2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Etkili İletişim- Ego ve Ego Geliştirici Dil
MAKALE #12166 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Şubat 2014 | 22,170 Okuyucu
Etkili İletişim
Ego ve Ego Geliştirici Dil
“Ego şahlanmış bir at üzerindeki şövalye gibidir.”
Freud

“Onun egosu çok yüksek.”, “Sen tam bir egoistsin.”, gibi cümleler içerisinde duymaya alıştığımız ego kavramı, genellikle bencil, kendisini beğenmiş gibi kelimeler yerine günlük yaşantımızda kullanılmaktadır. Oysa ki ego, kullanılan bu anlamların dışında çok farklı yapıda ve içerikte bir anlam taşımaktadır.

Egonun kelime anlamı, ben, benlik ve kendiliktir. Benliğimiz ise sadece egodan oluşmaz. Ego, id ve süperego arasındadır. Çeşitli fotoğraflar ve kavramlarla ifade edilmeye çalışılan bu yapıyı şöyle tanımlayabiliriz: Bilincimiz ve kişiliğimiz buzdağının görünen yüzünü oluşturur. Oysa buzdağının suyun altında kalan kısmında bu üçlü yer alır. İd-ego-süperego. İd, zevk temelli bir istekler ve aşırı ısrarcı temel enerjinin çıkış noktası olarak tanımlanabilir. Temel ve en ilkel benliğimizdir. İd sadece ister. Cinsellik, açlık gibi ihtiyaçların doyurulmasını ister. Adeta bir çocuk gibidir. Süperego ise, kuralcıdır. Her yeni deneyimle gelişir, her öğrenilen bilgi ile birlikte kendisine yeni kurallar ekler. Toplum dayatması, örf ve adetler, dini inançlar… İdin bu isteklerine karşı çıkar, mantıksal çıkarımlar yapar. İşte tam da bu noktada ego, id ile süperegonun arasında adeta bir hakem gibidir. İdin bitmek tükenmez isteklerine karşılık, süperegonun kuralcı yapısı arasında bir denge sağlar. Çeşitli savunma mekanizmaları ile idi dengeler, idin bazı isteklerine onay verir.

Her zaman zevk ve haz duygusuna yönelen id, acıdan kaçar, beklemeye tahammülü yoktur. Zaman kavramını bilmez, sadece ister. Ego ise, idin bu isteğine karşılık, süperegonun baskı ve kuralları altında arada adeta bir köprü kurar, uzlaşma sağlar.

İd-ego-süperego arasında var olan düzen bozulduğunda kişi ;
• Kararsız tutumlar gösterir,
• Çekimser davranışlar sergiler,
• Saldırganlaşabilir,
• Agresif olabilir.
• Süperegonun baskın, egonun zayıf olduğu durumda içe kapanıklılık, utangaçlık olabilir.
• Süperegonun zayıf, egonun baskın olduğu durumlarda kişi ahlaki kurallar ve vicdani değerlerden yoksundur.

Alkol alındığında, sarhoşluk, uyuşturucu kullanımında süperego ve ego ortadan kalkar. Bu aşamada, id kendi isteklerini özgürce ortaya koyar, her istediğini yaptırır. “Bunları yapacak bir insan değildi, sarhoşken çok değişti.”, “Alkolün etkisi ile oldu sanırım, böyle olsun istemezdim. ”gibi söylemler bu yüzden oluşmaktadır.

İd, ego ve süperego, karar alma aşamasında, birbirleri ile sürekli mücadele edebilir.

Freud ve Ego Kavramı
İnsanı toplumsal gelişim teorisi ekseninde ele alan Freud bilinci id, ego ve süperego olarak üç ayrı ruhsal kategoriye ayırır. Buradan yola çıkarak insanın toplum içerisindeki sosyal durumu analiz edilmektedir. Birinci Dünya Savaşı'nın beraberinde getirdiği yıkım ve binlerce insanın ortadan kaldırılması sonucu, ciddi anlamda vicdan olgusunu sorgulamaya giden Freud, bu üç aşama ile insanın karar ve yargı sistemini çözmeye çalışmıştır. İnsanların bir anda nasıl bu üç aşamayı taşıdıkları ve nasıl duygularının kurbanı olabildiklerini yaşayarak gören Freud, buna yüz yıldır tartışılıp çürütülemeyen tezleri ile açıklık getirmeye çalışmıştır.

Freud'un izah ettiği Benlik (Ego), doğa ya da çevre ile id arasında bir denge unsurudur. Çevrede ya da doğada bulunan maddelerin uygunluğunu yine tarafsız bir zeminde kontrol eder ve bu nesnelerin uygun olup olmadığını belirler. Aynı zamanda eleştiri yapan bölüm olup, güdüleri durdurma ile ilgilenir. Örneğin alt bilinç olarak izah edilen id acıktığı zaman hemen bir şeyler bulup yemeyi amaçlar. Ancak benlik (ego) bunun daha uygun bir zamanda olması veya olmaması gerektiğini hatırlatıp onu dizginler. Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir. Bu bölüm daha çok emir ve yasaklara göre bir yol belirler. İyi ya da kötüyü birbirinden ayırmaya başladığımız süreçlerde gelişir ve olgunlaşır. Zamanla aile, anne ve baba, çevre, okul, din, geleneklerden öğrendiklerimiz içselleştirilir ve bizim değer ve kurallar bütünlüğümüzün oluşmasına yardım eder. Bu açıdan bu üç temel bilinç şekillenmesinin belli düzeylerde bizlerde yetersiz olması gerçekten iyi olmaz. İnsan, düşünen bir yaratık ve zararı önceden hesaplayabilecek; sonradan öğrenebilecek bir yapıya sahiptir. Kimi bunun Tanrıdan geldiğini düşünür, kimi de Freud gibi Evrim Kuramı şeklinde izah eder. İkisinde de ortak olgu vicdandır.

Freud'a göre id kişinin ilkel benliğidir. Hazın doyumu ilkesine göre çalışır. Hiçbir sosyal kuralı önemsemeyen id’in tek istediği, isteğinin anında yerine getirilmesidir. İd’i baskın olarak bebeklerde görebiliriz. İd için aynı zamanda kişiliğin çocuksu tarafı da denilebilir. Kişilik gelişimi dönemlere ayıran eğitim bilimciler id'in, bu dönemlerin en alt basamağında yer aldığını söyleseler de, kişisel gelişim basamaklarının herhangi birisinde sorun yaşayan bir bireyde id'lere çok sık rastlanabilir. Bir bireyde İd'i dengelemek için ego (Kişilik Savunma Mekanizması) devreye girer.

EGO GELİŞTİRİCİ DİL:
Ego geliştirici dil, çeşitli görüşme becerilerine ek bir psikolojik danışma becerisidir. Genellikle bir olumsuz özelliğin, tutumu ya da davranışı nitelendirilirken daha kabullenilebilir, daha az incitecek ifade kullanılmasıdır. Örneğin; “Eşim şişman.” yerine “Eşim biraz topluca.” Ya da “Eşim balık etli bir kadın.”, gibi bir ifade kullanılır.

Ego Geliştirici Dil, karşımızdaki insana ilişkin bir özelliği anlatırken onun egosunu aşağılayacak ifadeler yerine aynı durumun onu rahatsız etmeyecek ifadeler kullanılarak aktarılmasıdır. Örneğin; öğretmenin öğrenciye “sen tembelsin” demesi yerine “bu aralar biraz az çalışıyorsun gibi ne dersin” demesi gibi.

Ego Geliştirici Dili Nasıl Kullanabiliriz?
Günlük konuşma dilinde, insanlarla iletişim halindeyken kullandığımız ifade ve kelimeler önem taşımaktadır. Kullandığımız kelimeleri dikkatle seçecek olursak, karşımızdaki kişiyi incitmeden kendimizi ifade etmek, onu nitelendirmek mümkündür. Ego geliştirici dil bu alanda bizlere yardımcı olmaktadır. Örneğin
• oğlum şişman > oğlum toplu
• karım sıska > karım ince veya narin
• kocam cimri > kocam tutumlu
• kardeşim boşboğaz > kardeşim konuşmayı çok sever
• eşim kısa boylu > eşim minyon
• kel bir adam > seyrek saçlı bir adam
gibi ifadeler kullanılabilir.

Ego Geliştirici Dilin Özellikleri:
Ego geliştirici dil, kişileri daha az incitecek hatta incitmeden ifade edebilecek bir dildir. Ego geliştirici dil kullanan bir kişi, daha iyi niyetli, daha nazik bir biçimde kendisini ifade edebilir. Ego geliştirici dil
• benlik değerini geliştirir
• sosyal becerileri geliştirir
• iletişim gerilim ve çatışmaları önler
• güven duygusunu geliştirir
• benlik saygısını geliştirir

Ego geliştirici dilin aksine, ego zedeleyici dil kullanıldığında, birey küçümsendiğini hissederek, agresifleşebilir, kendisini koruma iç güdüsüyle sert tepkiler verebilir. İletişimi geliştirmek, karşımızdaki insanla daha iyi anlaşabilmek adına ego geliştirici dil kullanımı fayda sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Etkili İletişim- Ego ve Ego Geliştirici Dil" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Çocuklar ile Etkili İletişim ÇOK OKUNUYOR Psk.Damla KANKAYA
► Yönetimde Etkili İletişim Psk.Meral AYDIN
► Kişilik ve Etkili İletişim Psk.Meral AYDIN
► Ergenle Etkili İletişim Kurma Psk.Nuray ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Etkili İletişim- Ego ve Ego Geliştirici Dil' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:37
Top