2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayalinizdeki Vücudun Tabletlere İhtiyacı Yok!
MAKALE #1217 © Yazan Dyt.Serkan TUTAR | Yayın Haziran 2008 | 8,352 Okuyucu
İdeal bir vücuda sahip olmak her erkeğin dileğidir. Bunun için defalarca spor salonlarına yazıldığınızı eminim ki hepimiz anımsıyoruz. Peki, sadece spor salonlarına yazılmakla ve yediklerinize dikkat etmekle ideal bir vücuda sahip olabilir misiniz? Yoksa spor yapanlara önerilen besin desteklerini de kullanmak kesinlikle gerekli mi?

İşte bu soruların cevaplarını alınızda soru işareti kalmayacak şekilde cevaplayacağız.


Ergojenik Destekler Nelerdir ve Yan Etkileri Var Mıdır?

L-Karnitin: Piyasada yağ yakıcı olarak satılmaktadır. Özellikle kas dokusunu arttırdığını iddia edilmektedir. Dozuna dikkat edildiğinde bu etkileri ön plana çıkmaktadır, fakat fazla dozda tüketildiğinde sindirim sorunlarına ve karnitin yetersizliğine neden olabilir.

Kolin: Vücut yağını ve yorgunluğu azalttığı söylense de sonuçlar çelişkilidir. Ayrıca sindirim sisteminde sorunlara yol açabilmektedir.

Amfetamin: Uyuşturucu haplarının ana maddesi olan amfetamin, karaciğer, böbrek başta olmak üzere bir çok organa zarar verebilmektedir. Bu sebeple dikkati arttırdığı ve performansı olumlu etkilediği söylense de kullanılmamalıdır.

Koenzim Q 10: Özellikle kardiyak çalışmalarda önerilmektedir. Birçok çalışmada olumlu herhangi bir etkisi bulunmasa da, istenilen dozda kullanıldığında olumsuz etkileri de görülmemiştir.

Gliserol: Özellikle sıcak havalarda vücuttaki sıvı dengesini sağlamakta yararlıdır. En önemli yan etkileri sindirim sistemine zarar vermesi ve egzersiz esnasında kusma ve bulantılara sebep olmasıdır.

Omega-3 Yağ Asitleri: Özellikle yapılan fitness tarzı sporlarda performansı arttırdığı söylenmektedir. Fakat yapılan çalışmalar göstermiştir ki, omega-3’ün performans üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

Krom Pikolinat: Dayanıklılık ve kas dokusunu arttırdığı dile getirilse de sonuçlar çelişkilidir. Önerilen dozda kullanılan krom pikolinat sindirim sistemine, yüksek oranda kullanımı ise anemiye neden olabilmektedir.

Bu listeyi uzayıp gitse de ideal vücuda sahip olmak sadece yeterli ve dengeli beslenme ile sağlanabilmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, sporcularda performans artışı, üst düzey konsantrasyon ve motivasyon sağlarken, yetersiz ve dengesiz bir diyet, sağlık problemlerine ve performans düşüklüğüne sebep olabilir. Doğal besinlerin ve dengeli bir diyetin daha yararlı olduğu su götürmez bir gerçektir. Çünkü dengeli bir diyet sporcunun sadece performansını arttırmakla kalmaz, ona yaşam boyu sağlık ve zindelik vaat eder.

Beslenme Programınıza Özel

-Fitness ve vücut geliştirme ile uğraşan bireylerin beslenme programı düzeni normal bireylerden biraz farklılık göstermektedir. Özellikle diyetlerinin %55-60’ı karbonhidratlardan, %15-20’si proteinlerden, %25-30’u yağlardan gelecek şekilde düzenlenmelidir.
-Hayvansal kaynaklı besinlerin protein içeriği yüksek olması nedeni ile tercih edilmelidir. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise hayvansal yağlardan uzak durmaktır. Tüketmiş olduğunuz etin görünür yağlı kısımlarını tüketmeyin.
-Özellikle örnek protein kaynağı olan yumurta haftada 3-5 defa tüketilmelidir.
-Karbonhidrat kaynakları spor ile uğraşan bireylerde çok önemlidir. Özellikle dönemsel olarak alımına dikkat edilmeli ve kesinlikle bir beslenme uzmanı veya diyetisyen tarafından ayarlanmalıdır.
-Kaslar ve karaciğerde glikojen depoları yer alır. Egzersiz sırasında bu depolar yıkılmaya başlar ve vücuda enerji sağlar. Karaciğerde açlık esnasında yaklaşık 60 g glikojen bulunurken, bir öğünden sonra bu miktar 120 grama kadar ulaşabilir. Kaslardaki glikojen deposu daha fazladır, 70 kg ağırlığındaki bir bireyin kaslarında 200–500 gram glikojen depolanır. Bu miktar, sporcuya özgü karbonhidrat ağırlıklı diyetlerin tüketilmesi ile iki katına çıkartılabilir.
-Sporcular için önemli olan vitamin ve mineraller, antioksidan özellik taşıyan; A, C, E vitaminleri ve selenyum mineralidir. Egzersizle birlikte, vücutta oluşan serbest radikallerin oluşturabileceği zararları önlemekte bu besin öğelerinin etkileri önem taşır. Enerjisi yeterli, tahıl ürünleri, sebze ve meyveden zengin bir diyet tüketiyorsanız, tabletlere ihtiyacınız yoktur.
-Spor yapan bireylerde en sık rastlanan, mineral yetersizlikleri kalsiyum, demir ve çinko yetersizlikleridir. Hayvansal kaynaklı gıdaları yeterince tüketmeyen ve ya vejetaryen olan sporcularda sıkça gözlenir. Vejetaryen olmayan sporcular yeterli miktarlarda hayvansal kaynaklı gıda tüketirlerse, tablet kullanmaya ihtiyaçları kalmayacaktır.

MENÜ-1
SABAH: 1 adet peynirli domatesli sandviç
1 su bardağı taze sıkılmış nar suyu
KUŞLUK: 1 avuç fındık veya badem veya ceviz
ÖĞLEN: 2 orta boy ızgara biftek
Haşlanmış karışık sebze
4–6 kaşık az yağlı safranlı pilav
1 büyük bardak fesleğenli ayran
İKİNDİ: 2 adet peynirli tost
1 su bardağı çilekli süt
AKŞAM: 1 adet ızgara tavukgöğsü
Peynirli fırında mantar
4-6 kaşık zeytinyağlı barbunya
1 kase yağsız cacık
1-2 dilim tam buğday ekmeği
GECE: 1 su bardağı süt
12-14 adet yeşil erik

Karbonhidrat: 221,6g
Yağ: 54,1g
Protein: 90,1g

MENÜ-2

SABAH: Peynirli omlet (1 yumurta+2 yumurta beyazı ile yapılmış)
1 su bardağı süt
1-2 dilim kızarmış çavdar ekmeği
1 tatlı kaşığı reçel
KUŞLUK: 2 kutu meyveli yoğurt
ÖĞLE: Izgara levrek
Roka salatası
1 adet domatesli top ekmek
2 adet ızgara karides
Limonlu soda
İKİNDİ: 1 adet peynirli-salamlı sandviç
1 su bardağı taze sıkılmış karışık meyve suyu
AKŞAM: 2 adet haşlanmış tavukgöğsü
4-6 kaşık kepekli makarna
1 su bardağı yoğurt
4-6 kaşık zeytinyağlı mantar
GECE: 3-4 dilim karpuz
1 dilim peynir
1 dilim yulaf ekmeği

Karbonhidrat:217,4 g
Yağ:55,3 g
Protein:98 g

Dyt.Serkan TUTAR (men's health dergisinde yayınlanmıştır)



AYNALARDA FARKLI BİR BEN…demek için


Sıcak yaz günlerinin yaklaştığı bugünlerde kilo stresi sizi de mi sardı? Size vereceğimiz kolay ve pratik yöntemlerle fazlalık olarak görmüş olduğunuz kilolarınızdan daimi olarak kurtulacaksınız. Hem de kendiniz kullanabileceğiniz basit yöntemlerle.
Yöntem 1: Teknolojik aletlerden uzak durun: Hayatımızı kolaylaştıran fakat vücudumuzu tembel yapan araçları bir ay gibi kısa bir süre için hayatınızdan çıkarın. Televizyon, bilgisayara ayırdığınız bir saati vücudunuza ayırın. Yapacağınız hızlı tempo yürüyüş 1 saatte vücudunuzdan 250-300 kalori yakılması anlamına gelecektir.
Yöntem 2: Sağlıklı atıştırmalar yapın: Atıştırmak hepimizin korktuğu bir alışkanlık olsa da, bilinçli yapılan atıştırmalar kilo vermede başrol oynamaktadır. Peynirli sandviç, taze sıkılmış meyve suyu, bisküvi, ayran, yoğurt, tam tahıllı ekmek ve meyve en mantıklı atıştırmalık seçimler olacaktır. Özellikle ana öğünler arası 2 veya 3 defa atıştırmayı unutmayın.
Yöntem 3: Öğünlere göre sağlıklı besin seçimi: Öğlen ve akşam yemeği seçimi en büyük problemlerden biridir. Yoğun iş temposunda besin seçimine fazla özen gösterilmemekle birlikte kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır. İçerisinde et bulunan yemekleri öğle yemeğinde, sebzeli yemekleri ise akşam yemeğinde tercih etmelisiniz.
Yöntem 4: Artık kahvaltı yapma zamanı: Sabah yapılmayan kahvaltı kısa vadede olumsuz etkisi olmadığı sanılsa da uzun vadede kilo almanıza neden olacaktır. Sabah düşük kan şekeri ile uyanan vücut, siz besin almadığınızda dengesizleşir. Öğlen saatlerinde yoğun şekilde yenilen yemek ise kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine neden olur. Sonuçta kan şekerinde dengesizlik meydana gelir ve metabolizma hızınızda azalmalara neden olur.
Yöntem 5: Lifli besinleri tercih edin: İçerisinde yüksek oranda lif bulunan besinler tokluk hissinizin daha uzun sürmesini sağlamaktadır. Bunun en büyük avantajı ise bir sonraki öğüne daha tok mide ile oturmanızı sağlayacaktır. Tam tahıllı ekmek, kabuğu ile yenilebilen meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmek, kurubaklagilleri yemeklerinizde daha sık tercih etmeniz lif alımınızı arttıracaktır.
Yöntem 6: Gözlerinizi açmadan su için: Sabah kalkar kalkmaz içilen su barsak hareketlerinizin hızlanması açısından avantaj sağlamaktadır. Özellikle diyet yaparken kabızlık problemi yaşıyorsanız, su ile birlikte iki adet kuru kayısı tüketmelisiniz. Unutulmaması gereken en önemli konu “Su kilo vermenizi sağlamaz”. Suyun en önemli özelliği tüm vücut sisteminde etkili olmasıdır. Sadece kilo vermek isteyenler değil, her birey günde 1,5-2 litre su tüketmelidir. Yemeklerden 30 dakika önce tüketilen su mide hacmini doldurması nedeni ile daha az besin tüketmenizi sağlayacaktır.
Yöntem 7: Haftada bir gün kaçamak yapın: Tek düze bir yaşam hepimizi sıkacağı gibi tek düze beslenmede sizi sıkacak ve yapmış olduğunuz programda bozulmalara sebebiyet verecektir. Özellikle tatlılara düşkünlüğünüz varsa, et yemeklerini daha çok seviyorsanız veya dondurma yemek sizin için bir tutkuysa bunları önerilmese de tüketeceksiniz. Çünkü yasakları çiğnemek her zaman için keyiflidir. Sevdiğiniz ve kalorisi yüksek olan besinleri haftada bir gün (özellikle hareketli olduğunuz bir gün) tüketmelisiniz. Ama özgürsünüz diye sınırsızca olmamalı.
Yöntem 8: Yemeklere küçük, salatalara büyük tabak: Büyük tabağınızın yarısını boş görmektense, küçük tabağınızın tamamını dolu görmek sizi psikolojik olarak rahatlatacaktır. Bir ay gibi kısa bir dönem sonra büyük tabağınıza dönmek istediğinizde arkanızdan yemeğin ağladığını göreceksiniz.
Yöntem 9: Yanlış program kullanmayın: Gazete, internet ve dergilerde yazılan diyetleri uygulamaktan kesinlikle kaçının. Bu diyetler arkadaşınızın kilo kaybetmesini sağlarken size kilo aldırabilir. Unutmayın “Beslenme Programınız Parmak İziniz Gibidir; Sadece Size Özeldir”.

Dyt.SerkanTUTAR (lezizdergisindeyayınlanmıştır)


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayalinizdeki Vücudun Tabletlere İhtiyacı Yok!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serkan TUTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serkan TUTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan TUTAR Fotoğraf
Dyt.Serkan TUTAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serkan TUTAR'ın Makaleleri
► Kiloya Göre Su İhtiyacı Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayalinizdeki Vücudun Tabletlere İhtiyacı Yok!' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top