2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Özgüvenini Desteklemek İçin Neler Yapabilirsiniz?
MAKALE #12186 © Yazan Psk.Begüm AKMANİŞ | Yayın Şubat 2014 | 3,771 Okuyucu
ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

Özgüven, çocuğun kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi ve bu duygularla kendini iyi hissetmesi anlamına gelmektedir. Özgüven çocuğun doğuştan sahip olabileceği bir özellik değildir. Özgüven oluşumu çocukta bir gelişim süreci şeklinde seyretmektedir ve bu gelişim zaman almaktadır. Özgüven, çocukluk döneminde olduğu kadar yetişkinlikte de bireyin hayatının birçok alanında ihtiyaç duyduğu temel ve çok önemli bir duygusal gerekliliktir.

Özgüven, çocuğun kendine biçtiği değer oranında gelişim göstermektedir. Bir diğer deyişle, çocuğun kendine biçtiği özdeğer oranında özgüveni vardır. Çocuğun kendine vereceği değeri, öncelikle anne-babasının ve diğer aile bireylerinin çocuğa yaklaşım ve tutumları belirlemektedir. Ailesi tarafından değer gördüğünü hisseden çocuk, kendisini değer verilmeye layık görür. İlerleyen dönemlerde diğer akraba, arkadaş ve akran gruplarıyla kurduğu ilişkilerde bu değerlilik duygusu özgüven gelişimini etkilemeye devam eder. İlk sosyalleşme süreci olan anaokulu ortamında öğretmen ve arkadaşlarıyla kurduğu ilişki ve iletişim şekli de özgüven gelişiminde önemli rol oynar.
Çocuğunuzun sağlıklı özgüven gelişimi için öncelikle kendini iyi hissetmesi ve kendiyle barışık olması gerekir. Bunu sağlamada anne-babaların büyük katkısı vardır.

ÇOCUĞUNUZUN ÖZGÜVENİNİ DESTEKLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
• Çocuğunuzu bir başkasıyla asla kıyaslamayın. Kıyasladığınız kişinin kim olduğu önemli değil, bu onun sevdiği ya da sevmediği biri olabilir. Kıyaslanmak onun başarısını arttırmayacak, motivasyonunu daha da düşürecektir.

• Çocuğunuzun onaylamadığınız davranışlarında aşırı eleştirici ve yargılayıcı olmaktan kaçının.

• Çocuğunuza daha fazla söz hakkı verin. Bırakın o da düşüncelerini, fikirlerini rahatça paylaşabilsin.

• Aileniz hakkında alınan kararlarda onun da fikrini sorun. Fikirlerini mutlaka hayata geçirmek zorunda değilsiniz. Onu dinliyor, önemsiyor ve fikrini alıyor oluşunuz onun için daha önemli.

• Çocuğunuzun önemsediği durumları siz de önemseyin. Anlattıkları size önemsiz veya çocukça gelse bile önemseyerek dinleyin.

• Yalnızca çocuğunuz için ayrılmış zamanlar yaratmaya çalışın. Beraber plan yapın ve beraber hayata geçirin.

• Çocuğunuzun olumlu davranışlarını mutlaka takdir edin. Sizin tebrik ve takdirleriniz onu motive edecek en önemli ödüldür.

• Çocuğunuzu olumsuz davranışlarından dolayı cezalandırmadan önce onunla konuşun. Davranışının neden hatalı olduğunu ona anlatın. Onun yerine ne yapması gerektiğini, doğru olanı ona anlatın.

• Çocuğunuzun başarısızlıklarını ya da olumsuz davranışlarını büyütmek yerine, olumlu davranışlarını, başarılarını, iyi yaptığı şeyleri büyütün, başkalarıyla bunları anlatın.

• Çocuğunuzun olumsuz davranışlarını başkalarının yanında eleştirmekten kaçının. Onu başkalarının yanında asla küçük düşürmeyin.

• Çocuğunuza onu sevdiğinizi söyleyin, sevginizi gösterin. Asla onu sevmemekle tehdit etmeyin.

• Duygularını anlıyor olduğunuzu ona hissettirin. Korkularını endişelerini anlıyor olduğunuzu bilmek onu güvende hissettirecektir.

• Çocuğunuza uygun, onun seveceği görevler, küçük sorumluluklar verin. Yaptıklarını mutlaka takdir edin, onu teşvik edin.

• Çocuğunuzla sohbet edin. Onun ilgisini çeken, merak ettiği şeyleri konuşun. Onu sabırla dinleyin. Sorduğu soruları cevapsız bırakmamaya gayret edin.

• Çocuğunuzdan beklentilerinizde aşırılıktan kaçının. Ondan beklediklerinizi tekrar gözden geçirin ve beklentileriniz konusunda onu bilgilendirin.


Begüm Akmaniş
Uzman Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Özgüvenini Desteklemek İçin Neler Yapabilirsiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Begüm AKMANİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Begüm AKMANİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Begüm AKMANİŞ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Özgüvenini Desteklemek İçin Neler Yapabilirsiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğun Dili “oyun” Mayıs 2014
► Çocuğum ve Televizyon Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top