2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Zirkonyum Lamina Empress Diş Kaplamalar
MAKALE #12248 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Şubat 2014 | 7,170 Okuyucu
Estetik diş hekimliğinin amacı yaptığımız kaplamanın kendi dişiniz gibi olmasıdır. Dişin uzunluğu ve genişliğinin yani sıra rengi ve yüzey özelliklerinin doğal dişinize benzemesi yüz şekliniz ile uyum sağlaması diş hekimi olarak bizlerin temel hedefidir.
Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.
Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek mükemmel gülüşü planlamaktır.
Size Yakışan Estetik Gülüş İfadesini Belirleyen Diğer Faktörler;
Yüz Hatlarınız, Cinsiyetiniz, Yaşınız, Gülüş simetrisi, Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri, Dudaklarınız, Dişetleriniz gülüş tasarımına ilk önce yüz hatlınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başianır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir.
Diş Eti Estetiği Hangi Durumlarda ve Nasıl Yapılır?
Her dişin diş eti seviyesinin olması gereken standart bir yeri ve şekli vardır. Bu standart bozulduğunda ağız estetiği bozulabilir. Gülerken ya da konuşurken fazlaca gözüken diş etleri (gummy smile) tüm görünümü kötü etkileyebilir. Bu sorunlar yeni teknolojiler ile genellikle tek seansta, kanamasız ve dikişsiz olarak çözülmektedir.
PORSELEN LAMİNALAR
Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniğidir. Çok ince olması, metal, içermemesi ve ışık geçirgenlik özelliğinin fazla olması sebebiyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar verir.
Porselen kaplama tekniklerine nazaran dişten çok az madde kaldırılır Hatta bazı durumlarda madde kaldırmaya dahi gerek kalmayabilir.
Porselen laminaların uygulama alanları;

• Ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında.
• Çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde.
• Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde,
• Çürük ve çapraşıklık nedeni ile , tüm dişlerin porselen kaplanması gereken durumlarda porselen laminalar kullanılır.

Empress diş kaplamaları da dişte çok az madde kaybı ile uygulanabilen diş kaplamalarıdır.
Empress diş kaplamalarda zirkonyum veya metal yerine güçlendirilmiş porselen ile işlem tamamlanır.
Empress adı verilen güçlü cam yapının ışık geçirgenliği mükemmeldir.
Doğal dişten ayırd edilemeyecek kadar doğal bir görüntü elde edilir.
Güçlendirilmiş cam ile yapılan empresslerin en büyük özellikleri ışığı doğal diş gibi yansıtmaları nedeni ile doğal görüntüde olmalarıdır. Metal porselenlerde metalin koyu rengi diş etinde karartı şeklinde kötü bir görüntü verir. Zirkonyum alt yapılı diş kaplamalarında da ışık geçirgenliği empress diş kaplamalarındaki kadar iyi olmadığından dikkatli bakıldığında empress diş kaplamaları zirkonyum diş kaplamalarına göre daha doğal görünürler.

Estetik diş hekimliğinde özellikle ön diş kaplamalarında Empress kaplamalar tercih edilmelidir. Çünkü Empress kaplamaları doğal görünür. Özellikle ön dişlerde çok iyi sonuç veren empress kaplamaların estetik başarısı oldukça yüksektir.

Empress diş kaplamalar bilgisayar destekli, hassas cihazlar kullanılarak kişiye özel hazırlanır.

Özellikle metal allerjisi olan kişilerde porselen kaplamalar yerine empress diş kaplama tercih edilmelidir. Çünkü metal yerine cam destekli özel bir porselen kullanılır ve bu sebeple Empress diş kaplama yaptıran hasta allerji sorunu yaşamaz.Biyoloj,k olarak vucuda en uygun diş kaplama malzemesi de empress diş kaplamalarıdır. Empress kuronlarda ana madde cam silika yani porselendir.
Dişin uzunluğu ve genişliğinin yani sıra rengi ve yüzey özelliklerinin doğal dişinize benzemesi yüz şekliniz ile uyum sağlaması diş hekimi olarak bizlerin temel hedefidir.
Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.
Bu amaçla diş eti estetiği gerekebilir.

Diş Eti Estetiği

Öncelikle diş taşlarınız ya da plaklar var ise mutlaka temizlenmiş olmalıdır. Lokal anestezi ile dişetleriniz uyuşturulur. Bazı özel cerrahi aletleri, koter ya da lazer gibi cihazlarla hekiminiz dişetlerinize daha önce planlanan şekli verecektir. Gingivektomi, işlem yapılacak diş sayısına göre birkaç dakika ile 1 saat arasında sürebilir. Gingivoplasti ise birkaç dakikalık bir işlemdir.
Gingivektomi ve gingivoplasti sonrası
İşlem sonrası zor bir dönemi yoktur. Hekim tavsiyelerine uyulduğu sürece herhangi bir sorun yaşanmaz.
Dişetlerinizin üstüne periodental pat denilen bir pat konulur. Ortalama 5-7 gün dişetlerinizin üzerinde kalabilir. İşlem sonrası günlük yaşantınızda kısıtlama yapmak zorunda kalmazsınız. Ancak bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekecek.
İyileşme periyodu sırasında, ağız içi temiz tutulmalıdır. Çok aşırı sıcak –soğuk ve baharatlı yiyeceklerden bir hafta dikkat edilmelidir.
Hekiminizin reçete ettiği gargara ya da gerekli görmüşse yazdığı ilaçları kullanın.
Dişetlerinizi yine hekiminizin gösterdiği şekilde çok yumuşak diş fırçası ile fırçalayın. Diş ipi ya da arayüz fırçasını mutlaka kullanın.
Ardından gargaranızı söylenen şekilde kullanın ve gece diş sıkma alışkanlığınız var ise mutlaka gece koruyucu plaklarınızı takın.
Aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaçlar almayın.
Dişetleriniz 3-4 haftada iyileşir. Ancak dokuların tamamen son halini alması 2-3 ayı bulacaktır.
48 saat süresince sızıntı şeklinde kanama olabilir.
İşlemden sonra varsa eski kronlarınız ya da köprüleriniz yeni dişeti şekline göre değiştirilmesi gerekir.
Gingivektomi sonrası laminate yapılması gerekebilir. Hekiminiz size önceden bilgi verecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Zirkonyum Lamina Empress Diş Kaplamalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Empress Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Porselen Laminat Kaplamalar Dt.Osman NURSAL
► Porselen Lamina Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Porselen Lamina Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Oksit Kronların Özellikleri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Zirkonyum Lamina Empress Diş Kaplamalar' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Diş Çekimi Sonrası Şubat 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:16
Top