2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Alt Islatma
MAKALE #12103 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Ocak 2014 | 4,359 Okuyucu
ÇOCUKLARDA ENURESİZ

Genelde çocuklar 2. yaş sonunda dışkılarını, 3. yaş sonunda da çişlerini tutmayı öğrenirler. Ancak 4-5 yaşına kadar, ara sıra gündüzleri, daha sık olarak da geceleri altlarını ıslatırlar. Yapılan araştırmalara göre, erkek çocuklarda yatağa işeme oranı, kızlara göre 2 kat daha yüksektir.
İlginç bir nokta da yatağını ıslatan çocukların aileleri veya akrabalarının çoğunda, çocukluk yaşlarında aynı durumun bulunduğu saptanmıştır.
Altını ıslatan çocuklarda alt ıslatma sorunuyla birlikte parmak emme, tırnak yeme, yalan söyleme, kıskançlık, çalma gibi davranışlar görülür.
Gece altını ıslatmanın iki tipi vardır. Eğer çocuk hekime getirilinceye kadar devamlı altını ıslatıyorsa Primer tip, en az 6 ay kuru kaldıktan sonra altını ıslatmaya yeniden başlamışsa seconder tip altını ıslatmadan söz edilir
Enuresis yani, çocuğun yatağa işemesinin sebepleri, fiziksel veya psikolojik olabilir.
Gece işemelerinin büyük çoğunluğu bedensel hastalıklar sonucu ortaya çıkar. Böbrek ve boşaltım yollarındaki doğuştan bozukluklar, idrar yollarındaki rahatsızlıklar sonucu çocuklarda Enuresis görülebilir.
Ayrıca çocuğa 1.5 yaşından önce tuvalet eğitimi verilmeye başlanması veya zamanında verilen tuvalet eğitiminin, çok baskıcı veya çok gevşek bir tutumla verilmesi, çocukta Enuresis problemini doğurabilir.
Enuresis problemi olan çocukların yarıdan çoğunda uyku derindir. Çocuğun bu yapısal özelliği sonucu, derin uykuda idrar torbasının büzücü kasları gevşemekte, ya da içten gelen işeme uyarılması, çocuğu uyandırmaya yetmemektedir.
Enuresis’in oluşumunda ruhsal nedenler de önemli bir faktör... Tuvalet eğitimini tamamlayan bir çocuk, kardeş doğumundan sonra gündüz veya gece altını ıslatmaya başlayabilir. Bu durum çocukta bir gerileme davranışıdır, bebek gibi sevilmek ve ilgi çekmek için altını ıslatabilir.
Bazen de Enuresis, annenin veya babanın çocuğuna karşı baskıcı ve sert tutumu karşısında ortaya çıkabilir. Çocuk, kendisini azarlayan, sert davranan annesine-babasına duyduğu öfkeyi, yatağını ıslatarak belirtir. Adeta annesinden, babasından öc almaktadır. Ancak bu öc alma davranışı kesinlikle bilinçli değildir.
Çocuğun anne babadan uzun süre ayrılması, annenin hastalığı nedeniyle hastanede uzun süre kalması, ailede huzursuzluk ve kavgaların çok olması gibi sebeplerden dolayı da çocuklarda Enuresis görülebilir.
Enuresis problemi olan çocuklar, genelde çekingen, alıngan, kendine güvenmeyen ve aile içi ilişkileri sağlıksız olan çocuklardır.
Çocuğumuz 4-5 yaşına geldiği halde ayda dört kez veya daha fazla altını ıslatıyorsa o zaman Enuresis problemi olduğunu söyleyebiliriz.
Mehmet orta birinci sınıf öğrencisiydi ve derslerinde başarılıydı. Ailenin ilk çocuğuydu. Anne ile baba severek evlenmişlerdi. Fakat Mehmet in babasının işleri son günlerde iyi gitmiyordu. Maddi problemler ve babanın iş sorunları yüzünden baba, Mehmet e karşı daha sinirli, toleranssız olmaya başlamıştı. Evde en küçük bir nedenden her gün neredeyse kavga oluyordu. Anne de, eşine karşı, eşi kendisine sinirli davrandığında küsüyordu. Tabii ki Mehmet in babası da eşinin kendisine küsmesi, soğuk davranması karşısında daha da sinirleniyordu.
Son günlerde danışanım geceleri altını ıslatmaya başladı. (annebabaya bit tepki olarak)Bana alt ıslatma sorunuyla gelmişlerdi. Mehmet e bireysel seansımızda bilinçaltında ne gibi sorunlar ,kaygılar olduğunu ortaya çıkaran psikolojik testler uyguladım.Test sonuçlarını anne-babaya aktardığımda aile çok şaşırdı ve üzüldü.Uygulanan test yoluyla ,anne-babanın çocuklarına olan tutumları değişti ve Mehmet artık geceleri altını ıslatmamaya başladı.Anne ve babaya birkaç seans "Çift terapisi"uygulandı.Böylece ilişkilerini daha da güzelleştirebilmenin yollarını keşfettiler.Çocuklarına karşı da nasıl davranacaklarını öğrendiler.
Peki çocuğumuzda böyle bir sorun varsa ne yapmalıyız?
-Öncelikle çocuğumuzun alt ıslatmalarının psikolojik mi, fizyolojik mi olduğunu saptamak gerek. Bunun için öncelikle çocuğumuzu bir doktora götürüp, problemin kaynağının fizyolojik sebeplere bağlı olup olmadığının bilinmesi çok önemli.
-Geceleri yatmadan önce çocuğa su ve sulu yiyecekler fazla verilmemeli.
-Çocuk geceleri belli aralıklarla tuvalete kaldırılmalı ve altını ıslattığında kesinlikle azarlanıp, küçük düşürülmemeli. Çocuk yataktan kuru kalktığında takdir edilip, ödüllendirilmeli.
-Yatağını ıslatan çocuğun altına bez ya da muşamba konulmamalı, bu tutum onun bu alışkanlığa devam etmesini teşvik eder.
- Çocuğa altını ıslattığı için ceza verilmemelidir.
- Büyük yaştaki çocuklarda, uyurken altına bez bağlamak doğru değildir.
- Çocuğu tuvalete kaldırırken, uyandırmalı ve tuvalete kalktığının bilincinde olmalıdır.
- Gece altını ıslattığı zamanlar tespit edilerek bu zamandan önce uyandırılıp tuvalete götürülebilir.
- Çocuk altını ıslatıyor diye onun talepleri reddedilmemeli. Çocuğa karşı her zaman nasıl sevginizi gösteriyorsanız, altını ıslattığında da aynı şekilde sevginizi göstermelisiniz.
- Çocuğu tuvalete tutacağım diye de onun çok fazla gece uykusunu bölmemeniz gerekir.
-Çocuğa açık olarak, bu probleminden kurtulmanın kendi gayretlerine bağlı olduğunu ve sizin de ona yardım edeceğinizi anlatmalısınız.
Bunları yaptığınız halde, sorun devam ediyorsa, mutlaka bir psikoloğa ya da Çocuk Psikiyatristine başvurmalısınız. (Özellikle de alt ıslatma fizyolojik bir sebebe bağlı değilse)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Alt Islatma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Mehmet ORAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Hülya TOPAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Merve SARAÇOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Sorunu Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis) Psk.Zehra BİNİCİ
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Duygu ÇALIŞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Alt Islatma' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:00
Top