2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi?
MAKALE #12255 © Yazan Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ | Yayın Şubat 2014 | 9,930 Okuyucu
Kimine göre, “Ateşle barut yanyana durmaz”, kimine göre,”ben karşı cinsle daha iyi anlaşıyorum”. Peki gerçekten bir kadın ve bir erkek arkadaş olabilir mi? İlişkilerini duygusal ve cinsel yakınlaşma olmadan sadece arkadaşlık zemininde tutabilirler mi?

New York’ lu psikolog Linda Sapadin, “evet” diyor. Kadın ve erkeğin arkadaş olmayacağına dair inançların kadının evde oturduğu, erkeğin işe gittiği dönemlerden kaldığını savunuyor. O dönemlerde kadınlar evde, erkekler işte olduğundan bu iki cinsin tek biraraya gelme amacı romantik ilişkiler oluyordu. Şimdi ise kadınlar da erkekler gibi iş hayatının içindeler, dolayısıyla erkeklerle sosyalleşecek daha fazla ortamları var. Birlikte çalışıp, birlikte eğleniyor ve sosyalleşiyorlar.

Colorado Üniversitesi’nden iletişim profesörü Michael Monsour ise medyanın da etkisiyle her kadın-erkek arkadaşlığının sonunda romantik bir ilişkiye döneceğine dair bir inanç olduğunu söylüyor. Filmlerde, dizilerde çok iyi arkadaş olan kadın ve erkek mutlaka sonunda birbirine aşık oluyor; aşkı farklı kişilerde aradıktan sonra aslında yanıbaşında olduğunu ansızın anlıyorlar. Bu da ilişkiyi romantizmden uzak tutmayı zorlaştırıyor.

En yakın arkadaşı bir kadın olan Don Omeara, Cincinnati Üniversitesinde yaptığı detaylı araştırmasında kadın-erkek arkadaşlığının önündeki engelleri incelemiş. Omeara’ya göre, bu engelleri başarıyla aşan ilişkiler sadece arkadaşlık olarak devam edebiliyorken, diğerleri onlar kadar başarılı olamıyor.

İlişkiyi Tanımlamak: Arkadaş mıyız, Sevgili miyiz? Karşınızdaki kişiyi seviyorsunuz, iyi vakit geçiriyorsunuz, beğenileriniz ortak, birlikte olmaktan keyif alıyorsunuz… Peki bunlar sevgili olmak için yeter mi, yoksa karşı cinsten bir arkadaşınıza karşı da bu duyguları hissedebilir misiniz?

İşte bu nokta, birçok karşı cins arkadaşlığının romantik ilişkiye dönmesinde kritik dönüm noktası. Özellikle de taraflardan biri ya da ikisi birden aşk hayatında çalkantılar yaşıyorsa, ilk bakacağı yer arkadaşları oluyor. Hemen en yakın karşı cinsteki arkadaşını, onu üzen sevgiliyle karşılaştırmaya başlıyor. Kadın-erkek en çok bu dönemlerde romantik yakınlaşma yaşıyorlar. Eğer arkadaşlıkları daha önce yeterince iyi tanımlanmışsa, her iki taraf da bu ilişkiden ne beklediğini biliyorsa bu dönemeci rahatlıkla atlatıyorlar. Ama eğer daha önce “arkadaş kalmak mı istiyoruz, yoksa bir gün sevgili olabilir miyiz” sorusu her iki tarafça da cevaplanmamışsa bir sabah kendilerini en yakın arkadaşlarının sevgilisi olarak bulabiliyorlar.

Fiziksel Çekimle Baş Etmek: Ateş ve barut efekti gerçekten var… Yapılan bir araştırmada, deneklere karşı cinsten arkadaşlarıyla aralarında fiziksel bir çekim olup olmadığı sorulmuş; %62 olduğunu söylemiş. Eğer kadın ve erkek, cinsel ve romantik olarak boşluktalarsa o zaman bu çekime kapılıp en yakın arkadaşlarına karşı yakınlaşma hissetmeleri oldukça mümkün görünüyor.

Şüpheli Bakışlar: “Bir şeyi 40 kere söylersen olur” derler. Kadın-erkek arkadaşlıklarında en çok zorlanılan konulardan biri de çevrede “gerçekten arkadaş mısınız” diyenlerle baş etmektir. Zamanla kişiler de bu söylemlerden etkilenmeye başlar ve “Neden olmasın?” düşünceleri kafalarında uçuşur.

Araştırmacılar kadın ve erkeğin arkadaş olabileceğini söylüyor; peki kadın ve erkekler bu konuda ne düşünüyor?

Match.com’un 1450 kişiyle yaptığı bir ankete göre durum biraz daha karmaşık:
Katılımcıların %83’ü kadın ve erkeğin arkadaş olabileceğini söylerken, %62’si daha önce en az bir arkadaşlıklarının romantik ilişkiye dönüştüğünü dile getiriyor. %94 gibi yüksek bir oran, en iyi arkadaşına aşık olabileceğini söylerken, %71 ise bunun olmasını hayal ettiğini dile getiriyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'ın Yazıları
► Kadın Erkek İlişkisi Psk.Burçin DEMİRKAN
► Kadın Erkek İlişkileri Psk.Namık ACAR
► Kadın ve Erkek İlişkileri Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eş Seçimi: Kadın ---- Erkek Psk.Mehmet DUMAN
► Cinsellikle Kadın ve Erkek Faktörü Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun Şubat 2014
◊ Bir Mola Ver!.. Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:16
Top