2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



“oğlum Bak Git!” - Öfkenin Gülen Yüzü
MAKALE #12085 © Yazan Uzm.Psk.Mehmet DUMAN | Yayın Ocak 2014 | 4,002 Okuyucu
“Öfke rüzgar gibidir, bir süre sonra diner; ama birçok dal kırılmıştır bile.”
Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretler

Öfke; beden ve zihindeki rahatlık düzeyinin bozulması ile ortaya çıkan, davranışsal olarak ifade edilen kızgınlık duygusudur. Her insanda görülen evrensel bir tepkidir ve diğer duygularımız gibi doğaldır. Pek çok kişi tarafından “olumsuz” olarak algılanmaktadır ki kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüştüğünde kişisel hayatımızda, ilişkilerimizde ve genel yaşam kalitemizde sorunlara yol açar. Fakat doğru yer ve zamanda, doğru ifade edildiğinde faydaları olduğu alanlar da vardır. Mesela çevremizi kontrol etmek için kullanırız. Çocuğumuza sırf sussun, kendine zarar vermesin diye istediği oyuncağı alırız. Eşimiz kızmasın diye kirli çoraplarımızı çamaşır sepetine atarız. Öfkeli iken yanımıza yaklaşmak istemezler, insanları uzak tutarız. Haksız iken yeterince bağırır ve karşımızdakini korkutabilirsek haklı duruma bile geçebilir, insanların sadece bizi dinlemesini ve sözümüzün üzerine söz söyleyememesini bile sağlayabiliriz. Örnekler çoğaltılabilir. Hatta siz okurken bunları, aklınıza kendi deneyimlerinizden daha niceleri de gelmiştir.

Peki, faydalıysa neden kontrol edelim ki o zaman öfkemizi? İşte işin püf noktası burada başlıyor. Miktar ve şiddetini normal kabul edilebilecek sınırlarda tutabiliyor isek, öfkemizi kontrolü kaybetmeden yönetebiliyorsak, sorun yok zaten. Fakat öfkemiz kendimize ve çevremize doğrudan ya da dolaylı yoldan zarar verecek düzeyde ise ya kendimiz bu duyguyu tanımalı ve kontrol etmeliyiz ya da bir uzmandan yardım almalıyız. Bir reklam sloganı diyor ya “kontrolsüz güç, güç değildir” diye, işte öfke de öyle. Sonuç “zarar” ise o zaman saymakla bitmeyen faydaları da işe yaramıyor. Hatta yaşın yanında kuruda yanar hesabı ile faydalı olan yanları da yanlış anlaşılıyor, normal bir duygu iken ortaya çıkan aşırı tepkiler yüzünden anormal algılanmamıza sebep oluyor.

İşe birazda duygusal bakalım: Herkes öfkelenebilir ama öfkeyi harekete geçiren dinamik herkeste farklıdır. Orada bir zayıf yer vardır, kırılmaktan dokunulmasından korktuğumuz bir yer; kimisi saygı görmemeye dayanamaz, kimisi haksızlığa... Neticede öfkeye neden olan genel davranışların tamamı olumsuz niteliktedir ama her birey onlara farklı tepkiler verir. Bu da onların yaşanmışlıklarıyla doğru orantılıdır. O zayıf noktalar ile barışılmadıkça ya da tedavi edilmedikçe o küçük boşluklar, korkulan büyük yıkımlara sebep olabilir. Ayrıca dünyamız da daha öfkeli artık. Yorgun, stresli ve tahammülsüz... O kadar çok "her şey" le dolu ki hayat, ruhumuzun dinlenecek ne yeri var ne vakti. Bizde bu gergin sosyal çevreden nasibimizi alıyor, patlamaya hazır bomba gibi dolaşıyoruz ortalıkta. Sanki kornaya sinirli sinirli basınca yollar açılıyormuş gibi davranıyor, yemekte bizim de tuzumuz olsun diye diğerlerinin de öfkelenmesine yardımcı oluyoruz.

Örneklerin sonu yok. Siz zaten kendinizi biliyorsunuz. Destek gerekiyorsa, biz zaten hep yanınızdayız. İşimiz kolay, öyle uzun seanslara gerek yok. “Yapma, etme…” öğütleri zaten yok. Öğüt vermek için almadık onca yıllık eğitimleri. En basitinden kek yapmanın bile bir tekniği varsa, öfke kontrolünü öğrenmek, bu güçlü duygumuzu işe yarar biçimlerde kullanmanın da tekniği var. Bunca zamandır denedikleriniz işe yaramadıysa, bir bilene sormak köşedeki bakkala gitmek kadar kolay…
Kendinizle barıştığınız ve öfkenizi yönetebildiğiniz bir yıl diliyorum.

Mehmet DUMAN
Psikolog – Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"“oğlum Bak Git!” - Öfkenin Gülen Yüzü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet DUMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Mehmet DUMAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi128 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mehmet DUMAN'ın Makaleleri
► Öfkenin İfade Edilişi Psk.Zehra BİNİCİ
► Öfkenin Fizyolojik Zararları Psk.Zeynep ÖZGÜVEN
► Öfkenin Temelleri ve Öfke Kontrolü Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Psikiyatrinin Gerçek Yüzü Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '“oğlum Bak Git!” - Öfkenin Gülen Yüzü' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kökünden Kesip Atmayın Haziran 2016
► Şimdi Reklamlar Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:23
Top