda yeniden kaybettiğimiz güzel bir alışkanlıkta su içmektir. Soğuyan havalarla birlikte su tüketimimiz de gün geçtikçe kendini içimizi ısıtan çay, kahve gibi içeceklere bırakır. Fakat unutmamalıyız ki, suyun yerini hiçbir içecek tutamaz. Bu nedenle günde 8-10 bardak yani yaklaşık 1.5-2 litre su içmeye özen göstermeliyiz.

• Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve metabolizmamızı çok daha hızlandırmak için çay, kahve tüketimi sınırlandırılmalı bunların yerine yeşil çay, rezene ve özellikle C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu gibi bitki çayları tüketimini arttırmalıyız.

• Sonbahar ve kış mevsiminde ilkbahar ve yaz mevsimine göre gün ışığının azalması ile birlikte mutluluk hormonu olan seratonin yerini melatonine bıraktığı için kişilerin depresyona girmeleri çok daha kolay olacaktır. Bu dönemde özellikle balık, ceviz ve zeytinde bulunan omega–3 yağ asidi ile ekmek gibi tahılların içinde bulunan B vitaminli besinleri tüketmemiz tüm vücut ve ruh sağlığı için çok daha faydalı olacaktır.

• Ayrıca tüm bu önemli noktalara ek olarak mutlaka günlük egzersiz yapılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü haftada en az 150 dakika tempolu yürümeyi önermektedir. Bunun dışında; bisiklete binme, yüzme, tenis, dans, aerobik, jimnastik tarzı kalbi çalıştıran sporlar metabolizma hızını düşürmemek, sonbahar ve ardından gelecek kış aylarını kilo almadan geçirmek ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için uygun görülmektedir.

Hoş geldin baharın tatlı esintisi ve güz yağmurları..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbaharda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Ferin BATMAN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:36
Top