2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lif (Posa) Nedir ?
MAKALE #1222 © Yazan Dyt.Deniz ŞAFAK | Yayın Haziran 2008 | 12,789 Okuyucu
Lif diğer anlamıyla posa bitkilerin sindirilemeyen hücre duvarlarıdır. Hayal etmek gerekirse lifi odunun en ince parçaları gibi düşünülebilir. Bunlar midede parçalanmazlar. Midede suyla birleştiklerinde şişerler. Her lifin şişme oranı farklıdır. En fazla 20 kata kadar şişebilirler. Lif normal suyun içine atıldığında bu etkiyi görülmeyebilir . Midenin ortamı ve mide asidinin bunda etkisi vardır. Şişmeleri sebebiyle tokluk sağlarlar. Bu özellikle çok sık acıkanlarda ve abur-cubur yiyecekleri tüketenler için çok önemlidir. Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için lifli gıdalar daha çok kullanılmalıdır . zayıflama diyetlerinin en büyük yardımcılarıdır . açlık duygusunun azalmasını sağlarlar.

Midede işlemleri bittikten sonra barsağa geçerler ve burada parçalanmaya başlarlar. Ancak liflerin iki ayrı türü vardır. Biri çözünebilen bir diğeri de çözünemeyen liflerdir. Çözünebilen lifler barsakta çözünebilirler. Kan şekeri , kolesterol gibi maddelerin kana geçişini yavaşlatırlar veya bir kısmının emilmeden atımını sağlarlar. Bu nedenle diabetik ve hiperkolesterolemi hastalarına yüksek lifli beslenme önerilir. Bunlar özellikle elma ve yulaf lifinde bulunur. Liflerden bir diğeri çözünmeyen liflerdir. Buğday ve çavdar lifinde bulunurlar. Bunlar barsakta emilmediklerinden barsağın çalışmasını sağlarlar. Özellikle kabızlık gibi durumlarda bu lif türü önerilir. Yine zayıflama diğerlerinde çokça kullanılır. Tok tutma özellikleri çözünen liflere daha daha fazladır.

Peki bu lifleri almak için nasıl beslenmeliyiz ? Öncelikle temelde bazı alışkanlıkların değişmesi gerekir. Örneğin beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmek , pirinç yerine bulgur seçmek gibi değişikliklerle bu sağlanabilir. Ayrıca kabuklu yenebilen meyveleri kabuklu yemek , çiğ sebze ve meyve tüketimini arttırmak lif alımını da arttırır. Bu nedenle beslenmede bu değişikleri yapmak olumlu etkilerini görmek için gereklidir .

Lifli yiyecekler bazı hastalıklarda olumsuz etki gösterebilir. gastrit ve ülser gibi hastalıklar bunlardan bazılarıdır . Çünkü bu hastaların midedeki harabiyetini arttırabilirler. Bu hastalığı hafif olanlarda kontrollü kullanmak gerekir.

Bir diğer önemli konu ise liften sonra su tüketimidir. Lifin etkilerini görebilmek için lifli besinler yendikten sonra bol sıvı tüketilmelidir. Aksi takdirde lif midede şişemeyeceği için sindirim sistemini düzenli çalıştırmayacağı gibi kabızlığa da neden olabilir. Bu nedenle liften sonra bol sıvı alınmalıdır . Tek başına lif alımı olumlu etkilerini görmek için yeterli değildir.

Son dönemlerde fast food beslenmeye geçiş nedeniyle sindirim problemleri ciddi artış göstermiştir. Özellikle bu durumun kalıcı olmaması için daha lifli gıdalara yönelmelidir. Dünya Sağlık Örgütü günlük lif alımını 25 gr. önermiştir. Türk beslenme alışkanlıkları incelendiğinde ancak 15 gr. lif alınabildiği görülmüştür. Oysa ülkemiz lifli besinler bakımından son derece zengin bir tarım ülkesidir. Elimizde bu tür şanslar varken lif tüketimini arttırma gerekir.

Peki neler yapılabilir ? çok basit . Her gün tükettiğimiz beyaz ekmekleri esmer ekmekler değişmek , öğünlere küçük salatalar eklemek , arada atıştırdığımız bisküvi , çikolata gibi yiyeceklerin yerine meyve tüketmek basit ama önemli adımlardır. Bunların dışında yemek yapmaya biraz daha vakit ayırıp soframızda sebzelerin yerini biraz daha arttırmak gerekir. Tüm bunları yaparak sadece gerekli lifi almakla kalmayıp sağlıklı da beslenmiş oluruz…
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. ..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lif (Posa) Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Deniz ŞAFAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Deniz ŞAFAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz ŞAFAK Fotoğraf
Dyt.Deniz ŞAFAK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Deniz ŞAFAK'ın Makaleleri
► Posa ve Sağlığımız Dyt.Gökmen GÖK
► Diyabet ve Posa İlişkisi Dyt.Duygu BİLGİN
► Posa ile Gelen Sağlık Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Lif (Posa) Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Suyun Hayatımızdaki Yeri Haziran 2008
► Diyet Hataları Haziran 2008
► Bebek Beslenmesi Haziran 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:43
Top