2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Beslenmesi
MAKALE #1219 © Yazan Dyt.Deniz ŞAFAK | Yayın Haziran 2008 | 5,858 Okuyucu
Bir bebek için en temel ve özel gıda anne sütüdür. Bu nedenle ilk dört-altı ay çocuğa hiçbir şey vermeden sadece anne sütü verilmelidir. Bebek hem tüm vitaminlerini alacaktır hem de hastalıklardan çok iyi korunacaktır. İlk ağız sütü olarak bilinen kolostrum hayatı boyunca ona zırh oluşturacak bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Anne sütünün yapısında hormonlar , enzimler , büyüme faktörleri ve bağlayıcı proteinler bulunur. Ayrıca bebeğin gereksinimi olan besin öğelerini de içerir . bu besin öğeleri annenin beslenme durumuna , doğum zamanının olup olmamasına , gün içindeki yorgunluğuna ve strese bağlı olarak değişkenlik gösterebilir . anne sütünde sadece K vitamini ve flor düşüktür. Bunu da bebeği takip eden hekim gerektiğinde takviye edecektir. Anne sütünü mümkünse ilk 1 yıl vermek gerekir. Hatta anne sütü geliyorsa 2 yılına kadar vermeye devam edilebilir. Bu noktada bebeğin beslenme durumu , alışkanlıkları gözlenmelidir. Çünkü bazen bebekler anne sütünü almak için gereksinimi olan diğer besinleri reddedebilirler. Bebek eğer anne sütü alamıyorsa o zaman en uygun olan bebek mamasını ( hazır biberon mamasını ) seçmelidir.

4. ay bittikten sonra çok az olmak kaydıyla ek gıdalara geçilebilir. Elma , şeftali , armut gibi meyvelerin püreleri en uygun ek besine geçiş gıdalarıdır. Önemli olan bebeğe yedirilen her yiyeceğin doğal olmasıdır. Hazır ve suni gıdalar bebeğin bağışıklık sistemini zayıflatacağı gibi bazı hastalıklara daha kolay yakalanmasına neden olur. Daha sonraki geçiş besini yoğurttur .Mümkünse yoğurt evde günlük mayalanmalıdır. Eğer mayalanamıyorsa günlük yoğurt verilebilir. Yoğurt ve meyveden 1 hafta sonra sebze püresine geçilebilir. Çok ağır olmayan patates , kabak , havuç gibi sebzeler bu çorba için uygundur. Kesinlikle hazırlanan yiyeceklere şeker , tuz ve baharat kullanılmamalıdır. 1 yaşına kadar bebeklerin böbreklerinden tuz atımı tam gerçekleşmediği için ileride böbrek hastalıklarına yakalanma riski artar. Aynı zamanda şekerli gıdalar bebeğin damak tadının gelişmesini sağlar. Daha sonra yoğurt , sebze gibi yiyecekleri yedirilemeyebilir. Bundan daha da önemli olan verilen şekerin ve tuzun bebeğe bir yarar sağlamamasıdır. İleriki yaşlarında yanlış beslenmesine zemin oluşturabilir.

6. aydan itibaren kahvaltılara geçiş yapılabilir. Beyaz peynir ve yumurta sarısı en uygun kahvaltı ürünleridir. Bu besinler birer hafta arayla denenmelidir. Bunlar formül süt veya meyve suyu ( taze sıkılmış ) ve bebe bisküvisi- ekmeği ile karıştırabilir. Anne sütü veya bebek maması sadece aralarda verilmelidir. Artık yavaş yavaş öğün oluşturulmalıdır. Öğle öğünlerinde sebze çorbalarına et katılmaya başlanabilir. Yağsız kıymalardan 1 ceviz büyüklüğünde kullanılabilir. Akşam yemeğinde yoğurt çorbası veya tarhana çorbası verilebilir. Bu çorbalar mutlaka ev yapımı olmalıdır , hazır çorba kullanılmamalıdır. Çorba yapılamıyorsa çok tahıllı kaşık mamaları da kullanılabilir. Kullanılan kaşık maması çok tatlı olmamalıdır.

8. aydan itibaren yavaş yavaş baklagillere geçilebilir. Salçasız ve tuzsuz olmak kaydıyla ev yemekleri de denenebilir.

Her yeni besine geçiş yavaş olmalıdır. 1 çay kaşığı ile başlanıp miktar arttırılmalıdır . Bebeklerin vücutları her yeni besine başlarken tepki gösterebilir. Bu nedenle az miktarla başlamak gerekir. Herhangi bir tepki gözlemlenirse o besin kesilmelidir. 1 ay sonra tekrar denenebilir.

1 yaşına kadar tuz , şeker , baharat , şekerleme , çikolata verilmemelidir. Bunlara alışan bebek doğru beslenmeden uzaklaşır. Bebeğin beslenmesi bir inşaatın temeli gibi düşünülmelidir. Temel ne kadar sağlam tutulursa ileriki yaşantısı da sağlık açısından o kadar sağlam olur. Şunu hiç unutmamak gerekir. 0-1 yaş arasında yedirdiğiniz yiyecekler çocuğun ilerideki beslenme şeklini belirler. Çocuk sadece sizin verdiğiniz yiyeceğin tadını bilecektir. Bu konuda her zaman hassas ve dikkatli olunmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Beslenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Deniz ŞAFAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Deniz ŞAFAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz ŞAFAK Fotoğraf
Dyt.Deniz ŞAFAK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Deniz ŞAFAK'ın Makaleleri
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Aylara Göre Bebek Beslenmesi Dyt.Gizem ŞEBER
► Kış Beslenmesi Dyt.Serra UÇTUM
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Sporcu Beslenmesi Dyt.Miray TÜRKER KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bebek Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lif (Posa) Nedir ? Haziran 2008
► Suyun Hayatımızdaki Yeri Haziran 2008
► Diyet Hataları Haziran 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:08
Top