2007'den Bugüne 92,872 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Yıla Girerken Nasıl Beslenelim
MAKALE #12065 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 3,279 Okuyucu
Bir yıl daha acısıyla tatlısıyla geride bıraktık. Yeni yıl gerek evde gerek dışarıda, nerede kutlanırsa kutlansın bir gece boyunca istenildiği kadar yemek yemenin sorun yaratmayacağı düşünülür. Çok çeşitli yiyeceklerin yer aldığı yılbaşı sofralarında fazla miktarda besin tüketilmesi sonucu gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetler söz konusu olmaktadır.

Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu gece yemek yerken çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çok yağlı ve şekerli besinlerin tercih edilmesi, hazırlanan yiyeceklerin kısa bir zaman dilimi içerisinde tüketilmesi, alkollü içkilerin fazla tüketimi ve yanında yenilen yağ oranı yüksek meze ve kuruyemiş gibi besinler sıkıntıyı daha da artırmaktadır.

Yılbaşı sofrasında daha fazla yemek yiyebilmek için gün içerisinde öğün atlanması; aşırı besin alımından sonra gazlı içecek veya soda içilmesi ile hazımsızlığın önlenebileceği düşüncesini doğursa da yapılan yanlış davranışlardan sadece birkaçıdır. Oysa ki bu özel gün öncesi ve sonrasında bazı noktalara dikkat etmek yılın ilk gününü sıkıntısız ve daha rahat geçirmeyi sağlayacaktır:


 Yeni yıla gireceğimiz 31 Aralık günü başta kahvaltı öğünü olmak üzere hiçbir öğün atlanmamalı, sık sık ve azar azar beslenilmeli, gün boyu düşük enerji içeren besinler tercih edilmelidir.
 Gün içinde belli aralıklarla en az 2-2.5 litre su içimi sağlanmalıdır. Ayrıca özellikle açık havada yapacağınız 45-60 dakikalık yürüyüş veya hafif tempolu egzersizler metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olacaktır.
 Yılbaşı gecesi sofraya aç bir şekilde oturulmamalıdır. En az 1-2 saat öncesinden çorba, yoğurt, salata, meyve gibi düşük kalorili besinler tüketilmesi sofrada tüketilecek besinlerin geniş bir zaman diliminde çok iyi çiğnenerek yenilmesine yardımcı olacaktır.
 Yemekler, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeriği açısından dengeli olması gerektiğinden hindi eti, doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması nedeniyle kırmızı et yerine tercih edilebilir.
 Hindi, tavuk ve balık gibi et yemekleri, kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.
 Pilav, makarna, çorba, ekmek gibi besinler karbonhidrat açısından zengin olup, enerji içerikleri yüksektir. Ekmek ve tahıl ürünleri grubundan besin seçilirken mutlaka posa içeriğinin de yüksek olmasına dikkat etmemiz gerekir.
 Şekerli besinler, yüksek enerji içermeleri nedeniyle kan şekerinin hızla artmasına sebep olurlar. Bu nedenle yemekten sonra baklava, şöbiyet, tulumba tatlısı gibi hamur tatlıları veya şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve ile hazırlanmış hafif tatlılar veya taze meyve tercih edilmelidir.
 Yeni yıl akşamı alkol tüketiminin arttırılmamasına dikkat edilmelidir. Alkol alımı 1-2 kadehle sınırlandırılmalı, içki türü olarak ta rakı, votka veya viski yerine alkol yoğunluğu daha düşük olan şampanya, şarap veya bira tercih edilmelidir. Aç karına alkol alındığı takdirde alkol kana daha hızlı karışacağı için hafif yiyecekler alındıktan sonra alkol tüketilmeli, yanında yağ ve tuz içeriği yüksek cipsler, kızartılmış veya kavrulmuş besinler tüketilmemelidir. Ayrıca Alkol alımı, vücuttan su kaybını artıracağından alkol ile birlikte su tüketimine de dikkat edilmelidir.
 Yeni yıla dışarıda girecek olanların “limitsiz içki” seçeneği sunan yerlerden uzak durması önerilmektedir. Fazla alkol tüketimi yerine, maden suyu, ayran, alkolsüz meyve kokteyli, taze sıkılmış veya % 100 meyve suları tercih edilebilir.
 Gece yarısından sonra çorba içilecekse, işkembe çorbası yerine mercimek veya ezogelin gibi mideyi rahatsız etmeyecek çorbaların tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
 Yeni yıl akşamı tüketilen ağır yemekler sonrası, tansiyon yüksekliği veya kalbe binen yükün fazla olması nedeniyle kalp krizi riskini artmaması için yemekler daha yavaş ve az miktarda yenilmeli ayrıca çok iyi çiğnenmelidir.
 Yeni yıl gecesi sofrada fazla çeşit yemek olması nedeniyle karışık ve yağlı besinlerin tüketimi mide bulantısı, ishal gibi sağlık sorunlarına neden olacağı için mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketilmeye özen gösterilmelidir.
 Yeni yılın ilk günü tatil de olsa, 8-9 saatten fazla uyunmamalı, öğle ve akşam yemeğinde haşlanmış sebze, yoğurt, çorba ve tahıllı ekmek gibi mideyi fazla yormayacak düşük enerjili besinler tercih edilmeli, yeni yıl gecesi alınan enerjilerin en azından bir kısmını harcamak adına, 60-90 dakikalık yürüyüş veya egzersizler yapılmalıdır.

Kimi için çok anlam taşımasa da, toplumun büyük bir bölümü için yeni önemli kararların alındığı dönemlerden biridir yılbaşı. Yeni yıla nasıl girilirse, tüm yıl o şekilde geçer inancının hakim olduğu dünyamızda bazen sağlıktan daha da ön planda yer alan estetik kaygılar, yılbaşı günü yeni bir görünüme bürünme isteği kimilerinde yeni yılda da devamlılığını sürdürüyor. Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk, barış getirmesi ve yıl içinde alınan kiloları da götürmesi dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Yıla Girerken Nasıl Beslenelim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin Dyt.Berrin YİĞİT
► Ramazan'da Nasıl Beslenelim? Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kış Geliyor: Nasıl Beslenelim Dyt.Beste ALİMERT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Yeni Yıla Girerken Nasıl Beslenelim' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:47
Top