2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Masa Başı Çalışanların Hastalığı Karpal Tünel Sendromu
MAKALE #12192 © Yazan Op.Dr.Engin KESGİN | Yayın Şubat 2014 | 4,956 Okuyucu
Masa başında çalışanların hastalığı karpal tünel sendromu
Karpal tüneli sendromu veya elde sinir sıkışması nedir?

Karpal tünel sendromu elde uyuşma ve gece ağrılarıyla birlikte seyreden bir hastalıktır. Boyundan çıkıp el bileğine kadar seyri boyunca kasların uyarılmasında median sinir de görevlidir. Median sinir çeşitli sebeplerden dolayı basıya uğrarsa bu hastalık ortaya çıkabilir.

Sebepleri nelerdir?

El bileğinde median sinirin geçtiği tünele karpal tünel denir . Bu tünel tabanda el bilek kemikleri üzerinde bağ mevcuttur. Bu tünelden median sinir ile birlikte tendonlarda uzanım göstermektedir. Bu hastalık tünelin içerisindeki hacim daralması, yer kaplayan başka oluşum oluşması veya üzerindeki bağın kalınlaşması sonucunda meydana gelebilir.

Bilgisayar kullananlar bu sendroma yakalanabilir
Kimlerde daha fazla görülmektedir?

Toplumda görülme olasılığı yaklaşık olarak %5 ila 10 ‘dur. Genellikle uzun süreler tekrarlayan aynı işi eliyle yapanlarda görülebilir. Elin aşırı kullanımı ile birlikte seyreden meslek gruplarında; masa başı bilgisayarda çalışanlarda, eliyle daha yoğun çalışanlar ve el işçiliği yapanlarda, halı dokumacılarda, bankacılarda, sekreterlerde daha sık görülmektedir. Tekrarlayıcı kavrama veya sıkıştırma ve 6 kg üzerinde zorlu bilek hareketleri yapanlarda titreşimli-basınç oluşturan işler bu hastalık için yüksek risk oluşturmaktadır. Bu hastalık elleri ile yoğun şekilde çalışan hayvancılıkla uğraşan hayvanın sütünü elleriyle sağan kişilerde de ortaya çıkabilmektedir.
Gebelik döneminde ortaya çıkan ellerde uyuşukluk karpal tünel sendromu olabilir
Gebelik dönemlerinde hormonal değişikliklere bağlı olarak daha yaygın olarak karşımıza karpal tünel sendromu hastalığı oluşabilmektedir. Her dört gebeden birinde görülebilmekte olup çoğu gebelikten sonra düzelebilmektedir.
Ayrıca sistemik hastalıklarla birlikte görülebilir. Şeker hastalığı, hipotiroidi, akromegali, bağ dokusu hastalıkları, romatoid artit, gut, dializ hastaları ve obezlerde daha sık bu hastalığı görmekteyiz. Bu hastalıkların haricinde el bilek kırıklı çıkıklarından sonra da görülebilir. Tünel içerisinde yer kaplayan oluşumlar (lipom, ganglion, damar gibi) sinir sıkışmasına sebep olabilir.şeker hastalarına ayrıca sinirin eşlik ettiği damarda şeker hastalığın meydana getirdiği hasarda söz konusudur.


Hangi şikayetler ile başvururlar?
Hastaların çoğu 40-60 yaş arasındaki kadınlardır. Kadınlarda yaklaşık 3- 4 kat daha fazla görülmektedir. Elin 1. 2. ve 3. Parmaklarında uyuşma, karıncalanma ve yanma olur. Bazı hastalarda boyun ve omuz ağrısı eşlik edebilir. Elin kullanılması ile şikayetler artar. Geceleri uykudan uyandıran ağrıları olabilir ve elini sallamakla, ovalamakla şikayeti azalır. Bazı hastalar basının daha uzun süreli olmasından da kaynaklanan elde beceriksizlik, güçsüzlük ve el kaslarında incelme ile karşımıza çıkabilmektedir.
Hastanın özelikle detaylı öyküsü ve klinik muayenesi ile teşhisi konulur. Ayrıca Elektromiyogram (EMG) testi ile tanıyı destekler.

Hangi hastalıklarla karışabiir?

Karpal tüneli sendromu teşhisi konulurken akla gelebilecek diğer hastalıkları göz önünde bulundurmak gerekir. Boyun fıtığı özelikle eldeki uyuşma bölgeleri ile benzer bölgelerde olabilmektedir. Ayrıca hem boyunda hem de elde sinir sıkışması görülen durumlarda ortaya çıkabilir. Bu duruma ikili sıkıştırma denilmektedir. Diğer sinirlerin uzanım gösterdiği yerlerde sıkışma yapan torasik çıkış sendromu, ulnar sinir bası sendromları ve pronator teres sendromu gibi diğer hastalıklardan ayırt edilmesi gerekir.

Tedavisi nedir?

Kısa süreli ve hafif veya aralıklı şikayetleri olan durumlarda ( örneğin gebelik veya hipotiroidiye bağlı vücutta yaygın su tutulumu) ameliyat dışı tedavi seçenekleri vardır. İstirahat veya antienflamtuar ilaçlar ve el bilek atelleri faydalı olabilir. Lokal enjeksiyonlar uygulanabilir. Bu enjeksiyonda steroid uygulanmakta olup bazı hastalarda enfeksiyon, tendon kopması ve şikayetlerin artmasına sebeb olabilir.

Ne zaman cerrahi tedavi uygundur?

Hastanın şikayetleri ameliyat dışı tedaviler ile azalmıyor ve geçmiyorsa uygulanabilir. Hastalık diğer yöntemlerle tedavi edilemiyorsa cerrahi tedaviden kaçmamak gereklidir. Ellerdeki ağrı, uyuşukluk ,kalıcı olmadan ve elde kuvvet kaybı ve kaslarda incelme olmadan cerahi tedavi uygulanmalıdır. Aksi durumda ellerdeki sinir sıkışmasına ait bulgular kalıcı olabilmekte, cerrahi yapılsa bile eldeki sinirdeki hasar kalıcı olabilmektedir. Elde ciddi uyuşukluk veya kuvvet kaybı olmadan cerrahi uygulama yapılabilir. Cerrahi olarak karpal tüneli oluşturan transvers bağı gevşeterek tünel içerisindeki basınç azaltılır. Bu cerrahi işlem ile kısa dönemde günlük işlerine rahatlıkla dönebilmektedir.

Bu hastalıktan korunmak için büro çalışanları veya tekrarlı, yoğun kuvvet gerekiren işlerde çalışanlarda gün içinde eklemlerini dinlendirmelidir. Bilgisayar veya el aletleri kullanırken ergonomik koşullar sağlanmalı ve geceleri elinin üzerine yatmamalıdır. Dirsekler ve el bilekler bükülü vaziyette uzun süre çalışılmamalıdır. Şeker , tiroid hastalıkları gibi genel sistemik hastalıkların takibi ve tedavisini olmak bu hastalıktan korunmayı sağlayacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Masa Başı Çalışanların Hastalığı Karpal Tünel Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Engin KESGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Engin KESGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Engin KESGİN Fotoğraf
Op.Dr.Engin KESGİN
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Engin KESGİN'in Makaleleri
► Karpal Tünel Sendromu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► Karpal Tünel Sendromu (Kts) Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi PDF Op.Dr.Hilmi AKŞAMOĞLU
► Gece Uyuşan Eller: Karpal Tünel Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Masa Başı (Ofis) Hastalıkları Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Masa Başı Çalışanların Hastalığı Karpal Tünel Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:33
Top