2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Selülit'te Kan Dolaşımınızı Düzenlemelisiniz..
MAKALE #12100 © Yazan Dyt.Atilla ZEYREK | Yayın Ocak 2014 | 6,237 Okuyucu
Özellikle bayanlarda sıklıkla kalça, uyluk, bacak ve karın bölgesindeki deri altı yağ dokusunda bölgesel bir metabolik bozukluk olan selülit, deriniz ve hemen altındaki yağ dokunuzda de pütürlü ve düzensiz portakal kabuğu görünümü şeklinde tanımlanır. Ergenlik döneminden sonra başlar ve hamilelik, menstruasyon ve menopoz dönemlerinde artış gösterir.

Selülite neden olan birçok faktör olduğu düşünülmekle birlikte kronik hale gelmiş venöz yani toplardamarlardaki kan basıncı yetersizliği ve varislerle beraber bulunabilir.

Kadınlık hormonu olan östrojen, genetik yatkınlık, dengesiz beslenme, aşırı tuz tüketimi, posadan fakir beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, alkol kullanımı sonucu etkilenmiş yağ metabolizması, aşırı sigara tüketimi ile kılcal dolaşımın ve dokuların oksijenlenmesinin azalması, sıkı giysiler ve yüksek topuklu ayakkabılar nedenleri arasındadır.

Böylesi durumlarda deride ince ve kalın kılcal damar çatlamalar oluşur. Kan ve lenf dolaşımındaki bozukluklar selülite yol açtığı unutulmamalıdır. Bu yüzden tedavisinde dolaşım bozuklukları ile mücadele temeldir. Böylesi durumlarda deride ince ve kalın kılcal damar çatlamalar oluşur. Kan ve lenf dolaşımındaki bozukluklar selülite yol açtığı unutulmamalıdır. Bu yüzden tedavisinde dolaşım bozuklukları ile mücadele temeldir. Beslenme dışındaki tedaviler mutlaka hekim kontrolünde planlanması gerekir. Beslenme tedavisi olarak bazı besin destekleri hakkındaki tavsiyelerim şu şekildedir.

At Kestanesi Tohumu Özütü

2002 yılında At kestanesi tohumu özütü ile yapılan 13 randomize kontrollü 3 de gözlemsel çalışmaların sonuçlarını değerlendiren meta analiz çalışmasının sonucunda ağrı, ödem ve bacak yorgunluğu ve ağırlığı gibi venöz yetmezlik bulgularını ortadan kaldırdığı ve ciddi bir yan etkisinin de görülmediği bildirilmiştir1. Antikoagülanlar ve antidiyabetikler ile etkileşime girebilir2. Toplardamarların daralmasını, damar duvarının düşük moleküllü proteinlere, su ve minerallere geçirgenliğini azaltan PGF2-alfa gibi maddelerin salınımını artırarak sağlar.

Üzüm Çekirdeği

Üzüm çekirdeği içerisinde bulunan polifenolik proantosiyanidinler antioksidan ve iltihaplanma önleyici özelliğe sahiptir. Damarlarımızın iç yüzeyinde bulunan endotel dokunun yaralanmalarında, kan pulcuğu denilen kan pıhtılaşmasında rol alan trombositlerimizin çökelmesinde ve vücudumuzun iltihaplanması üzerine yararlı etkileri vardır. İltihaplanma varis oluşumu ve sürecinde çok önemlidir. Trombositlerin iltihaplanması endotel dokumuzun hasarına yol açar. 2011 yılında Zang ve ark. yaptığı çalışmada3 üzüm çekirdeğinin endotel yaralanmalarını düzelttiği ve trombosit çökelmesini engellediğini bildirilmiştir. Damar geçirgenliği ve kırılganlığını azaltarak ödem ve kanamaları engeller. Kılcal damar geçirgenliğini ve kırılganlığını azaltarak ve dokularımızı birbirine bağlayan kollajen dokunun yıkılmasını önleyerek kardiyovasküler sistemimizi destekler.

Yaban Mersini

İçeriğindeki antosiyaninler ve flavonoidler sayesinde bilinen en güçlü antioksidanlardandır. Kılcal damarların ve hücrelerin birbirine tutunmasını sağlayan kollajen dokuyu kouryarak damar sağlığımızı korur.

Çam Kabuğu Ekstresi (Piknogenol)

Çam kabuğu ekstresinde bulunan proantosiyanidinler, flavonoidler denen geniş ailenin bir parçasıdırlar ve bunlar üzüm çekirdeği ekstresi ve çam kabuğu ekstresinde bulunmaktadır. Antosiyanidinler çok güçlü antioksidanlar olup E vitamininden ve C vitamininden daha fazla antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda ciltteki E ve C vitaminlerini serbest radikallerin yaşlandırıcı etkilerine korurlar. Bağ dokusunda kan damarları ve kaslarımızın yapısında bulunan kollajen ve elastin proteinlerini koruyarak damarlarımızın çalışmasını destekler selülit oluşumunu engellerler

Gotu Kola

Centella asiatica bitkisinden elde edilen Gotu Kola içinde bulunan triterpenoid saponinleri ve bazı asitler hücrelerimizi bir arada tutan kolajen dokunun sentezini artırırlar. Triterpenoitler, bir glikozaminoglikan olan ve cildimizin ve damarlarımızın yaşlanmasını engelleyen Hyaluronik asit sentezini uyarırlar4. Kan dolaşımını düzenleyerek ve hızlandırarak varis ağrılarını ve bacak kramplarını gidererek yorgunluğu azaltırlar selülit oluşumunu engellerler.


Önerilerim


1- Vücuda besinlerle aldığınız protein, karbonhidrat ve yağları “Diyetisyen”iniz yardımı ile dengeli hale getirin, tek tip beslenmekten kaçının

2- Bağ dokusu proteinleri olan kollajen ve elastin yapımını artırmak için günde 1 adet haşlanmış yumurta yiyin

3- Posalı ve lifli besinleri diyetinizde artırın

4- Günün uyanık olduğunuz her saati 1 bardak su içerek, günde 2,5 litre su tüketin

5- Gazlı ve kafeinli içeceklerden kaçının

6- Haftada 2000 kalori yakacak kadar günlük 45 er dakika yürüyüş yapın

7- Yukarıda saydığım antioksidan besinleri diyetinizde artırın

8- Paketlenmiş ürünleri satın almayarak fruktoz tüketimini azaltın

9- Günde 2 bölüm halinde 15 dakika güneş ışığına çıkın

10-Sebzelerin suyunu asla dökmeyin ve az suda pişirin



REFERANSLAR

1- Siebert U.Efficacy, routine effectiveness, and safety of horsechestnut seed extract in the treatment of chronicvenousinsufficiency. A meta-analysis of randomized controlled trials and large observational studies.Int Angiol. 2002 Dec;21(4):305-15.
2- Methlie CB.Horse chestnut--remedy for chronicvenousinsufficiency.Tidsskr Nor Laegeforen.2009 Feb26;129(5):420-2.
3- Yunjian Zhang. Antithrombotic effect of grape seed proanthocyanidinsextract in a rat model of deep vein thrombosis. Journal of Vascular Surgery Volume 53, Number 3
4- Wiesława Bylka.Centella asiatica incosmetology. Postep Derm Alergol 2013; 1: 46-49
[/size][/size]
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Selülit'te Kan Dolaşımınızı Düzenlemelisiniz.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Atilla ZEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Atilla ZEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Atilla ZEYREK'in Makaleleri
► Selülit Diyeti Dyt.Neslihan AKTEPE
► Selülit ve Beslenme Dyt.Andaç YEŞİLYURT
► Selülit ve Beslenme İlişkisi Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Selülit, Çatlaklar ve Beslenme Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Selülit'te Kan Dolaşımınızı Düzenlemelisiniz..' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:01
Top