2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme ve Kilo Alımı
MAKALE #12218 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Şubat 2014 | 3,553 Okuyucu
Hayatınızın en güzel haberlerinden birini aldınız. Hamilesiniz! Zorlu bir süreç sizi bekliyor. Peki bu süreç içerisinde nasıl beslenmelisiniz?
Çevrenizden bu dönemde çok yorum alacaksınız. Tatlı sütü artırır, sen iki canlısın iki katı kadar ye, herşeyden ye bolca ye hep ye... Önemli olan bol yemeniz değil neyi ne kadar tükettiğinizdir.
Hamileliğin ilk 3 ay sürecinde; kişi, hamilelikten önce zayıfsa ek olarak 300 kalori, kişi normal kilodaysa, 200 – 250 kalori, kişi kilolu ise ek kaloriye ihtiyacı yoktur. Eğer ilk aylarda kusma ve bulantı yoğun devam ediyorsa kişi bu süreçte kilo almıyor olabilir. İlk üç ay içerisinde anne adayı zayıfsa 4-5 kilogram, normal kilosundaysa 3-4 kilogram, kiloluysa bu süreçte kilo almaması ileride ki dönemi için daha sağlıklı olacaktır.

Bu dönem içerisinde öğünler tam ve düzenli bir şekilde alınması gerekmektedir. Hiçbir ana öğün atlanmayacağı gibi ara öğünler de düzenli bir şekilde tüketildiğinde günlük besin ihtiyaçları karşılanacaktır.
Anne adayında herhangi bir rahatsızlık yoksa günlük;
4 porsiyon süt Ya da yoğurt
4-5 köfte büyüklüğünde et, tavuk Ya da balık
3-4 porsiyon sebze
4-5 porsiyon meyve
1-2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ve 1 adet yumurta
7-8 dilim ekmek tüketmesi gerekmektedir.

Bebeğin beyinsel gelişimi için anne adayının haftada iki kez taze balık tüketmesi gerekmektedir. Yalnız seçilecek balıklar ağır metal içeren dip balıkları yerine (mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan ) yüzey balıkları seçilmelidir (hamsi, istavrit, uskumru, palamut)
Ceviz, badem, fındık bebeğin beyinsel gelişimi için gerekli olduğundan anne adayının her gün mutlaka tüketmesi gerekmektedir.
Tüketeceğiniz peynir, yoğurt,süt elde edebileceğiniz en hijyenik kaynaktan tüketilmelidir ve az yağlı olanlar tercih edilmelidir.
Seçeceğiniz ekmek vitamin ve mineraller açısından dengeli olması adına tam buğday ya da çavdar ekmeği olmalıdır.
Bu dönem için anne adayının rahatlamak için tükettiği bitki çayları düşüğe sebebiyet verdiğinden daha dikkatli tüketilmelidir. Rezene, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki,yeşil çay bu dönemde kullanılmaması gereken çaylar arasındadır. Mayıs papatyasının güvenilir bir kaynaktan elde edilmesi önemlidir. Mayıs papatyası kanarya otu ile karışabilmektedir. Kanarya otu karaciğerde zararlı etkisi olan bir bitkidir. Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırdığı , ada çayı kadınsal hormonları artırdığı ve yeşil çay tansiyonu artırdığı için düşüğe sebebiyet vermektedir.

Eğer mide bulantınız varsa;

Yemeklerinizin yağ oranını azaltın
Kızartma ve kavurma yöntemini kullanmayın
Aşırı şekerli besinlerden kaçının
Sıvı tüketimini öğün arasında sağlayın
Genelde kızarmış ekmek, tuzlu, yağsız ve kepekli bisküviler mide bulantısını bastırır. Yatmadan önce bu bisküvileri başınızın ucuna koyun ve uyanır uyanmaz tüketin.
Az yağlı pilav, makarna, haşlanmış patates tüketebilirsiniz
Az yağlı yoğurt, beyaz ve kaşar peynir, haşlanmış yumurta yiyebilirsiniz
Haşlama, ızgara etler yenebilir
Aşırı baharatlı, ketçaplı, mayonezli besinlerden kaçının
Bulantınız günün belli saatlerinde oluyorsa öğününüzü ona göre planlayın, sevdiğiniz yiyecekleri bulantınız olduğunda tüketmeyin
Sizi rahatlatıyorsa yemeklerden sonra naneli limon içebilirsiniz.
Eğer kabızlık probleminiz varsa;
Posa içeren sebze ve meyveler çiğ tüketilmeli.(günde 5-6 porsiyon) (besinlerin hijyenini 1 litre suya 1 yemek kaşığı sirke koyarak ve sebzeleri bu suda yarım saat bekleterek sağlayabilirsiniz)
Günde 2,5-3 litre su tüketilmeli
Kuru kayısı, erik, incir tüketilmeli
Kuru baklagil, bulgur, yulaf ezmesi gibi posadan zengin besinlerin tüketilebilir
Doktorunuz aksini söylemedği sürece; fiziksel aktivite arttırılabilir (yürüyüş gibi)
Sabah kalktığınızda mide bulantınızı etkilemiyorsa 3 adet kuru kayısı tüketin üzerine bir bardak ılık su tüketiniz.

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme ve Kilo Alımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Yazıları
► Gebelikte Kilo Alımı ve Kansızlık Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme ve Kilo Alımı' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
► Popüler Diyetler Mart 2013
◊ Daha Sağlıklı Ramazan Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:37
Top