2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Kızarması, Kızarıklığı Sorunu
MAKALE #12245 © Yazan Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU | Yayın Şubat 2014 | 66,413 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Yüz kızarması; utanma, suç işleme, kızgınlık gibi duygu durumlarında doğal bir vücut tepkisi şeklinde ortaya çıkar. Yüz kızarmasının benzer durumlarda ortaya çıkması ve kısa bir süre sonra kaybolması normal ve kabul edilebilir bir durumdur.

Normal yüz kızarması nedenleri

Yüz kızarması; utanma, mahcup olma, suçluluk, kızgınlık, telaş, heyecan gibi duygu durumlarında doğal bir vücut tepkisi şeklinde ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda vücutta adrenalin hormonu salgılanır ve vücut ısısı ani olarak artar. Vücudun ani artan sıcaklığı sempatik sistemi uyarır. Sempatik sistem yüzün kan damarlarını genişleterek kanı ısınmış kanı yüz bölgesine gönderir. Böylece yüzde ısınma hissi ve yüz kızarması ortaya çıkar.

Yüz kızarması kişinin günlük yaşantısını etkiliyorsa anormaldir. Günlük hayatta karşılaşılan basit olaylarla ortaya çıkıyorsa, başka kişilerin çoğunun hiç etkilenmediği durumlarda bile görülüyorsa, gün içinde sık sık oluyorsa, olunca uzunca süre devam ediyorsa, kişinin sosyal yaşantısını etkiliyorsa ve topluluk önüne çıkmasını engelliyorsa, kişinin işini ve mesleğini, kariyerini etkiliyorsa, kişi şimdi yüzüm kızaracak diye sürekli kaygı duyuyorsa, yüz kızarması bir rahatsızlık olarak kabul edilir.

Yüz kızarması sıklıkla yüzün ön bölgesinde görülse de, bazı kişilerde kulaklar, boyun ve göğsün üst kısmına yayılabilir. Bu bölgede sıcaklık hissi (yanma, ısınma) ile birlikte olabilir.

Yüz kızarması kişiyi (olmasa bile) utangaç veya öfkeli gösterebilir. Yüz kızarıklığı ciddi aktiviteler esnasında ve diğer insanlarla temas anında ortaya çıkabilir. Şiddetli kızarma kişiyi sosyal ve mesleki ortamlarda çok sıkıntıya sokabilir.

Bir arkadaşla görüşmek gibi basit bir durum bile tetikleyici olarak birkaç dakika süren yüz kızarmasına neden olabilir. Bazen hiç stres olmadan sokakta arkadaşıyla karşılaştığında, alışveriş esnasında veya yemekte arkadaşı ile otururken bile kızarma olabilir.

Yüz kızarması başka kişiler tarafından: yalan mı söylüyor, bir şey mi saklıyor, bir hastalığı mı var, bu konuda bir yetersizliği mi var, işi yapamayacak mı, korkuyor mu, sinirlendi mi şeklinde yanlış anlaşılabilir.

Anormal yüz kızarması nedenleri

Bazı kişilerde yüz kızarmasına neden olan sempatik sistem normalden fazla çalışır ve aşırı (hassas) duyarlıdır. Bu kişilerde yukarıdaki duygu durumlarının dışında günlük hayatta karşılaşılan normal olaylarda ayar bozukluğu olan bu sistem kendiliğinden çalışmaya başlar. Yüz kızarması olanların çoğunda problem buna bağlıdır ve yüz kızarması ciddi bir hastalıkla ilişkili değildir.

Bir nedene bağlı olmayan yüz kızarması günlük basit olaylarla ortaya çıkıyor ve çok sık oluyorsa, kişiyi sosyal ortamlarda sıkıntıya sokuyorsa, günlük faaliyetlerini, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkiliyorsa, bu duruma yüz kızarıklığı hastalığı (facial blushing) denilir.

Anormal yüz kızarması kimlerde görülür?

Yüz kızarmasında ana rolü oynayan sempatik sinir sistemi bizim bilinçli kontrolümüzle değil, duygusal uyarılarla çalışan bir sistemdir. Hastalıklara bağlı olmayan (nedensiz) yüz kızarıklığı sempatik sinir sistemi aşırı çalışan veya aşırı duyarlı olan kişilerde görülür. Bu kişilerde sistem duygusal uyarılara karşı çok hassas ve duyarlıdır.

Erkek ve kadınlarda eşit oranda rastlanır. 10-20 yaş arasında anksiyete, sinirlilik ve hormonal aktiviteye bağlı olarak daha fazla görülür.

Yüz kızarması ve fobiler

Sosyal fobi: sosyal ortamlarda veya performans gereken durumlarda eleştiri, alaya alınma, aşağılanma ve yargılanma korkusu nedeniyle aşırı ve sürekli kaygı şeklinde ortaya çıkan bir anksiyete bozukluğudur. Sosyal fobi daha önce geçirilmiş aşırı kötü bir deneyime veya genç çocuklarda normal bir durum olan utangaçlığın tam düzelmemesine bağlı olabilir.
Sosyal fobi olan kişiler yüz kızarmasına daha yatkındır ve bu kişilerde daha fazla görülür.

Eritrofobi: yüzde kızarma korkusudur. Hassas ve daha duyarlı kişiler kendi düşüncelerine ve bedensel tepkilerine daha çok odaklanabilirler. Yüzündeki kızarıklık hiç kimsenin dikkatini çekmese veya bu duyguyu hisseden tek kişi kendisi olsa bile biraz sonra yüzüm kızaracak diye korku olabilir. Eritrofobi denilen kızarma korkusu bazen gerçek yüz kızarması gibi hissedilebilir ve kişiyi kaygılandırabilir.

Başka nedenlere bağlı yüz kızarması

İkincil yüz kızarıklığı bazı olağan nedenlere, ilaçlara ve hastalıklara bağlı olabilir.

Alkol almak, sıcak ve baharatlı yemekler, sıcak içecekler, ani olarak sıcak veya soğuk bir ortama girmek, aşırı sıcak hava, sıcak banyo, ateş (38 C) yapan durumlar, spor yapmak gibi vücut ısını artıran durumlar yüz kızarmasına yol açabilir.

Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, gıdalara katılan bazı koruyucu kimyasallar (MSG, monosodium glutamate) yüz kızarmasına neden olabilir. Bazı diabet (chlorpropramide), meme kanseri (tamoxifen), osteoporoz (raloxifene), anjina ve hipertansiyon (kalsiyum kanal blokerleri), kemik hastalıkları (calcitonin), anjina (glyceryl trinitrate ve isosorbide dinitrate), prostat kanseri (buserelin, triptorelin, goserelin, leuprorelin) ilaçları yüz kızarması yapabilir.

Yüz kızarması ile ilişkili durumlar

Rosacea: Roza yüzde kızarıklığa neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır. Roza hastalığında yüzde inflamasyon ve yüz damarlarında geçmeyen (kalıcı) genişleme vardır. Genellikle yanaklar ve burun bölgesinde ortaya çıkar. Bazen gözleri de etkileyebilir.

Hiperhidroz: Bazı kişilerde yüz kızarıklığı hiperhidroz denilen bölgesel aşırı terleme (yüz terlemesi, el terlemesi, koltuk altı terlemesi gibi) ile birlikte bulunabilir.

Menopoz: Yüz kızarması menopozla ilişkili olabilir.

Karsinoid sendrom: Nadir görülen bir hastalık olan karsinoid sendrom yüzde kızarıklığa neden olabilir. Bu hastalıkta yüz kızarıklığı her seferinde 20 dakika kadar sürer ve beraberinde mide ağrısı, çarpıntı ve ishal eşlik edebilir.

Yüz Kızarması Nasıl Önlenir

Nedene yönelik önlemler

Eğer yüz kızarması başka bir duruma veya hastalığa bağlı ise (örneğin Rosacea, menopoz, hamilelik, karsinoid sendrom vb) öncelikle bu durumun tanısı konulup tedavi edilmelidir.

Yüz kızarması bazı hastalıkların (diabet, kolesterol yüksekliği, akne vb) tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı ise ilgili hekime danışılır.

Gençlerde (20 yaş altı) anksiyete, sinirlilik veya hormonal aktiviteye bağlı yüz kızarması zamanla ortadan kaybolabilir.

Yüz kızarıklığı eğer sıcak ve baharatlı yiyeceklerle veya alkol alma ile tetikleniyorsa bunlardan kaçınmak belirtileri kontrol edebilir.

Yüz kızarmasını önleyici tedbirler

Yüz kızarması yukarıda sayılan nedenlere bağlı değilse ve sempatik sistemin aşırı çalışmasına bağlıysa; günlük basit olaylarla ortaya çıkıyor ve kişinin işini ve sosyal hayatını etkiliyorsa ilk yapılacak şey kişinin kendine güven kazanmak için önlemler almasıdır.

Kişilerde bir kere yüzü kızardığında hep aynı şeylerin tekrarlanacağı korkusu olabilir. Böyle düşünmek zaman içinde kendimize güvenimizi kaybettirebilir. Bu durumu tersine çevirmek mümkündür. Kendimize güvenimiz arttıkça yüzümüzün kızaracağı endişesi azalır. Psikiyatristlerin önerdiği bazı önlemleri aşağıda okuyabilirsiniz.

Kendinize karşı olumlu olun …

Yüz kızarmasını gizlemek değil, gidermek gerekir. Bunun çözümü de yine kendinizdedir ve önemli olan kendinize ve başkalarına olan bakış açısının değişmesidir.

Öncelikle kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımaya çalışın. Sadece zayıf yönlerden oluşmadığınızı bilin. Güçlü yönlerinizi ve başarılarınızı ön plana çıkarın. Başarılı olduğunuz konularda kendinizi ödüllendirin.

Çaba ile her şeyin daha olumlu olabileceğini bilin. Kendinize (kısa ve uzun vadeli) hedefler koyun. Hedefe ulaşmak için attığınız her adımda kendinizi ödüllendirin.

Kızarma korkusuna yönelik otomatik ve çarpıtılmış düşüncelerinizi keşfetmeye çalışın. Yanlış düşüncelerden uzaklaşma teknikleri kullanın. Gevşeme egzersizlerini öğrenin. Olumlu içsel konuşma konuları geliştirin.

Başkalarının tepkilerine karşı olumlu olun …

Yüz kızarması başkalarının dikkatini çeken tek özelliğiniz değildir. Dikkatin her zaman üzerinizde olduğunu ve insanların aklından sizinle ilgili neler geçtiğini düşünmeyin. Çünkü başkalarının ne düşündüğünü bilme şansınız yoktur.

Başkalarının düşünce ve davranışlarını her zaman olumsuz yönde değerlendirmeyin. Sizin hakkınızda olumsuz düşünenler olsa bile bunun için kendinizi suçlamayın. Bu tür duygusal yaralanmalar sizi endişelendirmesin. Darbe alsanız bile hayatın devamı güzel olabilir. Övgü ve iltifatları kabul edin. Aşırı genellemelerden kaçının. Kesinlikle şöyle olmalı veya ya hep – ya hiç tarzı düşüncelerden kaçının.

Yüz kızarması sadece bedensel bir olay değildir. Önemli olan yüz kızarmasını nasıl algıladığınız düşüncesidir. Kendi duygularınıza ve başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerinize yönelik odaklanmanız azalırsa yüz kızarmasına bağlı endişeniz azalır. Bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi ve ne kadar yararlı olduğunu iyi düşünün.

Yüz kızarmasını kapatıcı maskeler

Renk düzeltici nemlendiricilerle yüz kızarıklığı (saklanabilir) kamufle edilebilir. Bu maskeler genişleyen damarların rengini kapatır. Bazıları fondoten altına uygulanabilirler. Ancak bunların erkekler tarafından kullanımı zor olabilir.

Öneriler


Bunları kendi başınıza yapamıyor ve yüz kızarması ile başedemiyorsanız bir Psikiyatriste müracaat edebilirsiniz. Sempatik sistemin aşırı çalışmasına bağlı yüz kızarması tedavisinde Klipsli ETS Ameliyatı ile oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu tedavileri farklı bir makalemde bulabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Kızarması, Kızarıklığı Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     28 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU
İstanbul
Doktor "Göğüs Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU'nun Makaleleri
► Sigara Sorunu Dr.Serhat İPEKÇİ
► Sertleşme Sorunu Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Hayır Diyememe Sorunu Dr.Ofelya CABRAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yüz Kızarması, Kızarıklığı Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Terleme ve Klipsli Ets Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:57
Top